Organ bağışı konusunda bilgilendiler 

Lüleburgaz'da Toplum Sağlığı Merkezi ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı(TPAO) tarafından Organ Bağış Haftası nedeniyle TPAO çalışanlarına bilgilendirme toplantısı yapıldı.

YAŞAM SAĞLIK 7.11.2017 18:29:00 0
Organ bağışı konusunda bilgilendiler 

TPAO'daki toplantıda Dr. Harun Eker, katılımcılara organ bağışının önemini anlatıp, Türkiye'de organ bağışının yüzde 80 oranında bağışçıların sağlıklı olduğu dönemde yapıldığını ve kadavradan organ bağışının arttırılması amacıyla bu toplantıyı yaptıklarını söyledi.

 

“ÜLKEMİZDE DE YETERLİ SAYIDA ORGAN YOKTUR”

 

2015 yılında 7 bin 704 kişinin organ ve doku naklinin başarılı olduğunu belirten Dr. Eker, şöyle konuştu: "18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yeterli sayıda organ yoktur. Ülkemizde yaklaşık 30 bin kişi organ nakli bekliyor. Organ nakillerinin içinde en büyük payı ise böbrek nakli alıyor. En büyük organ kaynağı uygun koşullarda hayatını kaybetmiş kişilerin organlarıdır. Bu durumdaki kişilerin vücut fonksiyonları tamamen tıbbi destekle devam etmektedir ve bu durumu uzun sürede dengede tutmak imkânsızdır. Dolayısıyla kadavradan organ nakli alınabilmesi için zaman çok önemli bir faktördür. Diğer yandan hiç beklenmedik bir anda yakınını kaybettiğini öğrenen bir kişinin organ bağışı için karar vermesini beklemek çok zordur. Kişinin bağış kartı olsa dahi yakınlarından habersiz organları alınamaz. Kadavradan organ çıkarma işlemi herhangi bir canlı ameliyat kadar özenle yapılır. Organlar çıkarıldıktan sonra mümkün olduğunca estetik dikişlerle dikilerek, bedenin hiçbir şekilde zarar görmemesine büyük özen gösterilir. İl Sağlık Müdürlüğünde, Hastanelerde, Emniyet Müdürlüğünde ehliyet alımı sırasında, organ nakli yapan merkezlerde, organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek vb. kuruluşlarda organ bağışı yapılabilir" dedi.

 

TPAO İş Güvenliği ve Çevre Koruma Başmühendisi Ebru Minsolmaz'da yaptığı açıklamada, ülkemizde 30 bin kişinin organ nakli beklediğini, organ naklinin kutsal bir görev olduğunu belirterek kendisinin de organlarını bağışlayacağını söyledi. Minsolmaz, tüm vatandaşların organ bağışına destek olması gerektiğini sözlerine ekledi. Toplantının ardından İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri kurduğu stantta organ bağışının önemi hakkında bilgilendirmelerde bulunarak  vatandaşlardan organ bağışına destek istedi.

 

Haber / Rüşa Elma