"Halkımız bu rejim değişikliğine izin vermeyecektir"

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,  Nisan ayında yapılacak referandum öncesi Anayasa değişikliğiyle ilgili Tekirdağ İl Başkanlığında basın açıklaması

GÜNDEM 2.02.2017 22:57:00 0
 

SÜLEYMANPAŞA’YA ZİYARET GERÇEKLEŞTİRDİ

 

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,  tek adam rejimini dayatan Anayasa değişikliği ile ilgili referandum öncesi çalışmalarına hız verdi. Yüceer, Süleymanpaşa’da oda, dernek ve sendikaları  ziyaret ederek, rejimi değiştirecek Anayasa değişikliğine geçit verilmemesi gerektiğini söyledi. Ziyaretlerde Yüceer’e CHP Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten, İl Kadın Kolları Başkanı Fatma Ormancı da eşlik etti.

 

“SONUCUNDA ÜLKE BU HALE GELDİ”

 

CHP Tekirdağ İl Başkanlığı binasında Anayasa değişikliği ve referandum hakkında açıklamalarda bulunan Yüceer, AK Partinin 15 yıldır Parlamenter sistemde ülkeyi yönettiğini kaydederek “Bu süreçte ne isteyip yapamadınız da Başkan olunca yapacaksınız.  İstediğini atadın. İstediğini görevden aldın. İstediğin kanunu çıkardın.Sonucunda ülke bu hale  geldi” diye konuştu.

 

“MİLLETİMİZ İZİN VERMEYECEKTİR”

 

Ülkenin 15 Temmuz gibi bir dönemi yaşadığını, iki günde Başbakan değiştirildiğini, özelleştirme adı altında Devletin her şeyinin satıldığını, hiçbir şeyin kalmadığını ifade eden Yüceer “  Amaç ne peki? Biz bunu geçirelim de ondan sonrası tufan. Buna izin vermemiz gerekiyor. Sokak sokak, kahve kahve, kapı kapı, anlatmamız gerekiyor. Eminiz ki halkımız Cumhuriyetimize sahip çıkacaktır. Geçit vermeyecektir. Çünkü bizim gibi kanıyla canıyla haritasını çizmiş, çok büyük bedeller ödemiş bir toplum yok. Bu kadar ağır bedeller üzerine kurduğumuz topraklarda yaşıyoruz” açıklamasında bulundu.

 

“GÖSTERE GÖSTERE KULLANDILAR”

 

Anayasa değişikliği sürecinde gerek Komisyonda, gerekse Genel Kurul’da yaşananlardan dolayı utandığını söyleyen Yüceer, Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini, hiçbir zaman böyle hayati ve açık bir tehditle karşı karşıya kalmadığını kaydetti. Yüceer, “Anayasa değişikliği Komisyonda görüşülürken muhalefetin konuşma süresi kısaltılmaya çalışıldı. Genel Kurul’da salı, çarşamba ve perşembe günleri saat 19.00’a kadar yayın oldu. 19:00’dan sonra Anayasa değişikliği görüşmelerine başladık. Görüşmelere başlandığında ekranlar halkımıza karartıldı. Milletvekillerimiz aracılığıyla görüşmeleri sosyal medya üzerinden canlı yayınladık.  Bağrışlar, kavgalar oldı. Ben 12 gün boyunca görmediğimi gördüm. Bu yaşananlar Meclis tarihine kara bir leke olarak geçti . Bakanlar, milletvekilleri kabinlere girmeden Anayasaya aykırı bir şekilde  açık açık oylarını göstere göstere kullandılar. Kime gösteriyorsun? Niye gösteriyorsun? Neden kendini ispat etmek zorunda hissediyorsun? Böyle bir şey olabilir mi? Sırf bu görüntüler çekiliyor diye kadın milletvekillerimize şiddet uygulandı. Neden görüntüleri izletmediler? Çünkü halk bunları görseydi evet demeyeceklerini biliyorlardı” dedi

 

EGEMENLİK HALKTA KALMALI

 

Cumhuriyet Halk Partisinin verilen mücadeleye rağmen Anayasa değişikliğini referanduma gitmesini engelleyemediğini ifade eden Yüceer, vatandaşın neye evet diyeceğini bilmediğini, bu süreçte CHP’nin halkı bilgilendirmeye çalıştığını kaydetti. Yüceer, “Biz demokrasiye inanmış insanlarız. Hiçbir şekilde tek kişide egemenlik olmasını istemiyoruz. Egemenliğin halkta kalmasını istiyoruz. Halkın egemenliği tek bir kişide vücut buluyorsa bunun adı demokrasi değildir” ifadelerini kullandı.

