"Çiftçiler termik santral istemiyor"

TEMA Çerkezköy İlçe Sorumlusu Nilüfer Ceylan, TEMA Kapaklı İlçe Sorumlusu Ali Ülger ve Kapaklı Belediye Meclisi Üyesi Nalan Çolak, önceki gün Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak'Ä

GÜNDEM 26.01.2018 20:06:00 0

Çerkezköy ve Kapaklı çiftçileri olarak bölgede Termik Santral istemediklerini ifade eden Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak “Bu görüş oda üyesi olan tüm çiftçilerin görüşü” dedi. Termik santralin kurulması halinde Çerkezköy ve Kapaklı başta olmak üzere Trakya’nın büyük bir bölümünde tarımın biteceğini ve doğanın yok olacağını ifade eden Toprak “Çerkezköy ve Kapaklı sanayi bölgesi. Sanayi ile birlikte bu iki ilçemizde zaten tarım can çekişiyor. Yıllar önce 200 bin dönümlük bir alanda ekim yapıyorduk. Şimdi ise ekilebilir alanımız 70-80 binlere indi” dedi.

 

“TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ”

 

Çiftçiler olarak termik santrale karşı olduklarını ve kurulmasını istemediklerini kaydeden Toprak “Bölgemizdeki bazı sanayi kuruluşlarının zehir saçmasıyla kanser vakaları bölgemizde her geçen gün artıyor. Termik Santral ile birlikte bu en az 30 kat yada daha çok artmış olacak. Bu konuda kimse kusura bakmasın Termik santral falan istemiyoruz” dedi.

 

HAYVANCILIK VE BAHÇECİLİKTE BİTECEK

 

Enerjinin bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Toprak “Evet enerjiye ihtiyacımız var. Bölgemiz her mevsim rüzgarı eksik olmayan bir bölge buraya en uygunu rüzgar güllerinin kurulması. Zaten son iki üç yıl içinde bölgemizde rüzgar gülleri çoğalmaya başladı. Hem yenilenilebilir enerji hem de zararsız. Eğer kömürlü termik santral kurulursa bölgemizde tarım, hayvancılık ve bahçecilik bitecek” dedi. Ziyarette konuşan Kapaklı Belediye Meclisi Üyesi Nalan Çolak da geçtiğimiz aylarda Kapaklı Belediye Meclisi üyesi Muzaffer Yıldıran ile Almanya’ya giderek Termik Santraller ve diğer enerji üretim tesislerinde incelemelerde bulunduklarını ifade etti. Bu gezide termik santralleri, rüzgar güllerini ve güneş enerji panellerini incelediklerini söyleyen Çolak “Almanya mevcut termik santrallerden vazgeçmeye başlamış ve ülkemizden çok daha az güneş almasına rağmen Almanya Güneş enerjisine yönelerek oldukça ağırlık vermiş” dedi.

 

500 BİN İNSAN İÇİN TEHLİKE

 

Bölgede Termik Santral kurulmasının bu bölgede yaşayan en az 400-500 bin insanın yaşamı için bir tehlike olduğunu söyleyen Çolak “Kanser vakaları artacak. İnsanlar daha genç yaşta ölecek. Bölgemizde termik santral kurulması konusunda kararlı olan iktidara soruyorum. Sizin için termik santral mi yaksa insan hayatı mı önemli? Biz bölgemize termik santral yapılmasına karşıyız ve istemiyoruz” dedi. Ziyarette konuşan TEMA Çerkezköy İlçe Sorumlusu Nilüfer Ceylan da termik santral sorununun Türkiye genelinde olduğu gibi Trakya bölgesinin de ortak sorunu olduğunu kaydetti. Termik santrallerin zararsız olduğunu söylemenin insanları yanıltmak olduğunu söyleyen Ceylan “Bile bile insanlarımızın geleceğini kararmak için bir dizi sözlerle santral kurulmasına destek arıyorlar. Ama termik santrallerin ne kadar zararlı olduğunu artık halkımız bilinçlenmeye başladı” dedi.

 

“CANLILARI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

 

TEMA olarak termik santrallerin zararları konusunda halkı bilinçlendirme çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Ceylan “Termik santrallerde özellikle baca gazı desülfürizasyon tesisi olmayan yada arızalanarak devre dışı kalan tesislerden, büyük oranlarda kükürt dioksit havaya çıkıyor. Bu gaz canlılar üzerinde birçok olumsuz etki yaratıyor. Tarım ürünleri gibi birçok bitki etkileniyor” dedi. Kömürle çalışan termik santrallerin aktif hale geçmesiyle birlikte ormanların kirleneceğini, ormanlar ve diğer yeşil alanların yok olacağını kaydeden Ceylan “Bölgemizdeki mevcut ormanlık alan en fazla iki üç yıl içinde tamamen kuruyacak. Yeşillik diye bir şey kalmayacak. Orman yok olunca yağmur da yağmayacak” dedi.

 

“HALKIMIZ GEREKEN CEVABI VERECEKTİR”

 

Termik santralin havaya saldığı sıcaklığın en az 150 kilometrelik bir alanı etkilediğini dile getiren Ceylan “Orman kalmayınca doğadaki yaşayan canlı hayvanlar da yok olacak. Tarım hayvancılık bitecek” dedi. Termik santrallerin ne denli zararlı olduğu konusunda halkı bilinçlendirmeye çalıştıklarını kaydeden Ceylan “Halkımız 1 Şubat’ta yapılacak olan termik Santral bilgilendirme toplantısında yetkililer gereken cevabı vereceklerdir” dedi.

 

“TERMİK SANTRALE KARŞIYIZ”

 

Termik Santrallerin arazi kullanımı üzerinde de büyük etkileri olduğunu söyleyen TEMA Kapaklı Sorumlusu Ali Ülger ise “Termik santralde kullanılan kömürün depolanması için en az Çerkezköy’ün bir ucundan bir ucuna kadar bir açık depolama alanı olacak. Buradaki kömür cürufu devamlı esen rüzgarla insanların ciğerlerine girecek” dedi. Termik santrallerde çıkan büyük miktardaki küllerin imhasının da her zaman sorun olduğunu kaydeden Ülger “Günlük olarak çıkan kül miktarının fazla olması geniş alanların devamlı olarak kül depolama alanı olarak kullanılmaktadır. Küllerin ağır metal ve radyoaktif elementlerce kirlenmiş olma olasılığı da oldukça yüksek. Ayrıca devamlı su kullanıldığı içinde yer altı suları tamamen bitecek” dedi. TEMA olarak bölgede termik santral yapılmasına karşı olduklarını kaydeden Ülger, insanları da bilinçlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