''Tüm İtirazlara Rağmen Proje Başlatıldı''

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclis Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çerkezköy ve Kapaklı arasında Pınarça Mahallesi üzerine yapılması planlanan Termik Santrali meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 3.11.2017 17:51:00 0

Son dönemlerde Çerkezköy kamuoyunda tepki çeken Termik Santral konusunu meclis gündemine taşıyan Yüceer, ‘’Çerkezköy sınırları içinde yer alan 500 hektarlık bölge “Enerji Üretim Alanı” ilan edildi. Tarım ve orman alanlarına termik santrallerin yapılmasının önü açıldı ve tüm bunlarla birlikte halkın, yerel yönetimlerin ve STK’ların tüm itiraz ve karşı çıkışlarına rağmen proje süreci başlatıldı’’ dedi.

 

‘’TÜM İTİRAZLARA RAĞMEN PROJE BAŞLATILDI’’

 

CHP PM üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer; “İktidarın Trakya’da, Ergene havza koruma planı ile başlayan sözde korumacı yaklaşımının ne kadar samimiyetsiz olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan plan değişikliği ile 60 hektarlık bölümü Çerkezköy sınırları içinde yer alan 500 hektarlık bölge “Enerji Üretim Alanı” ilan edildi. Tarım ve orman alanlarına termik santrallerin yapılmasının önü açıldı ve tüm bunlarla birlikte halkın, yerel yönetimlerin ve STK’ların tüm itiraz ve karşı çıkışlarına rağmen proje süreci başlatıldı’’ dedi.

 

 ‘’ÇEVRE ÜZERİNDE DE GERİ ALINAMAZ TAHRİBATLARA YOL AÇMAKTADIR’’

 

Yüceer; ‘’Danıştay kararı sonrası Çerkezköy ile Silivri arasında yapılması planlanan Termik Santralle ilgili yer değişikliğine gidildi. Yeni alan olarak Pınarça Mahallesindeki eski askeriyenin üst kısmı olarak belirlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu yer 17 Ekim tarihinde onaylanmış, halkın bilgilendirilmesi için 19 Ekim tarihi itibariyle askıya çıkarılmıştır. Yaklaşık 500 hektar alanı kapsayacak olan proje ormanlık alanın içini kapsamaktadır. Söz konusu proje hayata geçerse en az 250 bin ağacın kesileceği belirtilmektedir. Termik santrallerin insan sağlığını olumsuz etkilemesinin yanında çevre üzerinde de geri alınamaz tahribatlara yol açmaktadır. Tarım alanlarına verdiği zararın yanında termik santraller su kaynaklarımızı kirletmesi, doğal bitki ve hayvan varlığına verdiği zararlar, küresel ısınma ve bunun yarattığı iklim değişikliğine bağlı ağır toplumsal ve çevresel yıkım görmezden gelinmektedir. Trakya’nın akciğerlerinde halkın, sivil toplum örgütlerinin ve belediyemizin tüm tepkilerine rağmen yapılmak istenen termik santrale bölge halkı izin vermeyecektir” dedi.

 

YÜCEER’DEN ÖZHASEKİ’YE ZOR SORULAR

 

CHP Parti Meclisi Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sundu. Yüceer verdiği soru önergesinde; ‘’Bakanlığınızca söz konusu santralin faaliyete geçmesi durumunda çevrenin ve insan sağlığının nasıl etkileneceği konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Termik santral için ÇED raporu alınmış mıdır? Termik santral ile ilgili Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirilmiş midir? Böyle bir toplantı yapılmadı ise yapılmama gerekçesi nedir? Hayatlarını etkileyecek termik santral kurulması konusunda bölge halkının görüşüne neden başvurulmamıştır? Çerkezköy’ü de içine alan 545 hektarlık bölgenin “Enerji Üretim Alanı” ilan edilmesi ve Çerkezköy’e termik santral kurulması kararının iptali için açılan Bakanlığınızın muhatabı olduğu kaç dava mevcuttur? Söz konusu termik santralle ilgili askı süresinde Bakanlığınıza kaç şikayet gelmiştir? Çerkezköy’e kurulması planlanan termik santralin insan sağlığı üzerinde yaratacağı olası yıkım konusunda Sağlık Bakanlığı ile ortak herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Termik santralin zararları konusunda herhangi bir sivil toplum kuruluşundan görüş alınmış mıdır? Termik santral için ormanlık alanda 250 bin ağacın kesileceği iddiası doğru mudur?’’ sorularını sordu.

 

Haber / Şaban KARDEŞ