O protokolü anlattı

Kırklareli Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı ve Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Göksal Çidem, ağaçların ve doğal kaynakların her geçen gün yok olduğuna vurgu yaparak açıklamalarda bulundu

GÜNDEM 4.08.2017 21:22:00 0
O protokolü anlattı

GELECEK NESİLLERİ YOK ETMEYE KİMSENİN HAKKI YOK

 

Kırklareli Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı ve Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Göksal Çidem çevre kirliliği ve ÇED raporu doğrultusunda çimento üretimi için DSİ ile imzalanan protokolü tüm çıplaklığıyla anlattı. Sermaye ve rant uğruna ağaçların ve yer altı sularının hiçe sayıldığını ifade eden Çidem, “Yaşamın temel kaynağı olan dağlarımız, insan eliyle milyonlarca yıllık yolculuklarının sonuna doğru hızla ilerliyor. Dağlar, sürdürülebilir bir çevrenin temelidir. Burada varlığını sürdürmeye çalışan yabani hayat ve doğal varlıkların korunması  gelecek için çok önemli. Bu dağlar ve ormanlar bugüne kadar var oldukları için bizler varız. Gelecek nesillerin yaşam alanlarını yok etmeye kimsenin hakkı yok. Sermaye rant için dağlara  çıktıkça, ormanlar ve su kaynakları azalıyor, kirletiliyor" dedi.

 

ÇİMENTO İÇİN YASAYI HİÇE SAYILDI

 

DSİ ile çimento üretimi için su ihtiyacı bulunan firma arasında imzalanan protokol kapsamında yeraltı tesislerinden çekilecek su kapasitesinin neredeyse iki katına çıkartıldığını ifade eden Çidem, "Ormanı kesip, çimento fabrikaları için kalker çıkarılıyor. Hala da çıkarılmak isteniyor.  Sadece bir kapasite artışı için hazırlanan 1 milyon 504 bin 413 metrekarelik ÇED Talep alanındaki ağaç adedi 74 bin 916 . Neredeyse tamamına yakını meşe.  Talep edilen alan aynı zamanda Yer altı su besleme alanı.  Bu alan aynı zamanda  5 Kasım 2009'da Resmî Gazetede yayımlanan Yeraltı suyu İşletme Sahası olarak tespit edilmiş olup, Yer altı su tahsislerine kapatılmıştır. Çimento için su lazım. Nereden bulunacak? Ona da çözüm bulunmuş. DSİ ve İlgili firma arasında daha önce imzalanan protokol ile göletten alınan su miktarı  5 litre saniye. Firma kapasitesi artınca su ihtiyacı artacağından  9 litre saniye talep ediyor. DSİ  8 litre saniye uygun görüyor.  Sonuçta  Kırklareli-Vize Evrencik Sofular göletinden   yılda toplamda 258 bin metreküp suyun yanı sıra  on binlerce ağacı çimentoya tercih ediyoruz" diyerek eleştiride bulundu.