Edirne'de Açık Oy Gizli Tasnif İddiası

AK Parti Edirne İl Başkanlığı encümen seçimini yargıya götürmeye hazırlanıyor. Başkan Akmeşe'nin iddiasına göre oylar gizli sayıldı. Tekrarında ise meclise katılmayan iki CHP'li Ã?

GÜNDEM 7.04.2017 23:06:00 0
Edirne

AK Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe, Edirne Belediye Meclisi'nde önceki gün gerçekleştirilen Encümen Seçimleri'nde usulsüzlük yaşandığını belirterek, konuyla ilgili olarak suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Akmeşe, Belediye Meclisi Üyeleri Turgut Terzi ve Tamer Karadağ ile birlikte Edirne Belediye Meclisi'nde gerçekleştirilen Encümen Seçimleri ile ilgili basın açıklaması yaptı. Akmeşe, “Şüpheler çoğaldı. Belediye Başkanı ve Katip Üyeler, bu oylamadan sonra güvenilirliğini kaybetmişlerdir. Etik olmayan bir durumdur” dedi. Akmeşe, basın açıklamasında, Encümen Seçimlerinde demokrasi ayıbı işlendiğini söyledi. “Demokrasiden bahseden CHP'li kardeşlerimiz 1946 seçimleri gibi açık oy gizli tasnif yapmışlardır” diyerek şunları kaydetti:

 

DEMOKRASİ AYIBI

 

“Belediye meclis toplantısında demokrasi ayıbı işlenmiştir. Toplantının 17'nci maddesine göre encümen üyeliğine üç arkadaşımızın seçilmesinin oylamasına gidilmişti. Bu oylamada da  CHP'den üç, AK Parti'den iki, MHP'den de bir meclis üyesi arkadaşın ismi verilmiş. Yapılan oylama sonucunda Aydın Koruyan’ın 14, Serkan Liznak’ın 13, Yüksel Aksoy’un 13, Nahide Demir’in 12, İsmail Arda’nın 11 ve Ahmet Karagülle’nin 11 oy aldığı Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından açıklanmış. 
 

ÇOK VAHİM BİR DURUM
 

Bizim arkadaşlarımız burada bir yanlışlık olduğunu, bu oylamanın doğru bir şekilde yapılmadığını belirtip itiraz dilekçesini MHP'li grup başkanıyla beraber Belediye Başkanına sunmuşlar. Bu arada Sayın Başkan’ın apar topar telaşla 2 katip üyeyi, sandığı ve oyları da yanına alıp, Meclise 15 dakika ara verdiğini söyleyip makam odasına geçtiğini söylediler. Çok vahim bir durum.

 

SANDIĞI MAKAM ODASINA GÖTÜRDÜ

 

Sandık, oylar orada. Herkesin gözü önünde olması gereken bir sayımı maalesef Edirne Belediye Başkanı kendi makam odasına götürüyor. Bu itirazdan sonra Başkan yaklaşık 15 dakika ara verdiğini söylüyor ama yarım saati geçmiş herhalde. Tekrar Meclis salonuna dönüyor ve arkadaşlarına sehven yanlışlık yaptığını, oylamanın bir tane boş, diğerlerinin de 13'e 13 olduğunu ve tekrar seçime gidilmesini söylüyor. Katip üyesi arkadaşlar aklı başında, 27 oyu doğru sayabilecek arkadaşlar.

 

TASNİF KOMİSYONU OLUŞTURULMALIYDI


Seçimlerin etik olması için tasnif komisyonu oluşturulmalı, her partiden birer üye başında yer almalıydı. Katip üyelerin ikisi de CHP'li, Sayın Başkan da CHP'li. Üstelik sandığı ve oyları alıp kendi odasına gidiyor. Böyle vahim bir durum olamaz. Bu resmen bir demokrasi ayıbıdır. Kusura bakmasınlar, demokrasiden bahseden CHP'li kardeşlerimiz 1946 seçimleri gibi açık oy gizli tasnif yapmışlardır.

 

GELMEYENLER ÇAĞRILDI

 

Bir diğer yanlış da Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın odasına gittikten sonra tekrar Meclise dönerek seçim yapılması gerektiğini söylüyor ama CHP adına Meclise katılmayan ve katılmayacaklarına dair dilekçe veren iki meclis üyesi çağırılarak oy kullanmak için geliyorlar. Eğer oylama yapılacaksa aynı üyelerle tekrar oylama yapılır. Genel merkezimiz ve hukukçularımızla görüşüyoruz. Biz gerekeni yapacağız. Biz Edirne Belediyesi'ne söz konusu Edirne olunca her konuda yardımcı olamaya çalışıyor ve saygı gösteriyoruz. Lütfen onlarda Edirne'ye ve halka hizmet için orada görev yapan AK Parti ve MHP'li meclis üyelerine saygılı olsunlar.”

 

Haber / Rüşa Elma