Kolları sıvama zamanı

Üyelerine daima en kaliteli hizmeti sunmayı ve bölgede kaliteli üretimi artırmayı amaçlayan Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, sanayicileri "Endüstri 4.0" dönüşümü ile tan

GÜNDEM 25.10.2016 20:37:00 0
Kolları sıvama zamanı

150’YE YAKIN FİRMA TEMSİLCİSİ KATILDI

 

Siemens Türkiye-İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy ve Marmara Üniversitesi-Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seniye Ümit Oktay Fırat’ın konuşmacı olarak katıldığı Endüstri 4.0 paneline katılım yoğun oldu. Panele Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, NKÜ Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Bülent Eker, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili NatanYakuppur, ÇOSB Müdürü Mehmet Özdoğan ile 150’ye yakın firma temsilcisi katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili NatanYakuppur, dünyada yaklaşık 5 yıldır konuşulan Endüstri 4.0 veya 2. makine çağı diye adlandırılan dönüşüm ile ilgili Türkiye’nin son yıllarda yeni bilgiler edinmeye başladığını belirterek, “ÇOSB olarak, katılımcılarımıza konunun uzmanlarından bilgi ve görüşlerini aktarma yönünde bir çalışma yapılmasını uygun gördük” dedi.

 

9 MERKEZDEN 8’İ ÇOSB İÇİNDE

 

Katılımın fazla olması sebebiyle paneli Konferans Salonu’nda yapmaya karar verdiklerini söyleyen Yakuppur, “Bugünkü çalışmamızın, sanayimizin diğer ülkelerle yaptığı koşuda geri kalmaması için çok anlamlı bir çalışma olduğuna inanıyoruz. Bölge olarak Ar-Ge, yenilik konularını çok önemsiyoruz. Ekonomik büyüme ve kalkınma performansımızı etkileyen en önemli faktörün bu alan olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz Mayıs ayında ve geçen hafta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından uzmanların da desteğiyle Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri konularında iki toplantı düzenledik. Bu toplantıların sonrasında, önemli gelişmelerin olacağına inanıyoruz. Trakya Bölgesinde bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı 9 Ar-Ge Merkezinden 8’i ÇOSB içindedir. Önümüzdeki günlerde bu Ar-Ge Merkezi sayısının artacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Ayrıca 700 civarında Ar-Ge personelinin bölgemiz işletmelerinde çalışıyor olması da çok sevindiricidir” diye konuştu.

 

SUNUMLARA GEÇİLDİ

 

Toplantıda, Endüstri 4.0 konusunda bilgilenecek katılımcıların yapacağı yatırımların, Türkiye’nin küresel değer zincirinden alacağı payın artmasına katkı sağlayacağını belirten Yakuppur, “Orta gelir düzeyinden daha yüksek bir gelir düzeyine çıkma noktasında oluşacak yeni fikirler bu toplantıdan sonra daha da gelişecektir. Sanayicilerimizin Endüstri 4.0’ü uygulamaya başlaması yeterli değil. Dijital yeteneğimizin çok daha güçlü hale gelmesi gerekiyor. Devletimiz de bu konuda isteklidir. Biz reel sektör temsilcilerinin de bu hedefe ulaşma noktasında istekli ve inançlı olduğunu biliyoruz. Helva yapmak için gerekli olanları toplamak amacıyla kolları sıvama zamanı” dedi.  Yakuppur’un konuşmasının ardından panele geçildi. Panelde ilk olarak Marmara Üniversitesi-Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seniye Ümit Oktay Fırat söz aldı. Fırat, Küresel Rekabet, ‘Karbon Salınımlarının İndirgenmesi, Reel Ekonomi ve Sanayi 4.0 Manifestosu, Dört Sanayi Devrimi, Sanayi 4.0 Ortamı ve İlkeler, Dijital Dönüşümde İş Modelleri ve İnsan’ başlıkları altında sunum yaptı. Siemens Türkiye-İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy da, ‘Endüstriyel Devrimlerin Tarihi ve Endüstri 4.0’ın Nedenleri, Özellikleri, Getireceği Faydalar’ başlıkları altında sunum yaptı.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