"Termik santral hayatımızdan 10 yıl çalacak"

Kapaklı ve Çerkezköy Sınırları içerisinde 500 hektarlık alana yapılması planlanan kömürlü termik santralle ilgili önceki akşam Pınarça Mahallesi'nde düzenlenen toplantıda vatandaşlar bÃ?

GÜNDEM 31.01.2018 23:40:00 0

 Çerkezköy Termik Santrali, Maden Sahası, Düzenli Atık Depolama Sahası, Kırma-Eleme Tesisi ve Kömür Stok Sahası Projesi için yarın saat 10:00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda Halkın Katılımı Toplantısı düzenlenecek.

 

PINARÇA’DA TOPLANTIDA BİR ARAYA GELDİLER

 

Bu toplantı öncesi Pınarça’da vatandaşlarla bir araya Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, çevre platformları temsilcileri vatandaşlarla bir araya gelerek termik santralin bölgeye etkilerini konuştu. Kapaklı Belediyesi ve Çerkezköy Belediyesi’nde çalışan harita mühendisleri çevre mühendisleri, çevre planlayıcıları, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Genel Başkanı Nusrettin Turan ve üyeleri, Çerkezköy Belediye eski başkanı Mehmet Uz, TEMA Vakfı üyeleri ve vatandaşların katıldığı toplantıda konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, yapılması planlanan kömürlü termik santral yapıldığında kömür havzası ile ilgili çalışmalar yapılacağını kaydetti.

 

ENERJİYE DEĞİL, TERMİK SANTRALE KARŞIYIZ

 

Bu çalışmalar yapılırken de pek çok ağacın kesileceğini kaydeden Mandalı “Termik santrale karşı olduğumuzu söylerken buradaki enerjiye karşı olduğumuzu söylemiyoruz. Ama enerji üretmekle ilgili dünyanın son teknolojisi olan rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kurulsun diyoruz” dedi. Enerjiye değil termik santrale karşı olduklarını vurgulayan Mandalı, “Bu işin partisi olmaz. Bu iş sadece ve sadece insani duyguların ortak değeridir” dedi.

 

“DOĞAMIZA SAHİP ÇIKALIM”

 

Vatandaşları Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenecek olan toplantıya katılmaya çağıran Mandalı “Hepiniz birer tane koruyucu düdüğü alın, tencere tava alın. Biz devlete karşı değiliz. Biz devletle beraber bu işe hayır diyoruz. Buraya gelecek olan devlet değil şirket. Devletin dediği, ‘buradaki vatandaşları ikna edin, ikna ederseniz sonra izin vereceğim’. O yüzden ben de diyorum ki birlik olalım omuz omuza olalım. Doğamıza sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.

 

EN BÜYÜK ZARARI HAVA KİRLİLİĞİ

 

Toplantıda Kapaklı Belediyesi ve Çerkezköy Belediyesi’nde görevli mühendisler de termik santral ile ilgili vatandaşları bilgilendirdi. Kömürlü termik santralin en büyük zararının hava kirliliği noktasında olacağını dile getiren Çerkezköy Belediyesi Çevre Mühendisi Furkan Tülün “Maalesef mevzuatlarımızda bazı kirlilik parametrelerini bizim yasal mevzuatımız yasal kirlilik olarak kabul etmiyor. Bu konuda Avrupa ve dünya standartlarıyla uyuşmuyoruz. Yani her ne kadar en üst teknolojiyle hava kirliliğini önleyeceklerini iddia etseler de maalesef bazı parametreler bizde bulunmadığı için ve bu parametrelerdeki kirlilikleri tutamayacaklarından dolayı bu hava kirliliğine sebep olacak” dedi.

 

KANSERE SEBEP OLUYOR

 

Tülün konuşmasını şöyle sürdürdü: “Burada en önemlisi bizim 2.5 pm dediğimiz  2.5 mikrondan daha küçük olan toz parçacıkları. Bu şu an Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre İstanbul ve çevresinde bulunması gerekenden 3 kat daha fazla. Biz de İstanbul’a çok yakınız. Bu 2.5 pm dediğimiz kirleticinin en önemli etkisi kansere sebep olması ve çocuk ölümlerinin artması yönünde. Kurulacak yeni sitemlerde sadece termik santrallerde değil tüm bacalı sanayilerde bu tedbiri alarak Avrupa’nın standartlarına indirilmiş olması gerekiyor” dedi.

