Ben de insanım dediler

''Ben de insanım'' adlı roman vatandaşların yaşam öyküsünü konu alan belgesel Pazar günü saat 14.00'da Süleymanpaşa'da bulunan  Özdemirler Düğün Salonu'nda gösterime sunuldu. 1 buçuk yılda Ã

GÜNDEM 7.02.2017 19:59:00 0
Ben de insanım dediler

OLANLARA SADECE IŞIK TUTTUM

 

Yapım ve yönetmenliğini Seyit Soydan'ın yaptığı Ben de insanım adlı belgesel, 1 buçuk yılda tamamlandı. 3 ay boyunca romanlarla birlikte yaşadığını ifade eden Soydan, uzun yıllardır romanların sorunları ile yakından ilgilendiğini ve yıllar önce küme evler mevkiinde bir evi bulunduğunu kaydetti. Romanlara karşı potansiyel suçlu ön yargısı ile bakıldığını ifade eden Soydan, filmin çekilmesinde amacın; insanların ön yargılarını kırmak ve romanların yaşam standartlarını gözler önüne sermek olduğunu kaydetti. İzleyenlerin vicdanında bir sızı oluşturacağına inandığını ifade eden Soydan, "Olanlara sadece ışık tuttum. Yaşananları kendi doğal koşullarında anlatıyorlar" dedi. Belgeselin kurgusunu ise Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi Emrah Dönmez üstlendi.

 

ROMAN KÜLTÜRÜ KAPİTALİZME KARŞI DİK DURUŞ SERGİLİYOR

 

6 bölümden oluşan belgesel ilk olarak Hıdırellez'i tasvir eden ateşten atlama sahnesi ile başlıyor. Romanlar için en eski geleneklerden biri olan ateşten atlama ritüelini açıklayan Soydan, "Ateş kültü insanlık için kalıplaşmış bir imgedir. Ateşin bulunmasıyla insanlık tarihi başlamış oluyor bu da bize romanların tüm dünyaya yayılışını ve tarihteki var oluşunu gösteriyor. Belki de romanlar kadar dünyanın dört bir yanında yaşayan romanlar kadar başka bir millet yok. Çünkü özgürlüklerine  düşkünler bunun yanı sıra doğayla bütünleşen bir yapıları var" ifadelerini kullandı. Roman kültürünü kapitalizme karşı bir dik duruş olarak niteleyen Soydan, "Filmin figüründen de anlaşılacağı üzere at arabalarıyla odun toplayıp lokantalara satıyor, çöpten bulduğu ekmekleri yiyerek yaşamını sürdürüyorlar. Kapitalist sistemin dışında yaşıyor, eğleniyorlar. Onlar için bir kuru ekmek bir de şarap eğlenmek için yeterli" dedi.

 

FİLM 6 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

 

Filmin birinci bölümünde gece at arabalarıyla çöpten maddi değeri olan atıkları toplamaya çıkan kadınlar ele alınırken, filmin 3. bölümünde toplumun romanlara olan bakış açısını ele alıyor. Belgeselin 4. bölümünde ise roman vatandaşların yaklaşık 600 yıldır yaşadıkları İstanbul Sulukule'den 2006 yılında kentsel dönüşüm projesi kapsamında çıkartılmasının ardından yaşadıkları ayrılık hikayesine yer veriliyor. 5. bölümde ise romanların ata mesleği olan demirciliğin öyküsüne yer verilirken, 6. bölümde romanların kendilerine özgü diline, müzik kültürüne, örf ve adetlerine yer verilmiş. Filmde kullanılan müzikleri ise İtalya'da müzik yaşantısına devam eden Karagüneş Grubu üstleniyor.

 

Haber / Celal KARAKURT