Her 100 Bin Kişiye 261 Ebe Hemşire Düşüyor

12 – 18 Mayıs Hemşireler Haftası dünden itibaren "kutlanmaya" başladı. Sağlık Bakanlığı yine haklarının verileceğini söyledi. Türkiye'de her 100 bin kişiye 261 ebe hemşire dÃ

GÜNDEM 12.05.2017 19:07:00 0
Her 100 Bin Kişiye 261 Ebe Hemşire Düşüyor

Türkiye  yeni bir haftaya, 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası ile girdi. Sağlık iş kolunda örgütlü Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şubesi Başkanı Ömer Çeker haftaya ilişkin yazılı açıklamasında Sağlık Bakanlığı’na atıfta bulundu. Ömer Çeker imzasıyla yapılan açıklamada da hemşirelerin vaat değil icraat istediğine dikkat çekildi. Açıklama şöyle:

 

YOĞUN İŞ YÜKÜ ALTINDALAR

 

Yoğun iş yükü ve idarelerin angaryalarının yanında halkımıza kaliteli sağlık hizmeti vermek için öz veri ile çalışan hemşirelerimiz, sorunlarının çözümü ve taleplerinin çalışma hayatına uyarlanması temennisiyle 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası’nı karşılanmaktadır.

 

TALEPLERİ GÖZ ARDI EDİLİYOR

 

Ne yazık ki tüm sağlık çalışanları gibi hemşirelerimizin de sabrı taşmış ve çalışma hayatındaki sorunları katlanılmaz bir hal almıştır. Taleplerinin sürekli olarak Sağlık Bakanlığı ve Hükümet tarafından göz ardı edilmesihemşirelerimizin gelecekümitlerinin olmamasına neden olmaktadır.

 

TÜKENMİŞLİK SENDROMU

 

Ağır iş yükü, mobbing, ve şiddetin sürekli artarak varlığını koruması ve aylık gelirlerindesürekli bir azalma olması, geriye gidişin yaşanması nedeniyle hemşirelerimiz, yarınlarından pek umutlu değildirler, üstelik birde tükenmişlik sendromu yaşamaktadırlar.

 

ÖZLÜK HAKLARI

 

Sözleşmeli hemşire, vekil ebe hemşire gibi istihdam türleri ile çalışanlar özlük hakları açısından mağdur edilmektedirler. Geçici görevlendirmeler, görev dışı çalıştırmalar nedeniyle de sıkıntılar çekmektedirler.

 

OECD ORTALAMASI 1071 KİŞİ

 

OECD ortalamasında 100 bin kişiye 1071 ebe-hemşire düşerken, Türkiye’de 100 bin kişiye sadece 261 ebe-hemşire düşmektedir. Bu rakam bile hemşirelerimizin iş yoğunluğunu ve özveri ile fedakârca verdikleri hizmeti anlatmakta, başka bir söze de gerek bırakmamaktadır.

 

VAAT DEĞİL İCRAAT İSTİYORLAR

 

Hemşirelerimizin sorunlarını adeta tespih taneleri gibi peş peşe sıralamak mümkündür. Hemşirelerimizin taleplerinin hayata geçmesi acil bir hal almıştır. Hemşirelerimiz her yıl hemşireler haftası yaklaşırken Hükümetin, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin vermiş oldukları vaatlere artık inanmamaktadırlar. Hemşireler vaat değil icraat istemektedirler.

 

AKDAĞ YİNE, “ÇÖZÜM ÜRETİLECEK” DEDİ 

 

Sağlık Bakanı Sayın Akdağ tarafından sağlıkta ikinci faza geçildiği ve bu dönemde sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm üretileceğini açıklanmıştır. Ayrıca Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’da Genel Başkanımız Önder Kahveci ile yaptığı görüşmedebeş yıla bir yıl yıpranma payının verileceğini ifade etmiştir. Bu konuları içeren bir torba yasa hazırlığı olduğu da bilinmektedir.

 

HASSASİYET GÖSTERİLMELİ

 

Türk Sağlık-Sen olarak bizim talebimiz bu torba yasanın çalışanların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde TBMM’ye sunulması ve kabul edilmesidir.Bunun içinde sosyal taraflarla istişare edilmelidir. Sağlık Bakanlığı  bu konuda hassasiyet göstermelidir.  Torbanın ucunu bağlamadan, son imzayı atmadan önce mutlaka sosyal tarafların görüş ve öneriler alınmalı, uyarılarımıza kulak verilmelidir.

 

HAK EDİYORLAR

 

Daha iyi çalışma şartları sağlanması ve temel ücretlerin iyileştirmesi arzumuzdur. Bunun bir an önce gerçekleştirilmesi gereklidir.  Hemşirelerin hak ettikleri mali ve sosyal haklar, çalışma hayatını kolaylaştıracak imkânlar hemşirelerimize ve tüm sağlık çalışanlarına sunulmalıdır.

 

SONA ERMELİ

 

Fedakârlık timsali, devletin şifa veşefkat eli hemşire arkadaşlarımız en iyi çalışma şartlarında hizmet üretmeye layıktırlar. Onların verdikleri hizmetinde ödemenin bir kaşlığı yoktur ama alın terlerinin ve hak ettiklerinin verilmesi de elzemdir. Artık yıllardır süregelen ihmalkarlık sonlandırılmalıdır. Bu temennilerle tüm hemşire arkadaşlarımızın 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası'nı kutluyor, kendilerine çalışma hayatlarında kolaylıklar diliyorum.”