Krizin işletme üzerindeki etkileri

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından üyelere yönelik düzenlenen eğitimler kapsamında "Kriz Ortamında İşletme Yönetimi" konulu eğitim verildi

GÜNDEM 7.03.2018 21:59:00 0
Krizin işletme üzerindeki etkileri

10:00-16:00 saatleri arasında düzenlenen eğitimde konuşan Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Zeki Yüksekbilgili, “Kriz, işletmecilerin iç veya dış çevrelerinin beklenmedik bir şekilde değişmesi sonucunda ortaya çıkan ve işletmenin fiziki ve finansal durumunu, geleceğini ve çalışanlarını fiziksel ve ruhsal olarak tehdit eden olaylar olarak tanımlanabiliriz” dedi. Kriz döneminde yapılması gereken çalışmalarla ilgili de bilgi veren Yüksekbilgili “Kriz yönetimi hakkında yapılan çalışmalarda genel olarak, her işletme için krizin bir dönemde kaçınılmaz olacağı ve bu nedenle işletmelerin olası krizlere karşı hazırlıklı olmaları gerektiği belirtilmektedir” dedi. 

 

KRİZİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

 

Krizin ortaya çıkışı, krizi yönetmek, krizin işletme üzerindeki etkileri konularında da bilgi veren Yüksekbilgili “Krizlerin işletmeler üzerine hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabiliyor. Ancak bir krizin bir işletmeye tehdit mi, yoksa bir fırsat mı sunduğu krizin sonucunda görülen olumlu veya olumsuz sonuçlara dayalı olarak yapılan  değerlendirmelerle görülebilir” dedi.  Yetkinin merkezileştirilmesi, karar verme mekanizmasının bozulması, üretim sistemlerinin aksaması, maliyetlerin artması, çalışanların işi bırakması veya yavaşlatmak zorunda kalması, yönetici ve çalışanların fiziksel veya ruhsal olarak yaralanması veya can kaybına uğraması, işletme binalarının ve ekipmanlarının zarar görmesi, borçların ödenememesi, alacakların tahsil edilememesi, acil yeni kaynaklara gereksinim duyulması, işletme içinde şikayetlerin artması, yeni kaynakların bulunamaması, yatırımların durdurulması ve nihayetinde işletmenin kapanması veya el değiştirilmesi gibi durumların krizi etkilediğini söyleyen Yüksekbilgili, katılımcıların sorularını da yanıtladı.

 

Haber / Özge MERİÇ