 

YILLIK 800 BİN METREKÜPLÜK SU KAYBI

 

Su kirliliği konusuna da değinen Tülün; “Yapılması planlanan termik santralin ön ÇED raporunda bu tesisin bir milyon metreküp su kullanacağı belirtiliyor. Ve yaklaşık 200 metreküpte atık su elde edecek. Yetkililer bize verdiği bilgide 200 bin metreküp suyun tekrar arıtarak kullanıma dahil edileceğini söylüyorlardı. Fakat raporu incelediğimizde yılda bir milyon metreküp su girişi, 200 milyon metreküp su çıkışı var. Arada 800 bin metreküplük su kaybı var. Yani sisteme her yıl ekstra 800 bin metreküp su girmesi gerekiyor” dedi.

 

YANAN KÖMÜRÜN 3’TE 1’İ KÜL OLACAK

 

Raporda, bu suyun Ergene Barajı ve Meriç Nehri’nden alınacağının belirtildiğini söyleyen Tülün “Termik santral yapıldıktan sonra bu su termik santrale giderse hangi su havzasında su azalacak ya da vatandaşımız bu su kaybından nasıl etkilenecek?” dedi. Termik santralde kullanılacak kömür ve çıkacak kül ile ilgili de konuşan Tülün, “Planlanan termik santral yılda 7 milyon kömür yakacak. Yetkililer, ekonomik ömrünün 35-40 yıl olduğunu öngörüyorlar. Yani 40 yılda aşağı yukarı 30 milyon kömür kullanılacak. Ve bu kömürün kül oranı da yüzde 30 civarında. Basitçe düşünürsek yanan kömürün üçte biri kül olarak çıkacak. Yılda ortalama 2-2.5 milyon tonluk bir kül ortaya çıkacak. Bu külün de maalesef bu 2 bin 700 hektarlık alanda bertaraf edilmesi gerekiyor” dedi.

 

CİDDİ BİR TEHDİT

 

Bunun bertarafında doğaya verilecek etkinin çok önemli olduğunu söyleyen Tülün, açıkta bekletilecek kömür ile ilgili de konuşarak “Termik santral 30 günlük kömürü açıkta bekletmeyi planlıyor. Bu da aşağı yukarı 1. 4 milyonluk kömürün açık havzada bekletilmesi demek. Burada istedikleri kadar tedbir alsalar bile açık halde bulunan kömürden rüzgar vasıtası ile havaya karışan partikülleri bir filtre yardımı ile tutmanız mümkün değil. O yüzden bunların havaya karışıp bu ilk bahsettiğim partikül oranında artış yapacağını öngörüyoruz. Bu bizim için ciddi bir tehdit” dedi.

 

TOPLANAN KÜL MİKTARI ÇOK ÖNEMLİ

 

Kapaklı Belediyesi Çevre Yüksek Mühendisi Hüseyin Özel de planlanan bu termik santralde toplamda 35 yıllık bir çalışmanın ön öngörüldüğünü kaydetti. Projede belirtilen kömür miktarına bakıldığında 68 yıllık bir kömür rezervinin olduğunun söylendiğini dile getiren Özel “68 yıllık bir kömür var ve biz bunu sadece 35 yıl kullanacağız diye bir proje yapmışlar. Bunun ne kadar doğru olduğunu önce belirlememiz lazım. Bizim burada tek sorunumuz bacadan çıkan kül. Toplanan kül miktarı da önemli. Depolanacak kül az miktarda değil ve açık alanda depolanacağından dolayı etraftaki tarım ve yerleşim alanlarına gelmesi çok normal ve olağan bir şey olacak” dedi.

 

ARITMADA KİREÇ TAŞI KULLANILACAK

 

Bacadan çıkan kükürtdioksitlerin de insan sağlığına zararlı olduğunu kaydeden Özel “Bu gazlar için de arıtma cihazlarının yapılacağı söyleniyor. Fakat kükürtdioksit için yapılacak olan arıtmada kireç taşı kullanılacak. Kireç taşı için de 267 ton kireç taşının bu santralde yakılması söz konusu. Ve bu 267 ton kireç taşının kamyonlar vasıtasıyla taşınması öngörülüyor. Yani saatte 267 ton kireç taşıyacak kamyonların bu yolları kullanması söz konusu. Bu da göz ardı edilen ama trafik açısından önemli bir durum” şeklinde konuştu.

