Mübadeleden Tekirdağ da çok etkilendi

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 30 Ocak – 01 Şubat tarihleri arasında düzenleyeceği "Uluslararası Lozan Mübadelesi Sempozyumu" öncesi basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan BÃ?

GÜNDEM 26.09.2016 20:27:00 0
Mübadeleden Tekirdağ da çok etkilendi

MÜBADELENİN ESASLARI DETAYLANDIRILACAK

 

Tekirdağ Kent Konseyi Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıyaBüyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, Lozan Mübadilleri VakfıGenel Sekreteri Sefer Güvenç, Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Nuran Koltuk, Yıldız Teknik Üniversitesinden Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden Prof. Dr. Elçin Macar ve Büyükşehir Kent Konseyi Başkanı seçilen Mehmet Ali Işıkgör katıldı. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak toplantıda yaptığı konuşmada, “Mübadele Sempozyumu 30 Ocak- 1 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek. Lozan Anlaşmasından sonra yapılan anlaşmadan sonra Türkiye Yunanistan arasında bir nevi insanlık dramı yaşanmıştır. Bu dönemde en çok sıkıntı çeken yerlerden biri de Tekirdağ Limanı olmuştur. Bizler düzenlenecek bu sempozyum ile yaşananları bilimsel bir şekilde ortaya koyup vatandaşlarımızın bilgisine sunmayı düşünüyoruz. Mübadelede çekilen sıkıntılar Mübadelenin ana esasları bu çalışma ile detaylandırılacak. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

SEMPOZYUMLARDA TEKİRDAĞ’IN ADI GEÇMEDİ

 

Mübadele anlaşmasıyla yaklaşık 1 milyon 200 bin Hristiyan ile 355 bin Müslüman’ın Yunanistan ve Türkiye arasında zorunlu olarak yer değiştirdiğini kaydeden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, “Bu değişimden en fazla etkilenen illerden bir tanesi Tekirdağ’dır. O dönemin nüfusunu da göz önünde bulundurursak yaklaşık 40-50 bin kadar mübadil gelerek bu bölgenin sosyal ve kültürel yaşamını ciddi bir şekilde etkiledi. 1990’lı yıllara kadar mübadele genellikle başarılı bir proje olarak görüldü. Oxford Üniversitesi’nden bir Prof. Renee Hirschon’un yaptığı sempozyumu takiben tarihçiler mübadeleye eleştirel gözle bakmaya başladı. Türk tarihçileri için de mübadele bir dipnot olmaktan öteye geçemedi. Sonrasında Lozan Mübadilleri Vakfı başkanlığında Türkiye’de sempozyumlar yapıldı. Yapılan sempozyumlarla tarihçilerimiz konuya daha duyarlı hale geldi. Fakat yapılan sempozyumlarda Tekirdağ’ın adı geçmedi. Biz de öncelikle bu boşluğu doldurmak amacıyla bu sempozyumu düzenlemeye karar verdik” dedi.

 

TEKİRDAĞ’DA MÜBADELE MÜZESİ KURULACAK

 

Sempozyumun üzerinden 94 yıl geçtiğini kaydeden Dodurka, “Sözlü tarihin kaybolmaya yüz tutmuş olmasıyla aktarılan bilgilerin yanlış aktarılmasının önüne geçip belgeleri kayıt altına alarak tarihin gelecek nesillere sağlıklı bir biçimde aktarılmasına yardımcı olacaktır. Bu toplantıları ne kadar sık yaparsak mübadele tarihine Tekirdağ olarak o kadar ışık sağlayabileceğiz. Bu sempozyumun en önemli ürünlerinden bir tanesi de Tekirdağ’da kurulması planlanan Mübadele Müzesi olacaktır. Şimdiden basın mensuplarımız aracılığıyla bir kampanya başlattığımızı ilan ediyoruz. Vatandaşlarda bulunan yazılı belge, kıyafet, eşya gibi materyalleri alarak belli bir seviyeye ulaştıktan sonra açılacak olan müzede sergilemek istiyoruz. Ayrıca bir öykü yarışması düzenledik. Mübadele konularında farkındalık yaratmak, tarih bilincinin oluşturulmasını sağlamak üzere düzenlenecek öykü yarışmasının da katılım koşulları belirlenerek gerekli tanıtımları yapıldı” diye konuştu.

 

SAVAŞLAR OLMASAYDI MÜBADİLLER OLMAZDI

 

“Savaşlar olmasaydı mübadiller olmazdı” diyerek konuşmasına başlayan Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç, “Bu sempozyumlar toplumlar arası barış ve kültürlerin gelişmesinde en etkili çalışmalardır” ifadelerini kullandı. Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Nuran Koltuk ise “Bu tarz bilimsel çalışmalar ve mübadil müzeleri bulunduğu şehre büyük katkı sağlar ben bu sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi. Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden Prof. Dr. Elçin Macar da “Çoğunluğun kökenlerinin mübadil veya göçmen olduğu bir bölgede böyle bir toplantının düzenlenmesi ayrı bir önem taşıyor. Bu anlamda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine ve paydaşlık yapan tüm kuruluşları gösterdikleri hassasiyetten dolayı kutluyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

 

Marmara Haber