Kapaklı'nın hava kirliliği haritası çıkarıldı

Kapaklı Belediyesi "Kapaklı mekansal hava kalitesinin belirlenmesi ve hava kirliliği haritasının çıkarılması projesi" kapsamında Belediye meclis toplantı salonunda Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühe

GÜNDEM 20.01.2017 21:46:00 0
Kapaklı

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Kapaklı Belediyesi meclis salonunda düzenlenen Konferansa Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer ve Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın yanı sıra belediye meclis üyeleri sivil toplum kuruluşları, dernek başkanları ve çok sayıda Kapaklılı vatandaş ile daire amirleri ve çalışanları katıldı. Kapaklı mekansal hava kalitesinin belirlenmesi ve hava kirliliği haritasının çıkarılması projesi çalışmasını yürüten Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer ve Kapaklı Belediyesi Çevre Yüksek Mühendisi Hüseyin Özel tarafından düzenlenen konferansta Kapaklı’nın hava kalitesini katılımcılara anlattı

 

COĞRAFİ KONUM ÖNEMLİ

 

Programda konuşma gerçekleştiren Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, katılımlarından dolayı herkese teşekkür ederek “ Programın amacı Kapaklı’nın hava kalitesi değerlendirilmesi ve hava kirliliği olup olmadığını değerlendirmektir” dedi. Mandalı, Kapaklı’nın ilçe oluşuyla beraber değişen demografik yapı ve hizmet sınırlarını açıklayarak Kapaklı’nın konumunu ve çevresinde yer alan sanayi bölgelerinin kapsadığı alanlardan bahsetti. Mandalı “ Her yıl ortalama bir ilçe göçü ile daha da büyüyoruz. İlçe olmamızla beraber hizmet ağımız genişledi. Yatırımlarımız ve hizmetlerimiz devam ediyor” diye konuştu.

 

KİRLİLİK AZALTIM STRATEJİLERİ YARAR SAĞLAYACAK

 

Konuşmasına katılımcılara teşekkür ederek başlayan PNamık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer “  Sanayi ve nüfusu hızla gelişmekte olan Kapaklı İlçesinde hava kalitesini SO2, NO2, O3ve uçucu organik bileşikler (benzen, toluen, etilbenzen, oksilen) temelinde belirlemek; atmosferik kirliliğin zamansal ve mekânsal değişkenliğini ortaya koymak ve muhtemel kaynaklarını tespit etmektir. Böylece ilçedeki karar vericilerin planlama süreçlerinde alacakları kararlara mekansal veri üretilecektir. Ayrıca, kirlilik azaltım stratejilerine ve halk sağlığının korunmasına ışık tutacak nitelikte sonuçların ortaya çıkarılması amaçlanmıştır” diye konuştu.

 

50 NOKTADAN ÖLÇÜM ALINDI

 

Kapaklı ilçesi güneydoğusunda kurulmuş olan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ne yakınlığı ile ayrıca Çerkezköy – Çorlu yolu ve Çerkezköy – Saray – İstanbul yollarının kavşak noktasında bulunması ile önemli bir konuma sahip olduğunu ifade eden Tecer “ İlçe ulaşımın kolay olması ve sanayinin bölge genelinde yerleşmiş olması nedeniyle her geçen gün göç almakta, bu durum trafik ve endüstri kaynaklı hava kirliliği açısından kritik bir alıcı ortam oluşturmaktadır. Kapaklı'da Btex ve inorganik kirleticilerin ölçümleri yaz döneminde 4 -19 Ağustos tarihlerinde,  kış döneminde ise 9-22 Şubat tarihleri arasında pasif örnekleme yöntemi ile yapılmıştır. Çalışma periyoduna ait meteorolojik veriler Marmara Temiz Hava Müdürlüğü (MTHM) istasyonundan temin edilmiştir.Çalışma kapsamında bu durumlar göz önüne alınarak Kapaklı İlçe merkezi ve kırsalında 50 nokta belirlenerek örnekleme tüpleri yerleştirilmiştir. Kapaklı ilçe atmosferinde gerçekleştirilen yaz dönemi ve kış dönemi zamansal ve mekansal hava kirletici ölçümlerinden; organik ve inorganik kirleticilerin öncelikli olarak sanayi ve kent trafiğinden etkilendiği, sanayi bölgesi ve buraya yakın yerleşim bölgelerinde kirletici konsantrasyonlarının yüksek çıktığı anlaşılmıştır. Kentin güney batısının kuzey ve doğu bölgesine göre daha kirli olduğu tespit edilmiştir” diye konuştu.

 

“SORUMLULUK HİSSETMELİYİZ”

 

Tecer “ Her gün 2 litre su içiyoruz ve yaklaşık 20 bin litre hava soluyoruz.  Soluduğumuz hava yaşam kaynağı olun oksijenle beraber hava kirleticileri de ciğerlerimize taşır. Egzersiz yaparken veya dışarıda ağır bedensel işler yaparken, çalışırken, çocuklar koşup oynarken en az 10 kat daha fazla hava soluruz. Kirliliğe mutlaka bir şekilde katkı yaptığımızı kabul edip, sorumluluk hissetmeliyiz. Yaşadığımız bölgenin hava kalitesini öğrenip ve bu konuda sürekli günlük bilgi edinmeliyiz. Eğer o gün dışarıda herhangi bir aktivite planlıyorsanız, dışarıda oynayan çocuklarınız varsa yaşlı iseniz, astımlı iseniz, akciğer veya kalp hastası iseniz bu bilgi size o günkü hava kirliliğinden nasıl korunacağınız konusunda yardımcı olacaktır” diye konuştu. Konferansın sonunda ise Tecer, katılımcıların merak ettiği soruları cevaplarken, Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer’e Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın plaket ve çeşitli hediyeler sunmasıyla program sona erdi.