"Çerkezköy'ün geleceği için adayım"

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda Pazar günü seçim heyecanı yaşanacak. Seçime saatler kala gazeteci Şaban Kardeş de 6'ncı gruptan bağımsız adaylığını açıkladı. Enerjiye k

GÜNDEM 29.03.2018 20:34:00 0

Gazeteci Şaban Kardeş, 1994’ten beri üyesi olduğu Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda 6 grupta kırmızı-beyaz listeden adaylığını açıkladı.

 

 

BAĞIMSIZ ADAYLIĞINI AÇIKLADI

 

Dün saat 16:00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası önünde adaylığını açıklayan Şaban Kardeş “Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda Pazar günü yapılacak meslek komitesi seçimleri için listeler yarışıyor. Aylardır süren yarış ve ertelenen seçimlerde sona gelindi. Ben de mevcut listeler içersinde bir takım eylem ve söylemler sonrasında 6.meslek komitesinde bir üye olarak bağımsız adaylığımı açıklıyorum” dedi. 1980’li yıllarda Çerkezköy’e geldiğini ve o yıllarda Çerkezköy’de ticaret ve sanayi odasının olmadığını söyleyen Kardeş “1994’te ticaretle tanıştım. Ticaret ve Sanayi Odası’nın kurulması ile birlikte odanın ilk üyelerinden birisi olarak üyeliğimi Çorlu’dan buraya taşıdım. ÇTSO, Kurucu Başkan Ömer Kılınç ve değerli gazeteci büyüğümüz Sabri Avcılar’ın önderliğinde o günkü şartlarda belediyenin üst katında faaliyete başladı” dedi.

 

 

“BU YARIŞLAR, İNSANLAR ARASINDAKİ KARDEŞLİĞİ PEKİŞTİRMELİ”

 

Süleyman Kozuva’nın Dursun Ali Tever’e karşı 10-0 kazandığı seçimlerde Rahmi Yılmaz ile birlikte Süleyman Kozuva için çalıştıklarını söyleyen Kardeş “O seçimde odada memnun olmayan üyeler vardı. Rahmi Yılmaz, Süleyman Kozuva ve ben el ele vererek seçimi aldık. Seçimlerin ardından bir süre sonra Rahmi Yılmaz ve Süleyman Kozuva’nın arası açıldı. Bu yarışlar, insanlar arasındaki kardeşliği, dayanışma ruhunu pekiştirmeli. Fakat insanları kutuplaştırdı ve ayrıştırdı. Ben Şaban Kardeş olarak bunun son derece yanlış olduğun düşünüyorum. İnsanlar seçimden sonra da yüz yüze bakacaklar. 1 Nisan sıradan bir tarih olmayacak, aynı zamanda bir insan olacak. Kaybedecek bir şey yok. Pazartesi günü seçim bitecek hayat devam edecek” dedi.

 

 

“İNSANLARIN HAYATININ KARARTILMASINA KARŞIYIM”

 

Çerkezköy’ün geleceği için aday olduğunu kaydeden Kardeş “Geçtiğimiz aylarda Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda Çerkezköy’ün geleceği ile ilgili önemli bir toplantı yapıldı. Termik santral ile ilgili düzenlenen ÇED Halkın katılımı toplantısında ne Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminden ne de mavi listeden kimseyi görmedim. O gün Pınarçalı teyzelerin samimiyetlerini gördüm” dedi. Enerjiye karşı olmadığını, fakat insanların hayatının karartılmasına karşı olduğunu vurgulayan Kardeş “Bunu ifade edebileceğim tek meclisin ÇTSO meclisi olduğuna inanıyorum. Bu zamana kadar ÇTSO’da yüksek sesle termik santralle ilgili hiçbir şey konuşulmadı. Bunların konuşulması için adayım” dedi. ÇTSO’nun ilçenin göz bebeği bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyleyen Şaban Kardeş “Ben ne yaptığımın bilincindeyim. Amacım kimseyi kırmak, üzmek değil. Pazar günü yapılacak seçimlere yüzde 80-85 katılım olmasını temenni ediyorum. Demokrasiler çoğunlukla olur. İki grubun uhdesinde değil” dedi. 12 gruptan insanların çıkıp aday olabileceğini kaydeden Kardeş “Buna ne tepedekiler ne çatıdakiler karar verebilir. Çerkezköy’ün geleceği ile ilgili ciddi kaygılarım var. Benim gibi sessiz pek çok  insan var. O insanlara olan saygımdan, Pınarçalı teyzelere sevgimden aday oluyorum. Para bulunabilir ama hava ve sağlık bulunmaz. Bunların tartışılabileceği bir ortamın oluşması için adayım. Ticaret ve sanayi odasında bunları tartışabilecek tek insan vardır. O da Şaban Kardeş’tir” diye konuştu.

