Bakan Yardımcısı Ersoy: Engelleri bir bir kaldıracağız

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Türkiye Beyazay Derneği Tekirdağ Şubesi'nin Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu işbirliği ile görme engellilere yönelik olu

GÜNDEM 24.10.2016 20:33:00 0
Bakan Yardımcısı Ersoy: Engelleri bir bir kaldıracağız

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ve Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek de, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy’a eşilik etti. Türkiye Beyazay Derneği Tekirdağ Şubesi’nin Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu işbirliği ile görme engellilere yönelik oluşturduğu “Aydınlan Aydınlat” adlı gönüllü kitap okuma projesinin açılışı kapsamında düzenlenen programa Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ve Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek’in yanı sıra Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, AK Parti İlçe Başkanı Abdullah Öge, kamu kurum ve kurulşarı temsilcileri, STK temsilcileri, siyasiler, akademisyenler, engelli vatandaşlar ve çok sayıda öğrenci katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programın açılış konuşmasını yapan Türkiye Beyazay Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Adnan Şahin görme engellilere yönelik gönüllü kitap okuma projesinin açılış törenine katılan herkese teşekkur etti.

 

MEVLANA’YI DAHA ÖNCE OKUSAYDIM, CEZAEVİNDE OLMAZDIM

 

Program Türkiye Beyazay Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fevzi Durmuş’un konuşması ile devam etti.  Katılımlarından dolayı herkese teşekkür eden Durmuş, projenin ilk ayağının 17 Mart 2012’de cezaevindeki mahkumların görme engelli vatandaşlar için kitap okumalarıyla başladığını belirterek, “Bu proje sırasında Mevlana’nın kitabını okuyan bir mahkum ‘Keşke bu kitabı cezaevine düşmeden önce okusaydım, o zaman burada olmazdım’ dedi. Bu değerli bir sözdür. Türkiye’de her yıl 35 bin kitap basılıyor. Görme engelli vatandaşlarımızın erişebildiği kitap sayısı ise 15 bindir. Biz Beyazay Derneği olarak bu sayıyı daha da arttırmak istiyoruz” diye konuştu. Aydınlan Aydınlat projesi altında görme engellilere yönelik kitap okuma projesini hayata geçirirken engellilere yönelik sesli kitap okunmasını amaçladıklarını kaydeden NKÜ Çerkezköy Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Can Burak Şişman ise “Öğrencilerimizden isteğimiz de bu projeye sahip çıkıp başka projelere ön ayak olmalarıdır” dedi.

 

DEMİR PARMAKLILARIN İYİLİK YAPMAYA ENGEL OLMADIĞINI GÖRDÜK

 

Programda daha sonra Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva konuştu. Kitap okumanın önemine vurgu yapan Ayva, “Sizin elinizde bir kitap var, siz okuyorsunuz. Peki ben ne yapacağım? Hayata geçen bu proje sayesinde siz kitap okuduğunuzda ben de okumuş olacağım. Bilgi enteresan bir şeydir. Paylaştıkça azalmaz, çoğalır. İyiliği, sevgiyi, bilgiyi verirken aynı zamanda alırsınız. Aydınlan Aydınlat projesi de verdikçe çoğalan bir projedir. Aydınlan Aydınlat projesi sayesinde demir parmaklıların iyilik yapmaya engel olmadığını gördük. Türkiye adım adım güzelleşiyor. Görme engellilerin kitap okumasın birkaç yolu var. Bunlardan biri insan sesi. Biz sizin sesiniz sayesinde kitap okumuş olacağız. Beyazay Derneği’nin Türkiye genelinde 72 şubesi var. Biz dernek olarak engellilerin eğitimi için çaba sarf ediyoruz. İnşallah bu projede okunan eserler ile de bütün engellilere ulaşmış olacağız” diye konuştu.

