Sözdinler basın mensuplarıyla buluştu

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, 10 Ocak Gazeteciler Günü dolayısıyla Çerkezköy ve Kapaklı'da görev yapan gazetecilerle Parıltım Restaurunt'ta d?

GÜNDEM 10.01.2017 20:46:00 0
Sözdinler basın mensuplarıyla buluştu

BASIN BÜYÜK GURUR KAYNAĞIMIZ

 

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, 10 Ocak Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlediği öğle yemeğinde bir konuşma yaptı. Sözdinler konuşmasında “Bölgemizde mesleğinizi icra ederken gösterdiğiniz özveri ve çaba her zaman belirttiğimiz gibi takdire şayandır. Bölgemizde bizim gözümüz ve kulağımız olan siz değerli basın mensuplarını bu anlamlı günde ağırlamaktan ayrıca mutluluk duymaktayız.  Halkın tarafsız, eksiksiz ve doğru haber akışıyla bilgilendirilmesi, demokratik ve şeffaf toplum olmanın öncelikli şartlarından biridir. Basın çalışanlarımızın, kamuoyunu doğru ve eksiksiz bilgilendirme konusundaki yükümlülüklerini en iyi biçimde yerine getirmek için gösterdikleri çabalar hiç kuşkusuz büyük bir gurur kaynağıdır. Gazetecilerimizin çalışma koşullarının iyileştirilmesi yönünde atılan adımlar ulusal ve yerel medyamızın gelişimi açısından da önemli bir rol oynayacaktır. Demokratik kültürün ayrılmaz bir parçası olan basınımızın, halkımızı doğru bilgilendirmenin yanı sıra, birlik ve beraberliğimizin korunması, ülke meselelerinin çözülmesine katkı sağlaması noktasında yapıcı bir rol üstlenmesi de ayrıca üzerinde durulması gereken bir başka önemli noktadır” dedi.

 

FİNANSAL KAYNAKLARIMIZI TL’YE DÖNÜŞTÜRDÜK

 

Eyüp Sözdinler ayrıca, “Türkiye 2016 yılında bir ülkenin karşılaşabileceği en büyük ve ciddi sorunlarla karşılaştı. Buna en büyük örnek, geçtiğimiz Temmuz ayının ortalarında bir terör örgütü mensuplarının demokratik düzeni devirip iktidara el koyma girişimini gösterebiliriz. Tüm bu yaşananlarla birlikte 2016 yılını geride bırakan Türkiye’nin ekonomik açıdan nasıl bir performans meydana getirdiğini birkaç rakamla da olsa ifade etmek isterim. 2016 yılı ihracatımız 2015 yılına göre sadece binde 8 gerileyerek 142 milyar 610 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dünyada büyük bir durgunluk yaşanırken bizim bir önceki yılın rakamlarımızı yakalamamız bence büyük bir başarıdır. Enflasyon rakamlarına baktığımızda da çok kötü bir tablonun olmadığını özellikle vurgulamak isterim. Şöyle ki; dövizdeki çok şiddetli yükselişe rağmen Aralık ayı enflasyonu yüzde 1.64 ve yıllık enflasyon da yüzde 8.53’de kaldı. Bunu şöyle açıklayayım, bu rakam Merkez Bankası’nın da hedefinin çok küçük oranda üstüne çıkan bir enflasyon rakamıdır. Bunun yanı sıra büyümenin üçüncü çeyreğinde beklenen gerileme oldu. Ama son çeyrekte büyümenin yükselişe geçmesi ve yüzde 3’ler dolayında seyretmesini bekliyoruz. 2017 hedefimizi ise şimdiden söyleyeyim yüzde 4’ün altında değildir. Bunların tümüne bakarsak Türkiye’nin ekonomisinin güçlülüğünü de görmüş oluruz. Beni asıl mutlu edense yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yaşadığımız birlik, beraberlik ve dayanışmadır. Bunun da en güzel örneğini TL’ye verilen destekte gördük. Biz de ÇOSB olarak finansal kaynaklarımızı TL’ye dönüştürerek bu çalışmayı destekledik” diye belirtti.

 

TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ OSB’Sİ

 

Sözdinler konuşmasında 1976 yılında kurulan ÇOSB’nin Türkiye’nin en büyük ve en köklü OSB’lerinden birisi olduğunu belirterek “ ÇOSB’nin büyüklüğünü sadece kapladığı alanla değil, Türkiye ekonomisine yaptığımız katkıda görmek gerekiyor. Bölgemizdeki farklı ölçeklerdeki üretim tesislerimizin büyük çoğunluğu Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarındandır. Çeşitli ölçeklerdeki firmalarımızda yaklaşık 70 bin kişi istihdam edilmektedir. Bölgemizde doluluk oranı yüzde 90’lara ulaşmış durumdadır. Yakın tarihe kadar tekstil alanında daha çok bilinmesine rağmen ÇOSB, kimya, plastik, lastik, kauçuk, elektrik-elektronik, gıda ve özellikle son yıllarda ilaç sektöründe ciddi sayıda işletmenin yer aldığı karma bir OSB haline geldi” dedi.

