Çiftçiye 29 milyar kredi

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, çiftçilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, çiftçinin Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcun

GÜNDEM 25.01.2017 20:53:00 0
Çiftçiye 29 milyar kredi

SORULAR YÖNELTTİ

 

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, çiftçi borçlarını Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde “2012-2016 tarihleri arasında Türkiye genelinde ve Tekirdağ ilimizde kaç üreticimiz T.C. Zi­raat Bankası Anonim Şirketi ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ne kadar kredi kullanmıştır? Tekirdağ’da Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne borcu olan kaç çiftçi bulunmaktadır? Yeniden yapılandırma sonrası kaç üreticimiz kredilerini geri ödeyebilmiştir?” sorularını yöneltti.

 

ÇİFTÇİYE 29 MİLYAR TL KREDİ

 

Önergeyi yanıtlayan Bakan Çelik, 2012-2016 yılları arasında Tekirdağ’da Tarım Kredi Kooperatifi aracılığıyla üreticilerin kullandıkları kredi toplamının 1 milyar 307 milyon 539 bin 349 TL, Türkiye genelinde ise üreticilerin kullandıkları kredi tutarı toplamının 28 milyar 664 milyon 423 bin 490 TL olduğunu bildirdi. Bakan Çelik, “Türkiye genelinde ve Tekirdağ ilimizde anılan dönemler arasında kaç üreticimiz borçlarından dolayı icra takibine uğramıştır? İcra takibine konu olan borç miktarı ne kadardır? Ne kadarlık bir borç bu yöntemle tahsil edilmiştir?” sorularını ise yanıtlamadı.

 

İCRA TAKİBİNDEKİ ÇİFTÇİLER YİNE AÇIKLANMADI

 

Önerge yanıtını değerlendiren Yüceer, yüksek girdiler nedeniyle aldıkları kredileri dahi ödeyemeyen çiftçinin borç batağında yüzdüğünü kaydetti. İcra takibinde olan çiftçi sayısını ise daha önceki soru önergelerinde olduğu gibi açıklanmadığını kaydeden Yüceer, söz konusu rakamın sadece Tarım Kredi Kooperatifi’nin vermiş olduğu krediler olduğunu, Ziraat Bankası’ndan verilen kredileri kapsamadığını kaydetti. 

 

SADECE İŞLERİNE GELENİ YANITLIYORLAR

 

Yüceer, “Bakan sadece işine gelen kısmına yanıt veriyor. Türkiye genelinde ve Tekirdağ’da kaç üreticimiz borçlarından dolayı icra takibine uğramıştır? İcra takibine konu olan borç miktarı ne kadardır? Ne kadarlık bir borç bu yöntemle tahsil edilmiştir?” yönündeki sorularımız yanıtsız kalıyor. Çiftçinin ne kadar kredi kullandığı açıklanıyor ama kaç çiftçinin  geri ödediği açıklanmıyor. Çiftçimizin borç batağında olduğu kredileri geri ödeyemediği gizleniyor” diye konuştu.  Yüceer, yanlış tarım politikaları nedeniyle ülkemizde son 10 yılda tarım arazilerinin 27 milyon dekar küçüldüğünü,çiftçinin kazanamadığı için artık ekmekten vazgeçtiği tarım arazilerinin iki Trakya büyüklüğünde olduğunu bildirdi.