 

EN ÖNEMLİ SERMAYEMİZ TOPLUMUN VİCDANIDIR

 

Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek de üniversite olarak Aydınlan Aydınlat projesini tüm Tekirdağ’a yaymak istediklerini belirterek, projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Program Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy’un konuşması ile sürdü. Türkiye’nin yüzde 13’ünün görme engeli olduğunu belirten Ersoy, “Bu nedenle kitaba ulaşamıyorlar. Her engellimiz için bir görevli tahsis edemeyeceğimize göre, cezalarla ve yaptırımlarla bu uygulamaları yeterince denetleme şansımız da olmadığına göre; geriye en önemli sermayemiz toplum ve toplumun vicdanı kalıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan her vatandaşın bilgiye de kaynağa da imkanlara da erişmenin hakkı olduğuna inanarak bakmak zorundayız” dedi.

 

İLK YASAL DÜZENLEME 2005’TE YAPILDI

 

Türkiyenin engellilerle ilgili kanun düzenlemesini ilk defa 2005 yılında yaptığına dikkat çeken Bakan Yardımcısı ersoy, “Bu işin kuralını kaidesini ancak 2005 yılında yapabilmişiz. Bundan sonra bu konuyla ilgili farkındalıklar katlanarak artmıştır. Bugün geldiğimiz noktada çok güzel işler yapan bir Devletiz, bir hükümetiz. Ancak gerek değişen şartlar, gerek değişen kaynaklar gerekse de sosyal devlet olmanın sorumluluğuyla artan refah imkanlarından engellilerimizin de daha iyi faydalanabilmeleri için yeni yasal düzenleme çalışmalarını devam ettiriyoruz. İnşallah hep birlikte bu gönüllülük esasına dayalı çalışmaları, Devletimizin de imkanlanırını en iyi şekilde seferber etmesiyle ülkemizdeki engelli kardeşlerimizin hayatlarındaki engelleri birlikte bir bir kaldırarak daha paylaşımcı, daha mutlu daha güçlü bir Türkiye'yi hep birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı.

 

BU PROJE DE İNŞALLAH BAŞARILI OLACAK

 

Proje sayesinde görme engelli vatandaşların daha fazla kitaba ulaşmasının sağlanacağına vurgu yapan Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan da “Vatandaşlarımızın kitaba ulaşmasını sağlayan bu çalışma ilk olarak 2012 yılında cezaevlerindeki mahkumların engelliler için kitap okumasıyla başladı. Yeni başlattığımız bu proje de inşallah başarılı olacak.  Engellilerimizin bütün nimetlere ulaşmasını sağlamalıyız. Bu konuda çalışmalarımız devam edecek” dedi ve katılımı nedeniyle Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy’a teşekkür etti.

 

BAKAN YARDIMCISI MEVLANA’NIN ESERİNİ SESLENDİRDİ

 

Konuşmaların ardından Türkiye Beyazay Derneği Tekirdağ Şubesi yönetimi ile protokol üyeleri birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Program, proje kapsamında kitapların seslendirileceği odanın açılışının yapılması ile devam edildi. Kurdele kesiminin ardından Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, öğrencilerden seslendirme çalışmalarının nasıl yapıldığına dair bilgi aldı. Bu sırada proje hakkında Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy’a proje hakkında bilgi veren Türkiye Beyazay Derneği Yönetim Kurlu Üyesi Fevzi Durmuş, “Bu projenin ilk ayağını cezaevinde mahkumlarla gerçekleştirdik. Mevlana’nın bir eserini seslendiren mahkumumuz bize şu ifadeleri kullandı: ‘Keşke Mevlana ile daha önce tanışsaydım. O zaman belki bu ortamda bulunmazdım.” ifadelerini kullandı. Bilgilendirmenin ardından seslendirme odasına geçen Mehmet Ersoy, burada Mevlana’nın Mesnevisi’nden bir bölümü okudu. Ersoy’un seslendirmesi de arşivlerdeki yerini aldı. Program kokteyl ile sona erdi.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ

Foto / Selin ÇALIŞKAN