Toprağını kaybeden medeniyetini kaybeder

Kırklareli'nde 5'inci Uluslararası Katılımlı Toprak ve Su Kaynakları Kongresi'ne katılan Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü'nde görevli Prof. Dr. Orhan Doğan, medeniyetlerin toprak kalı

GÜNDEM 13.09.2017 20:55:00 0
Toprağını kaybeden medeniyetini kaybeder

VERİM VE KALİTENİN ARTTIRIMI AMAÇLANIYOR

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın destekleriyle bu yıl 5'incisi düzenlenen Uluslararası Katılımlı Toprak ve Su Kaynakları Kongresinde konuşan, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Araştırmaları Daire Başkanı Bülent Sönmez, dünya genelinde 795 milyon insan kronik açlık yaşadığını ifade ederek, "2 milyar insan ise yetersiz beslenmektedir. Artan nüfus ile su talebi artıyor. Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de su en çok tarım sektöründe tüketiliyor. Küresel gıda güvenliği için tarım ve kırsal kalkınma açısından, toprak ve su kaynaklarının hayati önem taşıdığı hem ülkemiz hem de uluslararası toplum tarafından açık ve net bilinmektedir. Bu yıl 5'incisi düzenlenen kongre ile tarım sektöründeki verim ve kaliteyi artırmak amacındayız"  dedi.

 

TOPRAĞI HOR GÖREN YARINI ZOR GÖRÜYOR

 

Üç farklı salonda devam eden kongrede sunum yapan Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü'nde görevli Prof. Dr. Orhan Doğan, toprağın önemini anlatarak çölleşmeye yönelik yapılan çalışmalardan bahsetti. Prof. Dr. Doğan, medeniyetlerin verimli toprak kalınlığını kaybettiklerinde 'çökmeye' başladıklarını ifade ederek, "Yapılan ağaçlandırma, erozyon önleme ve uygun arazi yönetim çalışmaları ile her yıl 121 milyon ton suspanse sediment (dengelenen tortu) taşınması önlendi. Bu sayede 1 milyon organik karbona toprakta tutuldu. Benimki bir yaklaşım, dünyada toprağı hor gören yarını zor görüyor. Çünkü toprak 60-90 santim arasındaki verimli toprak gelişmiş medeniyetlerin temelini oluşturuyor. Bu medeniyetlerin çökme nedeni ise toprak kalınlığı oluyor" diye konuştu.