Çalışan Gazeteciler ÇGVD'nin kahvaltısında buluştu

Çerkezköy'e Gönül Verenler Derneği, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Çerkezköy'de görev yapan gazeteciler için kahvaltı programı düzenledi. Programda Çerkezköyâ?

GÜNDEM 10.01.2017 20:38:00 0
Çalışan Gazeteciler ÇGVD

TÜRKİYE’YE ÖZGÜ BİR KUTLAMA GÜNÜDÜR

 

Çerkezköy’e Gönül Verenler Derneği, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kahvaltı programı düzenledi. Programda konuşma yapan Başkan Murat Akay, Çalışan Gazeteciler Günü’nün tarihi hakkında bilgi vererek, “Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama gündür” dedi.

 

KUTLAMA GÜNÜ 10 OCAK OLDU

 

Murat Akay yaptığı konuşmada, Çalışan Gazeteciler Günü’nün  1961-1971 yılları arasında ‘Çalışan Gazeteciler Bayramı’ adıyla kutlandığını belirterek, “1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak değiştirilmiştir. 4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan ‘212 sayılı kanun’ adlı düzenlemenin Resmi Gazete’de yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur” diye konuştu.

 

9 GAZETE 3 GÜN BOYUNCA ÇIKMADI

 

Murat Akay konuşmasının devamında ise, “Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah gazete patronları, 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. ‘Dokuz patron olayı’ olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca ‘Basın’ adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir. Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, ‘Çalışan Gazeteciler Bayramı’ olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ halini aldı” ifadelerini kullandı. Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlenen kahvaltı programı, Başkan Akay’ın konuşmasının ardından son buldu.

 

Haber / Selin ÇALIŞKAN