Gala Gölü'nün suyu analiz edilecek

Edirne'nin Enez ilçesinde bulunan Gala Gölü'nün su kalitesi incelenip, takip altına alınmaya başlandı. Enez Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada,  "Avrupa Birliği (AB) fonları tarafından finanse

GÜNDEM 5.04.2018 11:35:00 0
Gala Gölü

Sınır bölgelerinde bulunan ve doğal çeşitliliğin korunması açısında büyük öneme sahip olan Gala ve Burgas'daki Vaya Gölleri’nin su kalitesinin ve içerisindeki maddelerin birlikte izlenmesi ve analizlerin yapılmasının, bu alanda çalışan uzmanların işbirliği sağlanmasının ve yerel paydaşların sulak alanların önemi konusunda kapasitenin arttırılmasının hedeflendiği belirtildi. Gala Gölü’nün su kalitesi analizi için Enez Kaymakamlığı tarafından ölçüm ve analiz ekipmanları alınırken, ekipmanların toplam tutarının yaklaşık 93 bin Euro olduğu kaydedildi. Ekipmanlarla 18 ay boyunca yerel uzmanlar tarafından yine proje çerçevesinde belirli sürelerle analizlerin yapılması ve elde edilen verilerin özel tasarlanmış program sayesinde ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla paylaşılması hedefleniyor.

 

 

“VERİMLİ SONUÇLAR ELDE EDECEĞİZ”

 

Projenin toplam maliyetinin 393 bin 830 Euro olduğu belirtilirken, finansmanın  yüzde 85 oranındaki tutarı Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II) çerçevesinde, yüzde 15’i ise her iki ülkenin ulusal katkısı olarak sağlanıyor.  Enez Kaymakamı Elif Canan Tuncer Ersöz, “Her fırsatta Enez’in tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleriyle büyük bir potansiyele sahip olan bir yer olduğunu belirtmekteyim. Bunun uhdesinde de tüm gücümüzle bu varlıkları gelecek nesillere bırakmak için çalışmaktayız. Kaymakamlık olarak özellikle doğal varlıkların değerini çok iyi kavramış, doğanın, zengin sulak alanların korunması ve iyileştirilmesi için elimizden geleni yapmaktayız. Bulgaristan'la geliştirdiğimiz MoreCare adlı ortak projemizle bu alandaki çalışmalarımıza güç katmış ve göl suların su kalitesi hakkında verimli sonuçları elde edeceğimize inanıyorum” dedi.

 

Haber / Ayşenur AYDIN