Basının sesini kesmek istiyorlar!

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr.Candan Yüceer, Basından Sansürün Kaldırılmasının 109'uncu yıl dönümüne ilişkin yaptığı açıklamada iktidarın basın özgürlüğü konusundaki tutum

GÜNDEM 24.07.2017 21:12:00 0
Basının sesini kesmek istiyorlar!

TÜRKİYE DÜNYANIN EN BÜYÜK GAZETECİ HAPİSHANESİ

 

Basından Sansürün Kaldırılması ve Basın Bayramına ilişkin açıklama yapan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Türkiye basın özgürlüğü sıralamalarında sonlarda yer alıyor ve Türkiye dünyanın en büyük gazeteci hapishanesine dönüştürüldü. Bir ülkede ifade özgürlüğünün en belirleyici ölçütü basının özgür olup olmamasıdır” ifadelerine yer verdi.

 

OHAL SOPASIYLA TÜM MUHALİF BASINI BASKI ALTINA ALDILAR

 

Yüceer konuşmasının devamında basın mensuplarının tehditlerle, hukuksuz tutuklamalarla, gazete kapatmalarla, cezalarla iktidarın istediklerini yazmaya zorlandığını ifade ederek, “157 gazeteci yazdığı haberler yüzünden hapiste, binlercesi hapis ve işsizlik tehdidi altında görevlerini yerine getirmeye çalışıyor. Bu koşullarda kutlanana bayram demek mümkün değildir. Bu Cumhuriyet tarihinin en buruk basın bayramıdır. Dünyada bu yıl tutuklanan gazetecilerin 3'te 1'i Türkiyeli gazetecilerdir. Bu utanç verici durumun sorumlusu iktidardır. İktidar eline aldığı OHAL sopasıyla tüm muhalif basını baskı altına almıştır. Bunun en belirgin örneği Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarıdır. Bugün bu değerli gazetecilerin de yargı karşısına çıktığı gündür. Umarım suçsuz yere aylardır hapiste tutulan Cumhuriyet çalışanları bugün serbest bırakılır” diye konuştu.

 

BİR DEMOKRASİ MÜCADELESİDİR

 

Basın üzerinde korkunç bir baskı ve zulüm uygulandığını sözlerine ekleyen Candan Yüceer, “Bu durum gazetecilerin ve gazete yöneticilerinin kendi kendilerine sansür uygulamasına yol açtı. Bir ülkede basın üzerinde baskı varsa, açık veya örtülü sansür varsa, oto sansür normalleşmiş hatta zorunlu hale gelmişse, gerçekler yazılamıyorsa, yani basın demokrasinin bekçiliğini gereği gibi yapamıyorsa veya yaptırılmıyorsa o ülkede demokrasinin işlemediği rahatlıkla söylenebilir. Her türlü olumsuzluğa rağmen direnç gösteren, halkın haber alma hakkını savunan gazeteciler var ve halkımızın bu insanlara şükran borçlu. Basın özgürlüğü mücadelesi bir demokrasi mücadelesidir. İfade özgürlüğü tam olarak sağlandığında göğsümüzü gere gere kutlayacağımız bir basın bayramı olacaktır. Ancak o zamana kadar hep buruk bir bayram olarak kalacaktır” dedi.

 

Haber / Hüsnü SARIGÜL