 

“EBYS 2017’NİN SONUNDA TAMAMLANACAK”

 

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinin 2017 yılında hayata geçireceği projelerden bahseden Sözdinler “ Bu projemiz ÇOSB Elektronik Belge Yönetim Sistemi’dir. Çerkezköy Organize Sanayi Bölge (ÇOSB) Müdürlüğü tarafından kurulacak Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) ile öncelikli olarak kurum dışından bölgeye gelen ve kurum içindeki belgelerin takibe alınması amaçlanmaktadır. EBYS ile Bölge Müdürlüğü içinde farklı birimlerde kullanılan belgelerin takibi, tüm formların elektronik ortama aktarılması, süreçlere bağlı olarak işlemlerin elektronik ortamda izlenebilirliğinin sağlanması, kurum dışına gönderilen evrakların elektronik imza ile imzalanarak Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) ile karşı tarafa gönderilmesi hedeflenmektedir. Proje, birimler arasında ve kurum dışı yazışmalarda bilgi akışını hızlandıracaktır. Ayrıca ÇOSB çalışanlarının gerçekleştirilecek bu çalışma sonrasında mobil uygulamalar vasıtasıyla sisteme erişimi ve kullanması mümkün olabilecektir. 2017 yılı sonuna kadar tamamlanması öngörülen EBYS projesi iki kısımdan oluşacaktır: 2017 yılı mart ayına kadar tamamlanacak bu projenin birinci kısmında Elektronik Belge Yönetim Sisteminin kurulumu için gerekli donanımlar temin edilerek gelen-giden evrak ve satın alma süreçlerinin yazılımları oluşturulacaktır. Projenin ikinci kısmında kurum içerisinde ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi kapsamında farklı birimlerde kullanılan formların kurumsal iş akışına bağlı olarak EBYS sistemine dahil edilmesi ve sistemin kurulumunun 2017 yılı sonunda tamamlanması beklenmektedir. Bu ikinci kısımda e-imza uygulamaları da sistemin uygulamalarına katılacaktır.  ÇOSB bünyesinde kurulacak bu sistem (EBYS) sayesinde kurum içi-kurum dışı yazışmalar hızlanarak, güncel evrakların ve geçmiş dönemlerde toplanan evrakların elektronik sisteme dahil edilerek takip edilebilirliği (izlenebilirliği) ve saklanması öngörülmüştür. Ülkemizde bulunan pek çok OSB’ye ve diğer kurumlara da örnek teşkil edecek bu projenin, Organize Sanayi Bölgesi’nin çalışma verimliliğini de yükseltmesi planlanmıştır” diye konuştu.

 

“HATALARI ORTADAN KALDIRACAĞIZ”

 

ÇOSB’nin önemli bir marka olduğunu ve Türkiye’nin yıldızı olduğunu kaydeden Sözdinler “Yönetim olarak bize düşen bu markayı daha da ileri taşımaktır. ÇOSB olarak Türkiye ekonomisine katkı yönünden en üstte olmayı hedefliyoruz. Endüstri 4.0 ile ilgili çalışmalar yapıyoruz, Bölgemize yüksek teknoloji üreten, katma değeri yüksek üretim yapan firmaları daha çok buraya çekmek istiyoruz. Sanayicimizin küresel pazarda rekabet gücünü artırmak, ülkemiz ekonomisine yatırım ve istihdam anlamında katkı sağlayabilmeleri için hizmet kalitemizi her geçen gün geliştirmekteyiz. Gelişmiş altyapımızla Avrupa standartlarında birinci sınıf bir üretim üssüyüz. Başarımızı şeffaf yönetim anlayışımıza ve kurumsallaşmış yapımıza borçluyuz. ÇOSB, 40 yıllık birikimiyle Türkiye’nin en üretken işletmelerine sahip olup, yıllık 20 milyar doları aşan cirosu, 3 milyar dolar ihracat hacmiyle Türkiye ekonomisine yön veriyor.  Türkiye’nin en büyük 1000 firmasının içinde ÇOSB’den 33 firmanın yer bulması önemli bir gösterge ve biz bu firmaların sayısını artırmak istiyoruz.  Günümüz şartlarında Bölgemiz sanayicilerinin enerji maliyetlerini azaltma yönünde projeler üretiyoruz. Hızlı karar ve hızlı uygulama prensibiyle hareket eden ÇOSB, yer altına aldığı enerji nakil hatları, en önemlisi bölge sanayicisine sağladığı temiz enerji ile kalite çıtasını her geçen gün daha yükseğe taşımaktadır.ÇOSB Müdürlüğümüz bünyesinde kurduğumuz ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ile sanayicilerimizin beklentilerini karşılamak yönünde hizmet etmekteyiz. Bu kapsamda çevreye ve insana duyarlı olarak gelişen teknolojiye ayak uyduran, çalışanlarımızın ve sanayicilerimizin memnuniyetini dikkate alan, katılımcılarımızın piyasa rekabet gücünü artıran çalışmaların içerisindeyiz. Hizmetlerimizde işleri doğru zamanında, uygun fiyata ve kesintisiz yapma prensibimizi hep önde tutuyoruz. Topladığımız, gerek teknik ve gerekse katılımcı memnuniyeti gibi sosyal tüm verileri analiz ederek yapılan çalışmalardaki hataları ortadan kaldırmak yönünde hareket ediyoruz” dedi.