 

BU DEĞİŞİKLİKLE TEK BİR KİŞİYİ DEVLET YAPMAK İSTİYORLAR

 

2010 referandum değişliklerinde FETÖ’cülerin devletin çeşitli kademelerini ele geçirdiğini, bunun da ülkeyi 15 Temmuz sürecine götürdüğünü ifade eden Yüceer,  daha önce de çözüm sürecinin Türkiye’yi nereye götüreceğini anlattıklarını, ancak iktidarın kulak arkası ettiğini ifade etti.  Anayasa değişikliği ile kontrolün tek bir kişide toplanacağını belirten Yüceer “ Anayasanın amacı, devleti ve bireyleri hukuk içerisinde tutmak içindir.  Yasama, yürütme ve yargı tek elde toplanmasın, hiçbir şey tek başına kontrolsüz yürütülmesin diyedir. Bu değişiklikle tek bir kişiyi devlet yapmak istiyorlar.  Türkiye Cumhuriyeti’ni bir kişiye teslim etmek istiyorlar. Yeni sistemde tüm yetkiler Cumhurbaşkanına veriliyor. Bir denetim ve sorumluluk yok. Cumhurbaşkanı hem yasa yapıyor, hem yürütüyor, hem de yargıyı atıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir sistem yok. Bu sistemi dayatmaya çalışmak insanların akılları ile alay etmek demektir” dedi.

 

“TARAFSIZ OLAMAYACAK”

 

Cumhurbaşkanı tarafsız olarak yemin ettiğini kaydeden Yüceer, yeni teklifte “Partili Cumhurbaşkanı” olabilir denildiğini, partili Cumhurbaşkanının tarafsız olamayacağını ifade etti. Cumhurbaşkanının üst düzey bürokratları, yargıyı atayacağını kaydeden Yüceer, ABD’deki sisteminin Dünya’nın en iyi başkanlık sistemi olduğunu, yasama, yürütme ve yargının bağımsız olduğunu söyledi. ABD Başkanı Trump’ın yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girmesini kısıtlamasına yargının dur dediğini belirten Yüceer, ABD’de başkanın yasa yapma yetkisi olmadığını, Meclisi feshetme yetkisi bulunmadığını, atadığı her kişiyi Senato’nun onayına sunduğunu hatırlattı.

 

MHP’YE GÖNÜL VERENLER HAYIR DİYOR

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yeni sistemi savunduğunu ancak MHP’ye gönül verenlerin büyük bir çoğunluğunun yeni sisteme hayır dediğini kaydeden Yüceer, “MHP uzlaşma komisyonu toplanmadan 2 gün önceye kadar Başkanlık sistemine karşı olduklarını beyan ediyordu. Sonra ne değişti bilmiyorum. Kişisel kariyerler bu ülkenin geleceğinden daha önemli değildir. MHP’ye gönül verenlerin yüzde 80’den fazlası “hayır” diyor. Bu rakamın giderek artacağını düşünüyorum. Devlet Bahçeli bu konuda korkuları ile beraber yalnız kalmıştır. Bu işin kabul edilebilir bir yanı yok. Yapılan bu hata halktan dönecektir” diye konuştu.

 

YÜCEER’DEN SÜLEYMANPAŞA ÇIKARMASI

 

Yüceer basın açıklaması sonrası Tekirdağ  İl Emniyet Müdürlüğüne yeni atanan Mustafa Aydın ve Tekirdağ Barosu Başkanı Avukat Erhan Sezer’i makamında ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerini iletti.  Yüceer daha sonra  Tekirdağ Türk Anneler Derneği, Türkiye Yardım Sevenler Derneği Tekirdağ Şubesi, Türkiye Sakatlar Derneği Tekirdağ Şubesi, Tekirdağ Yozgatlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği,Tekirdağ Kahveciler Kıraathaneciler ve Büfeciler Esnaf Odası, Tekirdağ Şoförler ve Otomobilciler Odası, Eğitim Sen Tekirdağ Şube,Türk Eğitim-Sen Tekirdağ Şube, Eğitim-İş Tekirdağ Şube’yi ziyaret etti. Yüceer, yerel basın kuruluşlarını da ziyaret ederek başarılar diledi.