1 Yılda, 1 Milyon Metreküp Su Tasarrufu Sağlandı

TESKİ Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülen altyapı çalışmaları meyvesini vermeye başladı. TESKİ'nin Saray'da bulunan içme suyu hatlarını yenilemesiyle birlikte mevcut su tü

EKONOMİ 10.10.2017 16:53:00 0
1 Yılda, 1 Milyon Metreküp Su Tasarrufu Sağlandı

YÜZDE 29 TASARRUF SAĞLANDI

2016 yılında Saray’da yapılan incelemelerde mevcut su tüketiminin gereğinden fazla olduğu kaydedildi. Ardından yapılan hat yenileme çalışmaları ile birlikte içme suyunun debisi, 100 lt./sn’den 75 lt./sn’ye düşürüldü. Bu süre zarfında Saray’ın nüfusunda gittikçe artarken, TESKİ’nin başlattığı altyapı çalışması ile birlikte, gelişen ve büyüyen nüfusa rağmen tasarruf yapıldığı ifade edildi. Ayrıca TESKİ’den yapılan açıklamada, şebekeye verilen suyun 105 lt/sn’den 75 lt/sn’ye düşmesiyle birlikte su kayıp kaçakları da engellendiği belirtildi. TESKİ’den yapılan açıklamada; ‘’Aradaki fark olan 30 lt/sn içme suyu, dakikada 1.800 litre, saatte 108 metreküp, günde 2.592 metreküp, ayda 77.760 metreküp, yılda 933.120 metreküpe tekabül etmektedir. Sonuç itibariyle TESKİ’nin Saray ilçe merkezinin içme suyu altyapısını yenilemesiyle birlikte yılda yaklaşık 1 Milyon metreküp su kurtarılmış olmaktadır. Bulunduğumuz gün itibariyle de Saray içme suyu tesislerinin devreye alınmasının üzerinden 1 yılı aşkın bir zaman geçmiş bulunmaktadır. Buna bağlı olarak TESKİ yaptığı bu altyapı yatırımı sayesinde, yalnızca Saray ilçesinde bugüne kadar 1 Milyon metreküp suyu kurtarmış oldu. Böylece eski şebekeye verilen su oranına göre en az %29 su tasarrufu sağlanmış oldu’’ ifadeleri kullanıldı.

‘’YAPILAN YATIRIMLAR ETKİSİNİ GÖSTERMEKTEDİR’’

TESKİ Genel Müdürlüğü abonelerine ilettiği suyun temin edilmesinde elektrik enerjisi kullanmaktadır. Yeni içme suyu altyapısı yapılmamış olsaydı yılda yaklaşık 1 Milyon metreküp suyun temin edilmesi için harcanacak olan elektrik enerjisi ve bunun TESKİ’ye maliyeti oldukça yüksek olacaktı. Saray’a yapılan içme suyu altyapı yatırımı sayesinde enerji maliyetinde de oldukça yüksek miktarda tasarruf sağlanmış oldu. Konu hakkında bir açıklama yapan Genel Müdür Başa; “Kuruluğumuz günden beri her yıl bütçemizin % 50’den fazlasını altyapı yatırımlarımıza ayırıyoruz. TESKİ Genel Müdürlüğünün il genelinde sürdürdüğü altyapı faaliyetlerinin tamamlanması ve devreye alınmasıyla birlikte, bu gibi kurum, vatandaş ve çevre lehine durumlar artmaktadır. Saray bu konuda güzel bir örnektir. Yapılan yatırımlar etkisini göstermektedir. Altyapı ihtiyacı olan her noktaya hizmet götürülmektedir. Sağlam gelecek için sağlam altyapılar inşa ediyoruz. Bu çalışmalarda bize destek olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Albayrak ve tüm TESKİ emekçilerine teşekkür ediyorum”dedi.

Haber/Şaban KARDEŞ