Her 3 evlilikten 1'i çocuk evliliği

Erken yaşta ve zorla evlilikleri Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıyan CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, "Her 3 evlilikten birinin çocuk evliliği olduğu ülkemizde en önemli ve

GÜNDEM 2.12.2016 21:19:00 0
Her 3 evlilikten 1

18 YAŞINDAN KÜÇÜK HERKES ÇOCUK KABUL EDİLİR

 

Erken evlendirilen, aile içi şiddete maruz kalan kız çocuklarının birçok sorun yaşadığını ifade eden Candan Yüceer, “Erken evlilikler çocukların eğitim, sağlık ve kendini ifade etme özgürlüğü gibi insan haklarını tehdit ediyor. Ağır travmalara ve kalıcı psikolojik rahatsızlıklara neden oluyor. Sağlık alanında kadınların yaşadığı kronik hastalıklar, biyolojik gelişimlerini tamamlamadan erken evliliğe zorlanmaları sonucu ortaya çıkıyor. Çocukları korumak devletin birinci derecede sorumluluğudur. Türkiye’nin de imzasının bulunduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre evlenmek için yaş sınırı 18’dir. 18 yaşından küçük herkes çocuk kabul edilir. Ülkemizde de evlenme yaşı 18’dir ancak 17 yaşında ailenin rızası ile 16 yaşta da hakim kararıyla çocuklar evlendirilebilmektedir” açıklamalarında bulundu.

 

YÜCEER’DEN SORU YAĞMURU

 

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer açıklamalarının sonunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: “2010 yılından itibaren 18 yaşın altında evlendirilen kız ve erkek çocuklarının sayısı ile çocuklarını evlendirmek için dava açan aile sayısı kaçtır? Erkeğin resmi nikahı olduğu halde dini nikahla 2. ya da 3. eş olarak evlendirilmeye zorlanan çocuk sayısı kaçtır? Çocuklarını erken yaşta evlendirdikleri için kaç aile hakkında dava açılmıştır? Bu davaların sonucu kaç kişi mahkum olmuştur? Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar sığınma evlerinde kalan kadınların kaçı 18 yaşın altındadır? Anılan yıllar itibariyle 18 yaşın altında evlenen kaç kız çocuğu şiddet kurbanı olmuştur? Erken yaşta evlenen kız çocuklarının eğitim durumuna yönelik Bakanlığınızda istatistik bulunmakta mıdır?”

 

Haber / Menşure KARDEŞ