 

“YANI BAŞIMIZA BÜYÜK BÜYÜK SOBALAR KURULACAK”

 

Soğutma suyunun ne olacağı konusunun hiç konuşulmadığını söyleyen Özel “Soğutma suyunun yer altı suyuna karışması yer altı suyunu çok etkiler. Ayrıca bir kaynağa deşarj edilirse bu kaynak oradaki canlı yaşamını olumsuz etkiler” dedi. Toplantıda konuşan TEMA Vakfı Çerkezköy İlçe Sorumlusu Nilüfer Ceylan da ‘havaizleme.gov.tr’ adresli internet sitesinde Tekirdağ’ın son bir yıl içindeki hava kirliliği ölçümlerinin tablo şeklinde gösterildiğini belirterek “Yapılan ölçümlerde maalesef Tekirdağ yılın 203 günü ulusal hava kirliliği değerlerinin üzerinde. Bırakın termik santrali şu an mevcut ortamda zaten yılın yarısından fazlasında biz kirli hava teneffüs ediyoruz. Bunu teneffüs etmemizin bize etkileri kanser vakaları, erken doğumlar, sakat doğumlar. Bu kadar feci bir ortamdayken yanı başımıza büyük büyük sobalar kurulacak. Termik santralin mantığı büyük büyük sobalar” dedi.

 

“YERLİ ENERJİ ÜRETİMİ SÖYLEMİ DE DESTEKSİZ KALIYOR”

 

Henüz karbondioksiti tutacak filtre teknolojisinin olmadığını kaydeden Ceylan “Birçok açık nokta var, savunulacak hiçbir tarafı yok. Perşembe günü yapılacak toplantıda inşallah geri dönüş olur. Hiçbir etiketin olmadığı sadece vatandaşlar olarak gösterilen tepkiler çok önemli. O yüzden iyice araştırın, öğrenin. Türkiye’nin yüzde 298 oranındaki enerjisi kömürden sağlanıyor. Ama bu kömür yerli mi diye baktığımızda maalesef bu yüzde 29’luk kömür ihtiyacının yüzde 18’i ithal ediliyor. Yani yerli enerji üretimi söylemi de desteksiz kalıyor” dedi.

 

“HAYATIMIZDAN 10 YIL ÇALACAK”

 

Tema Vakfı Kapaklı Temsilcisi Ali Ülger de termik santrale çok yoğun bir su kullanımının olacağını belirtti. Bölgede suyun her yıl 2-3 metre derinlere çekileceğini söyleyen Ülger “Bu bölge 5 yıl sonra zaten susuzlukta baş etmek zorunda kalacak. Termik santral yapılırsa bahçeden domates yemeyi unutun. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamaya göre termik santral olan yerlerde insan ömrü 10 yıl kısalıyor. Bu termik santral hayatımızdan 10 yıl çalacak” dedi.  

 

“PINARÇA DİK DURURSA HERKES ARKASINDA OLUR”

 

Toplantıda Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Genel Başkanı Nusrettin Turan da konuşma yaptı. Turan “Biz, belki de dünyada ormanın içerisine ilk kez termik santral kurulması ile karşı karşıya kalacağız. Böyle kötü bir unvana sahip olacağız. Bu termik santrali de beş yüz hektar gösterdiler ama aslında bunun artırım kapasiteleriyle 3 bin hektar hesaplanıyor.  Yani bu önümüzdeki dönemde Pınarça'nın yok olma ihtimali demek. Sizin dedelerinizden nenelerinizden kalma toprakların, termik santral sahasına girme riski taşıdığı anlamına geliyor. Pınarça şimdi çok önemli, herkesten önemli. Eğer Pınarça dik durursa, kendi topraklarına tıpkı namusu evladı gibi sahip çıkma onurunu gösterirse bu bütün Çerkezköy’e, bütün Kapaklıya'da örnek olacak. Eğer Pınarça hareket ederse kendi toprakları için kendi hakkını savunursa inanın ki bütün Çerkezköy, Kapaklı arkamızda olacaktır” dedi.