 

“SANAYİNİ SU İHTİYACI KARŞILANACAK”

 

Sözdinler “ 2011 yılında attığımız yeşil adımla ÇOSB olarak TUBİTAK’la imzaladığımız protokolle, Hava Kirletici Kaynakların Koku Kirliliği ve Hava Kalite Seviyelerinin Belirlenmesi Projesine devam ediyoruz. Bu kapsamda, Bölgemizdeki proses ve yakıta bağlı endüstriyel kaynaklı emisyonların tespiti, koku kaynaklarının ve seviyelerinin belirlenmesi-irdelenmesi, kirleticilerin dağılımı çalışmaları yapılmaktadır. Bölgemiz açısından hava kalitesinin yönetmelik kirlilik seviyelerini aşmaması hatta AB kriterleri seviyesinde tutulması için büyük mücadele verilmektedir. Emisyonla ilgili kirliliğe neden olabilecek döküm, kimya, suni deri, geri dönüşüm gibi sektörlerde Genel Kurul kararı ile bölgemizde yeni tesis kurulmasına izin verilmemektedir.  Hava kalitesinde olduğu gibi su tüketiminin azaltılması, su kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanması için su tüketimi yüksek sektörlerin Bölgemizde kurulmasına izin verilmemekte ve mevcut tesislerin de kapasite artışında su tüketimlerini artırmalarına müsaade edilmemektedir. Tesislerin sadece ekonomik yönden değil çevresel açılardan da dikkatle incelenerek uygun görülmesi halinde kurulmasına izin verilmektedir. Alınan tedbirler çerçevesinde, son 10 yılda Bölgemizdeki fabrika sayısında ciddi bir artış olmasına rağmen su tüketimi azalma yönündedir.  Yer altı su rezervlerimizi korumak amacıyla bir baraj projemiz var ve DSİ’den projesi çıktı. Bedeli tarafımızdan ödenecek kamulaştırmayı tamamlayıp yakında barajın temelini atacağız. Bu sayede ÇOSB’deki sanayicinin su ihtiyacını karşılamış olacağız. Sanayi atıklarının ber tarafı da fabrikalar için önemli bir maliyettir. Atık çamuru yakacak tesisin de inşaatına başladık. 120 ton/ gün kapasiteli bu tesisin de çevre yatırımları adına çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yatırım da çevreci OSB olduğumuzun en güzel göstergesidir. Tesisimizi 2017 yılı içerisinde devreye almak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Son olarak sizlere aktarmak istediğimiz konu olarak; sizlerin de bildiği üzere, Bölgemiz içerisinde karla mücadele ve yolları açık tutma çalışmalarımızı ekiplerimizle sürdürmekteyiz. Bu amaçla geçtiğimiz cuma gününden bugüne kadar yollara tuz atan ekiplerimiz, Bölgemizin kepçe, greyder ve unimog araçlarıyla yolların sürekli açık tutulmasını sağladılar. Sanayicilerimizin üretimlerini ve nakliyelerini aksatmayacak şekilde koordineli olarak çalışmaktayız” açıklamasında bulundu.

 

“ÇERKEZKÖY’ÜN GÜNLÜK CİROSU 50 DOLAR”

 

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde yaşanan elektrik kesintilerinin ekonomiye büyük zarar verdiğini kaydeden Sözdinler “ Geçtiğimiz hafta Marmara bölgesindeki Organize Sanayi bölgelerine TEİAŞ tarafından sağlanan enerji temininde sıkıntı yaşandı. TEİAŞ 20. Bölge Müdürlüğünden bu arızaların giderilmesine yönelik çalışmalar yapıldı. Yaşanan elektrik kesintisi ülke ekonomisine büyük darbe vurdu. Fabrikaların ise milyonlarca dolar ciro kaybı oldu. Çerkezköy’ün günlük cirosu 50 milyon dolar civarındadır” diye konuştu.

 

Haber / Mehmet AYAN