Çanakkale şehitleri anıldı

Çerkezköy'de eğitim öğretim veren İnci Narin Yerlici İlkokulu tarafından 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 103'üncü yıl dönümü dolayısıyla

GÜNDEM 16.03.2018 21:19:00 0
Çanakkale şehitleri anıldı

Okulun konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri İrfan Danışmaz, Abdullah Hayri, İnci Narin Yerlici İlkokulu Müdürü Muharrem İlgar, okul öğretmenleri, okul müdürleri, Okul Aile Birliği Başkanı Tuncay Aktuğ, veliler ve öğrenciler katıldı.

 

“TOPRAK PARÇASINI VATAN YAPMANIN BEDELİDİR”

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Okul Müdürü Muharrem İlgar, “Türk Milleti yüzyıllar boyunca hiçbir zaman hiçbir şeyden korkmadan hürriyeti uğruna, namusu, şerefi uğruna, vatan dedikleri topraklar uğruna, hak için, Allah için, şahadet mertebesine erişmiştir. Acının, zulmün, zorluğun, cefanın, feryadın-figanın olduğu yerde mutluluğun, rahatın, huzurun, yaşamın tadına varmak zordur. Bütün bunlar, bir toprak parçasını vatan yapmanın bedeli, milletçe hür ve mutlu olmanın bedelidir” dedi.

 

“ÇANAKKALE GEÇİLMEZ DEDİRTTİ”

 

Bilge Kaan’ın “Türk milleti, seni yok etmek için var güçleri ile çaba harcayan düşmanlarına aldanıp yanılmayasın” sözleri ile Anadolu’nun kapılarını Türklere açan Alpaslan’ın “Size öyle bir vatan aldım ki, ebediyen sizin olacaktır” sözlerini anımsatan Okul Müdürü İlgar “Alpaslan’dan 400 yıl sonra bir başka Türk büyüğü Fatih Sultan Mehmet ‘Üstümüze kılıç çekilmedikçe, ülkemize girilmedikçe, Tebama cefa edilmedikçe bizden kimseye zarar gelmez’ demiştir” şeklinde konuştu. Düne kadar Osmanlı’dan medet uman, aman dileyen, adalet isteyen Batı’nın gerçek yüzünü Çanakkale’de gösterdiğini kaydeden İlgar “Avustralya’dan Kanada’ya kadar Hintlisi, yamyamı, canavarlaşan, canileşen, zalimleşen çehreleri, dilleri, derileri farklı kan içiciler, Türk milletini tarihin karanlıklarına gömmek için, vahşi duygularını tatmin etmek için Çanakkale’de birleştiler, ölüm kustular. Bir ayağı kopan Mehmetçik diğer ayağıyla, bir kolu kopan diğer koluyla, vücudu parçalanan kafasıyla son nefesine kadar inançla, imanla vatanını korudu, Çanakkale’yi zalime vermedi. ‘Çanakkale geçilmez’  dedirtti” ifadelerini kullandı.

 

“EBEDİYEN TÜRK KALACAKTIR”

 

19 Şubat 1915’te başlayan, 1916 yılının Ocak ayı başlarında sona eren bu faciada, yüz binlerle ifade edilen yetişkin Türk gencinin, Türk civanının şehit ve gazi olduğunu söyleyen İlgar, konuşmasını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bu memleket tarihte Türk’tü, o halde Türk’tür ve ebediyen Türk kalacaktır” sözleri ile tamamladı.

 

ÜZÜM HOŞAFI DAĞITILDI

 

Okul müdürünün konuşmasının ardından Çanakkale konulu şiirler okunarak şarkılar seslendirildi. 17 veli, 2 öğretmen ve 4 öğrencinin rol aldığı ‘Çanakkale geçilmez’ adlı tiyatro gösterisi de ilgiyle izlendi. 18 Mart Çanakkale Savaşı’nın yıldönümü dolayısıyla yokluk içinde savaşan askerleri anlamak ve anmak adına o dönem askerlerin kumanyasında bulunan üzüm hoşafı dağıtıldı. Etkinliğin ardından Çanakkale Savaşları’na ait fotoğrafların yer aldığı, Çanakkale Şehitlik Abidesi ve şehitliğin sembolize edildiği sergi gezildi.

 

Haber / Özge MERİÇ