Suriyeli çocuklar eğitime kazandırılıyor

Çerkezköy'de Tekirdağ Vali Yardımcısı Suat Yıldız başkanlığında yapılan eğitim toplantısında, Suriyeli çocukların eğitime kazandırılması 2017-2019 eylem planına ilişkin Çe

GÜNDEM 3.04.2018 19:01:00 0
Suriyeli çocuklar eğitime kazandırılıyor

 

 

 

Her ay düzenli olarak yapılan Eğitim Toplantısında bu ay Suriyeli çocukların eğitime kazandırılması 2017-2019 eylem planı raporu görüşüldü.

 

 

YILDIZ BAŞKANLIK ETTİ

 

Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda yapıldı. Tekirdağ Vali Yardımcısı Suat Yıldız başkanlığında yapılan toplantıya, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Volkan Torun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Nuray Koç, Sosyal Hizmet Merkezi Müdür Vekili Enver Demirel ve okul idarecileri katıldı.

 

 

BİN 536 KİŞİYE ULAŞILDI

 

Toplantıda sunum yapan Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Nair, Tekirdağ Valiliği tarafından “Suriyeli Çocukların Eğitime Kazandırılması 2017-2019 Eylem Planı” kapsamında geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan toplantıda alınan kararları anımsattı. Toplantıda alınan kararlar doğrultusunda komisyon oluşturularak Göç İdaresi Başkanlığı’ndan Çerkezköy’de yaşayan Suriyeli vatandaşların adresleri alınarak bu adreslerde yaşayan Suriyeli ailelerin durum tespitini yapmak için Kızılpınar Mahallesi için 1, Veliköy Mahallesi için 1, Merkez Mahalleler için 3 olmak üzere toplam  5 Suriyeli Adres Tespit ve Hane Ziyaret Komisyonu oluşturulduğunu kaydeden Nair “Yapılan çalışmalarda Veliköy Mahallesi’nde 38 adreste 192 kişiye, Kızılpınar Mahallesi’nde 155 adreste 488 kişiye Merkez Mahallelerde ise 194 adreste 856 kişi olmak üzere toplamda 387 adreste bin 536 kişiye ulaşıldı” dedi.

 

 

309 KİŞİ KATILDI

 

Suriye uyruklu vatandaşlara yönelik; yaş gruplarına ayrılarak 20 okuma-yazma ve Türkçe öğretimi kursu açıldığını kaydeden Nair “Bu kurslarımıza 163’ü erkek 146’sı kadın olmak üzere toplam 309 kişi katıldı. Kurslarımız devam ediyor. Göç İdaresi Başkanlığı ile birlikte ilçemizde yaşayan Suriyeli vatandaşlarla geniş katılımlı bir toplantı yapılarak Suriyeli vatandaşların hakları, sorumlulukları, görevleri ve yaşadıkları sorunlar ele alındı. Komisyonlarca Aile Ziyaret Ekipleri oluşturularak 200 hane ziyaret edildi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilen anketler uygulandı” dedi. Ekonomik durumu iyi olmayan 355 hanede bin 675 Suriye uyruklu vatandaşa nakdi, gıda, kömür yardımı yapıldığını belirten Nair, Şartlı Nakil Transferi yardımından faydalanan Suriyeli aile sayısının da 105 hane 210 öğrenci, Sosyal Uyum Yardımı programından faydalanan Suriyeli aile sayısının ise 103 hane olduğunu belirtti.

 

 

“ÇERKEZKÖY BÜYÜK ÖLÇÜDE ÇALIŞMALARINI TAMAMLADI”

 

Tekirdağ Vali Yardımcısı Suat Yıldız da Suriye’de yıllarca devam eden savaştan dolayı ülkemize gelen Suriye vatandaşlarından 10 binden fazlasının Tekirdağ’da bulunduğunu ifade ederek “Suriyeli çocukların eğitime kazandırılması ve sosyal entegrasyonlarının sağlanması için Tekirdağ Valiliğimizce büyük bir çalışma başlattık. Bizler ileriyi düşünmek zorundayız. Bu sorunlarla bizler uğraşmazsak çocuklarımız uğraşacak. Çerkezköy büyük ölçüde çalışmalarını tamamladı” dedi.

 

 

“OKULLAŞMA ORANI YÜZDE 50’NİN ALTINDA”

 

Bu eylem planının öncelikli hedefinin Suriyeli çocukların eğitime kazandırılması olduğunu kaydeden Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban da “Bununla birlikte Suriyelilerin toplumla entegrasyonlarının sağlanması, aşı olamayan çocukların aşılanması, sosyal hizmet almalarının sağlanması, nitelik ve beceri kazanmaları içinde Halk Eğitim Kurslarımızdan faydalanmaları da son derece önemlidir. Çalışmaları yürüten tüm arkadaşlarımızın bu bilinçle hareket etmelerini istiyorum dedi. Toplantıda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan ise eylem planı çalışmalarına desteklerinden dolayı Vali Yardımcısı Suat Yıldız’a teşekkür ederek “Ülkemizde Suriyeli vatandaşların okullaşma oranı yüzde 50’nin altında. Bakanlığımızın hedefi bunu yüzde 100 lere çıkarmak. İlimiz genelinde çalışmalarımız sürdürüyoruz” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU