Çölyak Hastalığı'na Dikkat Çektiler

Ergene Belediyesi Çölyakla Yaşam Derneği ve Beslenmede Denge Grubu'nun katkılarıyla hazırlanan etkinlikte Çölyak hastalığına dikkat çekildi.

YAŞAM SAĞLIK 29.11.2017 16:06:00 0
Çölyak Hastalığı

 

SEMİNER DÜZENLENDİ

Çölyak Hastalığı’na dikkat çekmek ve vatandaşların sağlıklı beslenme alışkanlıkları elde edebilmesi için seminer düzenlendi. Ergene Ulaş Belediye Düğün Salonunda düzenlenen seminere konuşmacı olarak Yrd. Doç. Dr. Çağlar Doğruer, Öğretim Üyesi Aysel Şahin Kaya, Yaşam Koçu Edip Alma, Beslenme Beden Grubu konuşmacıları Dilhan Dişli, Berfin Dinsel ve Nezihe Akdeniz yer aldı. Seminer kapsamında yeterli ve dengeli beslenmeyi; vücudun büyümesi, yenilenmesi, çalışması için gerekli enerji- besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması gerektiğine vurgu yapıldı.

 

 

KİLO VERDİREN ŞOK DİYETLERDEN KAÇININ

Sağlıklı beslenmeye ilişkin yapılan bilgilendirmede; ‘’Her öğünde yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine dikkat edilmeli. Kısa sürede kilo verdiren şok diyetlerden kaçınılmalı. Posa yönünden zengin besinlerin tüketimi arttırılmalı. Bol sebze- meyve ve kuru baklagil tüketilmeli. Kepekli ekmek, çavdar ekmeği, tam buğday unuyla yapılan ekmekler tercih edilmeli, Yemeklere eklenen yağ miktarı azaltılmalı. Kızartılmış ve kavrulmuş yiyecekler yerine haşlama, ızgara ve fırında pişirilmiş yiyecekler tüketilmeli. Şekerli yiyecekler ve hamur işlerinin tüketimi azaltılmalı’’ denildi. Katılımcıların dikkatle takip ettiği seminerde Çağımızın hastalığı Çölyak’la ilgili de önemli bilgiler verildi.

 

GLUTEN İÇERMEYEN YİYECEKLER TÜKETİN

Glutensiz beslenmeyi hayat tarzı olarak benimsemiş bireyleri bu konu hakkında bilgilendirmek üzere düzenlenen seminerde katılımcılara Çölyak hastalığı hakkında da bilgilendirmede bulunuldu. Katılımcılara Glutensiz yemek tüketmeleri tavsiye edilirken; ‘’Çölyaklıların tahıl grubundan gluten içermeyen ve glutenden arınmış özel ürünler tüketmesi gerektiğine vurgu yapılırken, çölyaklılar yaşamları boyunca bu tip beslenmeye devam etmektedir’ ifadelerine yer verildi. Konuşmacıların ardından Yaşam Koçu Edip Alma, insanların hayatlarına dokunarak sevgi, huzur ve stressiz bir ortam oluşturmak adına motivasyon ve yanındakine sarılarak tebessüm ederek sevgini gösterme etkinliğini gerçekleştirdi. Katılımcılar Sağlıklı Beslenme ve Çölyak Semineri etkinliğinin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Seminer programı plaket töreninin ardından sona erdi.

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