 

“TÜM TRAKYA’YI BOĞACAK”

 

Termik santrale itirazla ilgili 8 binden fazla dilekçenin teslim edildiğini söyleyen Turan “Trakya'yı adam yerine koymadılar. Bir tane dilekçeye doğru düzgün cevap vermediler. Bir de utanmadan termik santralin faydalarını orada yazamaya kalktılar. Burada kurulacak bir tane termik santral yok. Yanlarında kül sahaları maden, sahası kömür biriktirme alanları, hepsini kuracaklar. Ve de tam Istranca'nın önünde tam rüzgarların önüne kuruyorlar. Oradan esen rüzgarlar tüm Trakya'yı boğacak” dedi.

 

“MÜCADELENİN PINARÇA’DA BİR BAŞLANGICI OLSUN”

 

O partiküller bir yağmurla karşılaştığı zaman tarlaların asil yağmuru ile karşı karşıya kalacağını söyleyen Turan “Bu durumda ürün falan beklemeyin. Böyle bir riski, böyle tehlikeli bir maddeyi sen Trakya topraklarına getiriyorsun. Burası aynı zamanda üretim su toplama alanı. Nasıl oluyor da böyle bir yere termik santral kurmayı düşünebiliyorlar? Burada 2 tane gölet var bu göletler simsiyah olacak. Bırak insanı, bir hayvan bile sokulamayacak. Şimdi Pınarça elini kalbine koysun vicdanına koysun ve desin ki bu topraklar bizim. Termik santrale karşı mücadelenin Pınarça'da bir başlangıcı olsun. O zaman görecekler. Bize zorla bir şeyler dayatamayacaklar” dedi.

 

“GELECEĞİMİZ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”

 

Pınarça Mahallesi Muhtarı Özcan Bozkaya da “Geleceğimiz için, evlatlarımız için neslimiz için mücadele vermemiz gerekiyor. İnanın ki  'Çanakkale savaşında olduğu gibi mücadele vereceğiz'  dendiğinde çok etkilendim. Bu mücadeleyi vermemiz gerekiyor. Verirsek bu davayı kazanacağız. Gelecek neslimiz için perşembe sabahı saat 9.30'da Muhtarlığımızın önünden belediyenin tahsis ettiği araçlar ile Çerkezköy'e hareket edeceğiz” dedi.

 

“ÇEVRE KATLİAMI OLACAK”

 

Çerkezköy Belediye Eski Başkanı Mehmet Uz da “Eğer bu santralin yapılmasını engelleyemezsek bölgemizde çok ciddi bir çevre katliamı olacak. Üstelik bu yöre bunu hak etmiyor” dedi. Bu bölgenin 1975'li yıllardan beri bir sanayi kirliliği ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Uz “Bundan 15-20 sene önce biz kanser hastalığını tanımıyorduk. Ama bugün geldiğimiz noktada hemen hemen her ev bir tane değil birden fazla kanser hastası var. Bu santral kurulursa, engelleyemezsek bizim birileri gibi, "Bizi kandırdılar Allah bizi affetsin" deme hakkımız yok. Biz kanarsak bizi kandırırlarsa bizim burada yaşama hakkımız yok. Herkes perşembe günü olacak olan toplantıya katılsın. İstediğimiz gibi tutanağı tutturalım ve bu toplantıyı engelleyelim, engellememiz gerekiyor. Çaresiz değiliz. Çare sizlersiniz. Perşembe günü bunun ilk adımını atacağız. Bunu iptal ettirdikten sonra bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. Birbirimize kilitleneceğiz, büyüyeceğiz, direneceğiz. Başka çaremiz yok” dedi.

 

“4 İNSAN ZENGİN OLACAK DİYE, İNSANLAR KANSER OLMAMALI”

 

Toplantıda konuşan Gazeteci Şaban Kardeş de “Burada yaşayan halk nefes almak istiyor. Bizim evimiz olmayabilir çadırda kalırız. Ormanda kalırız.  Ama havamız olmazsa saray olsa ne olacak. Paranız olsa ne olacak. Gelecek seçimlerin hesabını yapanlar o toplantıya gelmeyecekler. Yada evet diyecekler, milli servet diyecekler. 4 tane insan zengin olacak diye 1 milyon insan kanserle yüz yüze kalmamalı” dedi. Mahalle sakinleri termik santrale karşı olduklarını ve Perşembe günü yapılacak toplantıya katılacaklarını belirtti.

 

Haber / Şaban KARDEŞ