Yüceer: Hükümet esnafa destek olacağına köstek oluyor

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, yoğunluk nedeniyle sisteme giremediği için esnafın mağdur olduğu KOSGEB'in faizsiz kredisini Meclis gündemine taşıdı. Yüceer?

GÜNDEM 24.02.2017 21:42:00 0
Yüceer: Hükümet esnafa destek olacağına köstek oluyor

ESNAF MAĞDUR OLDU

 

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı FarukÖzlü’nün yanıtlaması üzere verdiği önergede KOSGEB kredisini sordu. Sistemdeki yoğunluk nedeniyle başvurularda kilitlenmeler yaşandığını ifade eden Yüceer, “ Faizsiz kredi almak isteyen esnaf internetteki yoğunluk nedeniyle sisteme giriş dahi yapamadı. Krediye ihtiyacı olan, gece gündüz deneyip sisteme giriş yapamayan esnaf mağdur oldu” diye konuştu.

 

8 BİN 567 İŞLETME KULLANDI

 

Yüceer’in önergesini yanıtlayan Bakan Özlü “KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği programı çerçevesinde, 12 Ocak 2017 tarihi itibarıyla toplam 8 bin 567 işletmemize kredi kullandırılmış olup kredi tahsislerine devam edilmektedir. Tekirdağ’dan da başvuruda bulunan 195 işletme kredi almaya hak kazanmıştır. Başvuran esnafımızın büyük bir çoğunluğuna kullandırabilmiş olmayı arzu ettiğimiz kredi faiz desteği uygulaması, KOSGEB İcra Komitesi kararları doğrultusunda ve sınırlı bütçe imkânları dâhilinde yapılabilmektedir. Dolayısıyla, bahse konu destek programımıza başvuramayan veya başvurup da yararlanma hakkını elde edemeyenler için yeni bir imkân olup olamayacağı da bütçe imkânları çerçevesinde değerlendirilecektir. Sistem yoğunluğunu azaltmak için gerekli önlemler alınmış olup, internet hızı 100 megabitten 1000 megabite yükseltilmiş ve sunucu sayısı da 10 kat artırılmıştır” dedi.

 

ESNAF YİNE UMDUĞUNU BULAMADI

 

Bakan Özlü’nün önerge yanıtını değerlendiren Yüceer, son aylarda etkisini iyice hissettiren ekonomik kriz nedeniyle esnafın krediye olan ihtiyacının arttığını belirterek, esnafın son çare olarak Başkanlığın 19 Aralık 2016’da başlattığı ve 22 Aralık 2016’da biten 50 bin liralık “Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteğine” başvurduğunu, ancak umduğunu bulamadığını söyledi.Yüceer, başvuran 249 bin esnaftan sadece 8657’sine kredi kullandırıldığını kaydetti.

 

KÖSTEK OLUYOR

 

2016 yılında 100 binden fazla esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını kaydeden Yüceer, 2 milyon 800 bin esnaftan sadece 500 bini Bağ-Kur primlerini düzenli ödeyebilirken, torba yasayla getirilen Esnaf Ahilik Sandığıyla esnafa ekstra yük bindirildiğini ifade etti. Yüceer, “Esnaf bugün ayda  613 lira ayda ödüyor. Bu parayı düzenli ödeyebilen sadece 500 bin esnaf var. Esnaf ahilik sandığıyla esnafa 35 lira 55 kuruş daha prim ödeme zorunluluğu getirildi. CHP’li Yüceer, “Esnaf zor durumda, Hükümet esnafı ayakta tutmak için destek olacağına köstek oluyor” dedi.