Musul Operasyonu başladı

Musul operasyonu başladı. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi gece saat 01.40'ta Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını duyurdu.

TÜRKİYE BUNU KONUŞUYOR 17.10.2016 08:59:00 0
Musul Operasyonu başladı

Operasyon hakkında bilgi veren İbadi, Musul kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini açıkladı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı da Musul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik, Hazır Cephesi ile Güver ve Geyyara cephelerinde 04.00 itibariyle eş zamanlı operasyon başlatıldığını duyurdu.

Ana üssünün Kuveyt olduğu operasyon üç ayrı merkezden yönetiliyor. Bağdat'ta ise Irak Başbakanı İbadi'nin de operasyonu takip ettiği ortak harekat merkezi var. 

ABD'nin başını çektiği Musul Operasyonu'na katılacak kara gücü sayısı 36 ülkeden 30 bin kişiyi buldu. ABD ve İran arasında yapılan anlaşmaya göre PKK'lı teröristlerle Şii Haşdi Şabi milisleri Irak ordusu çatısı altında operasyona katılacak.

 

ABD AÇIKLAMA YAPTI 

 

DEAŞ'a yönelik başlatılan Musul Operasyonu ile ilgili ABD Savunma Bakanı Ashton Carter da açıklama yaptı. Carter yaptığı açıklamada,"  Bu, DEAŞ'ın kalıcı olarak yenilgiye uğratılması kampanyasında bir dönüm noktası. ABD ve uluslararası koalisyonun geri kalanı, önlerindeki zorlu savaşta Iraklı güvenlik kuvvetlerini, Peşmerge güçlerini ve Irak halkını desteklemeye hazır. Iraklı partnerlerimizin ortak düşmanımızı yeneceklerine, Musul'u ve Irak'ın geri kalanını örgütün nefret ve gaddarlığından kurtaracaklarına inanıyoruz." dedi. 

 

NİNOVA MUHAFIZLARI 2 KM YAKLAŞACAK

 

Irak özel kuvvetleri olan Altın Tümen ve Peşmerge operasyonda öncü birlik olarak kullanılacak. Peşmergeler Musul'a 10 kilometreye, Türkiye tarafından Başika'da eğitilen Ninova muhafızları ise Musul merkezine 2 kilometre kadar yaklaşacak. Musul kent merkezine sadece Irak ordusu ve polis güçleri girecek. 

8 KÖY TEMİZLENDİ

Musul operasyonu kapsamında Musul'a doğru ilerleyen Peşmerge güçleri 8 köyü DEAŞ'tan temizledi. Operasyonda şimdiye kadar 5 peşmerge hayatını kaybetti.