 

 

“DOSTLUKLAR FARKLI YERE GİTTİ”

 

Kardeş “Bugün er meydanında açıklama yapmak istedim. Bu meydanda Pazar günü dostlar, arkadaşlar, kardeşler seçim yapacak. Seçim kardeşlik havasında geçmeli. İki listeden birbirleri ile çok iyi arkadaş olanlar var. Ama bu süreçte o dostluklar farklı yerlere gitti. Kazanan Çerkezköy olacak,  ÇTSO olacak. 6’ncı grubun kazananının Şaban Kardeş olacağını düşünüyorum. Kazanamazsam kimseye küsmeyeceğim, kızmayacağım. Aday olmak için kimseye muhtaç değilsiniz. Bağımsız meclis üyesi, başkan adayı olabilirsiniz. O meslek grubunda sizin gibi düşünenler varsa sizi seçerler, odanın başkanı yaparlar” ifadelerini kullandı. 4 yıldır AK Parti meclis üyeliği görevini yürüten Ömer Kılınç’ın geçtiğimiz günlerde termik santralle ilgili ‘Ben bu vebale ortak olamam’ diyerek istifa ettiğini anımsatan Kardeş “Ömer Kılınç sembolik bir hareket yaptı. Siyasi hayatını noktalandırdı. Ben de Çerkezköy’ün geleceği ile alakalı vebal hissediyorum” dedi.

 

 

“YANLIŞ OLDUĞUNDA İNSANLAR ‘KARŞIYIM’ DİYEBİLMELİ”

 

Gazetecilerin “Ne yaşadınız da aday oldunuz” sorusuna da cevap veren Şaban Kardeş, “Arkadaşlarımdan sarı liste için oy topladım. Bir arkadaşımız listelere girmek istiyordu. Kendisine bunun olamayacağı söylenmiş. Tepeden istenmediğini söylediler. İnsanlar inandığı yolda yürümelidir” dedi. Resmi prosedürden yana sıkıntı olup olmadığını sorulması üzerine de Kardeş “İnsanların seçme seçilme hakkı vardır. 1994’ten beri bu odanın üyesiyim. Öyle bir kaygım yok” dedi. “Diğer listelerin çalışmalarında eksiklik mi gördünüz, üyeler sizi neden sesçin” sorusuna da cevap veren Şaban Kardeş “Üyelerin oyunu almaya yönelik eylemler olduğunu gördüm. İnsanlar yanlışlar olduğunda buna karşıyım demeli. Ticaret odasında kapalı kapılar arkasında ne var onu merak ediyorum. İnsanlar birbirine neden bu kadar kırar. Oradaki insanlar konuşmuyorlar. Ben oraya gidip susarsam bugün susardım. Kırmızı beyaz liste ile altıncı grubun oylarına talibim” dedi.

 

 

“SOLUYACAK HAVAMIZ KALMAYACAK”

 

Çerkezköy’ün günde ortalama 30 göç aldığını kaydeden Şaban Kardeş “Çok farklı sorunlar var. ÇTSO’daki yetkililer bu sorunlar ile ilgili eylem planı ortaya koydular mı? iflas edenlerin, son yıllarda intihar edenlerin, boşanan insanların sayısına bakın. Burası ticaret ve sanayi erbabının evidir. Kırmızı beyaz liste ile üç temsil hakkım var. Bir oyum var. Bu gruptan çıkarsam, bu odada ne oluyor diye sorabilecekler. Aynı ülkede yaşıyoruz, aynı ilçede yaşıyoruz, aynı havayı soluyoruz. Ciddi düşünmezsek, soluyacak havamız kalmayacak. İnsanların tartışabileceği bir ortamın olması için adaylığımı açıkladım” diye konuştu.

 

 

BUNU DEMEK İÇİN ADAYIM

 

Ömer Kılınç’ın ÇTSO başkanlığı döneminde diplomatik bir dille dönemin bakanına “F tipi cezaevini yapacağınız yer Çerkezköy olmamalıdır” diyerek cezaevinin buraya yapılmamasında başrol oynadığını söyleyen Şaban Kardeş “Şimdi termik santralle ilgili ticaret ve sanayi odası aynı şeyi yapamaz mıydı? Her gün bakanlar ve Cumhurbaşkanı ile görüşülebiliyor. Enerji varsa çıkartalım, devlete feda olsun. Devletin milli servetine karşı değiliz. Ama insanı yaşat ki devlet yaşasın. Birileri zengin olacak diye hemen Pınarça’nın göbeğine siz termik santral kuracaksınız. Bu sorun bu odada tartışılmadı. Bu termik santralden bir milyon insan etkilenecek. Aklı selim hiçbir insan razı gelmez. Bu olayı da ben anlatacağım. Çünkü benim siyasi bir kaybım yok. Benim duruşum bellidir. Bu yetki verilsin sayın cumhurbaşkanına gidip anlatacağım.  Binlerce insan kanser olacak, ‘sizin bürokratlarınız hata yapıyor’ demek bu kadar zor mu? Bunu demek için adayım. Çerkezköy’ün geleceği için adayım” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU