Bircan "Ergene için kalıcı adımlar atılmalıdır"

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Bakanlığın "Göller ve Sulak Alanlar Eylem Planı Genelgesi" ile Ergene'nin kirliliğini tekrar itiraf ettiğini ortaya koydu.

GÜNDEM 3.02.2017 21:43:00 0
Bircan

AÇIKLAMALARDA BULUNDU

 

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, 2 Şubat 2017 günü Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun imzası ile yayınlanarak yürürlüğe giren "Göller ve Sulak Alanlar Eylem Planı”nda Ergene’nin halen 4. Kalite su olduğu itirafının olduğunu belirterek, “Bakanlığın Ergene’yi temizliyoruz ifadelerine rağmen bir arpa boyu yol alınmadığını yine bakanlık itiraf ediyor. Ergene’nin temizlenmesi için bir an önce kalıcı adımlar atılmalıdır” dedi.

 

HAKLI OLDUĞUMUZU ORTAYA KOYUYOR

 

CHP’li Bircan, baştan beri Ergene’nin kirliliği ile mücadele ettiğini belirterek, “ Bakanların sözlerinin hiç biri tutulmadı. Ergene temizleniyor diye açıklama yapıyordu sayın bakan ancak durumun öyle olmadığını biz defalarca dile getirdik. 2 Şubattaki rapor bizim haklı olduğumuzu ortaya koyuyor” diye konuştu.

 

TEMİZLEME GÖRÜLMÜYOR

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığının "Göller ve Sulak Alanlar Eylem Planı”nın 71 ve 72 sayfalarında Ergene değerlendirmesi bulunduğunun altını çizen Bircan, raporda “Yapılan analiz çalışmalarının sonucunda elde edilen ortalamalar dikkate alındığında genel şartlar kısmında bulunan parametreler için YSKYY Ek-5 Tablo 5’e göre Elektriksel İletkenlik parametresinden, BOİ parametresinden ve cıva parametresinden dolayı III. kalite sınıfında yer almaktadır.Besin elementleri parametrelerinden dolayı IV. kalite sınıfındadır. Bu sonuçlar ışığında YSKYY Ek-5 Tablo 5’e göre su kalitesinin IV. Kalite sınıfında yer aldığı tespit edilmiştir. Bunun yanında YSKYY Ek-2’ye göre KÖTÜ sınıfına girdiği tespit edilmiştir” İfadelerinin yer aldığını belirtti.  Bircan, “4. Kalite su yani çok kirlenmiş, hiçbir amaç için kullanılamaz suolan Ergene’nin temizlenmesi için atılan adımların sonuç vermesini bekliyoruz. Bakanlığın, bilim insanlarının ve çevrecilerin uyarılarını dikkate almasını ve temizlik planlamasını buna göre yapması da bu konuda çok önemli. Temizledik diyor Bakanlık ama bir temizlenme görülemiyor hala Ergene’de” açıklamasında bulundu.