Buğdayda GDO Yok

Çorlu'da üretim tesisi olan Ulusoy Un Sanayi'nin sahibi ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Eren Günhan Ulusoy buğdayda GDO kullanıldığına dair iddianın spekülasyondan ibaret olduğunu sÃ

GÜNDEM 1.05.2017 20:13:00 0
Buğdayda GDO Yok

Türkiye'nin en büyük un üreticilerinden, Samsun'dan ilk halka arz olan Ulusoy Un Sanayi Ticaret A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, sektör ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çorlu’daki tesisinde de günde 400 ton üretimde bulunan firmanın sahibi Eren Günhan Ulusoy, buğday üretiminin neredeyse insanlık tarihi ile yaşıt olduğunu kaydetti. Buğdayda GDO tartışmalarının ise spekülayson olduğunu kaydetti:

 

BUĞDAYDA HİÇ YAPILMADI

 

“Üretimi buğday kadar eski olmayan ürünlerde çevre şartlarına uyum ve verim gibi nedeler ile GDO çalışmaları yapıldı ama buğdayda böyle bir çalışma hiç yapılmadı. ABD'de bir araştırma var ama henüz buna dair ne bir üretim ne de açıklama olmadı. Zaman zaman gündeme gelen buğdayda GDO tartışmaları spekülasyon sevenlerin ürünü. Uzmanlığı gıda ve beslenme olmayan akademisyenler, ekranda ekmeğe karşı karalama kampanyası başlatıyorlar.

 

BUĞDAYDA GDO YOK

 

Ekmekte başka gıda katkıları da kullanılıyor eğer ekmeği üreten firma GDO'lu bir katkı kullanırsa bu GDO'lu buğday değil GDO'lu başka bir katkıdan kaynaklanır. Kazara böyle bir durum yaşansa yani her hangi bir yerde üretilen bir ekmekte GDO bulunsa şimdiye kadar yapılan buğdayda GDO tartışmaları yüzünden ceza buğdaya kesilecek halbuki her şey ortada. Çok net söyleyebilirim buğdayda GDO yok. ve bence tüm çevre koşullarına uyumlu ve verimi son derece yüksek bu ürünün genetiği ile ilgili bir çalışmaya gerek de yok.”

 

İHRACAT ŞAMPİYONU


Son 10 yılda Türkiye'nin 160 ülkeye un ihraç ettiğini belirten Ulusoy, "Un sanayimiz, 18 milyar TL'lik ekonomik büyüklüğüyle ülkemizin en büyük tarımsal sanayi sektörlerinden biridir. İhracata sağladığı 1,1 Dolar'lık katkısının yanı sıra, senelerdir 'Dünya un ihracat şampiyonu' konumunu muhafaza etmektedir. Bugün dünya nüfusunun yüzde 92'si yani dünyada her 10 kişiden 9'u, Türk ununun tüketildiği bir ülkede yaşıyor" dedi.
 

Haber / RüşaELMA