600 bin aile Alzheimer ile mücadele ediyor

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen Türkiye Alzheimer Derneği yönetimi, "Dünyada 47 milyon Alzheimer hastası var. 2030'da 76 milyon ve 2050'de ise 135.5 milyon

YAŞAM SAĞLIK 20.09.2016 18:52:00 0
600 bin aile Alzheimer ile mücadele ediyor

HER 6 KADINDAN 1’İ ALZHEİMER HASTASI OLUYOR

 

Her 3 saniyede 1 kişinin demans hastası olduğunu ve bunların 3’te ikisinin Alzheimer’a yakalandığını vurgulayan Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, “Amacımız, toplumun demans ve Alzheimer hakkındaki bilinç ve bilgisini artırmak, ayrıca hasta ve hasta yakınlarına destek vermektir. Bu sene Konya Şubesi Gündüz Yaşam Evi’ni ve Mersin Şubesi Yatılı ve Gündüzlü Yaşam Evleri’ni açarak hasta ve hasta yakınlarına sunduğumuz desteği artırdığımız için son derece mutluyuz. Verilere göre 65 yaşından sonra her 6 kadından 1’i Alzheimer hastası olurken; erkeklerde bu oran 11’de 1 olarak gözlenmektedir. 60 yaşından sonra bir kadının Alzheimer olma riski, kadınlarda çok korkulan meme kanseri olma riskinden 2 kat daha fazladır” dedi.

 

ÇOK ZOR BİR SÜREÇ

 

Toplantıda konuşan bir Alzheimer hastası yakını Aysın İzer, “Alzheimer ülkemizde çok yaygın görülen bir hastalık olmasına rağmen halen bu konudaki toplumsal bilinç yetersiz seviyede. Hala Alzheimer’ın normal yaşlanma sürecinin bir parçası olduğunu ve bellek kaybından ibaret olduğunu düşünenler var. Evet, Alzheimer unutkanlıkla başlar ama kesinlikle bundan ibaret değildir. Alzheimer’a yakalanan kişilerin yakınlarını bekleyen çok zor bir süreç vardır ve herkes kendini bir gün bu durumda bulabilir. 10-15 yıl sürebilen hastalıkta orta evrelerden itibaren hasta yakınının en önemli görevlerinden biri bakım vermektir. Gece ve gündüz aralıksız, dikkat ve anlayış ve de sevgi ile bu bakımı vermek çok zorluklar taşıyan bir iştir ve hasta yakınlarının alacağı her destek ve onlara uzanacak her bir el önemlidir” dedi.

 

KAHVE VE ÇİKOLATA ALZHEİMER’İN EN BÜYÜK DÜŞMANI

 

Finlandiya'da, geniş bir katılımcı kitlesi üzerinde gerçekleştirilen FINGER çalışmasında Akdeniz tipi diyet ile beslenen, düzenli fiziksel ve bilişsel egzersiz yapan ve kalp damar hastalıkları açısından kontrol altında olan bireylerde demans gelişme riskinin daha düşük olduğu saptandı. Kahvenin yanı sıra günde 1-2 parça siyah çikolata yemenin de Alzheimer hastalığından korunmada etkili olabileceği yönünde veriler ortaya kondu. Kakaonun deney hayvanlarında Alzheimer hastalığında biriken plakları azalttığı ve de içeriğindeki flavonoid adı verilen maddelerin zihinsel işlevlere müspet etkilerinin olduğu bildirildi. Bu bilgiler ışığında sosyal bir hayat yaşamanın koruyucu etkisi düşünüldüğünde dostlar ile içilen kahve ve yanında ağzı tatlandıracak bitter çikolatanın Alzheimer gelişimine karşı koyan müttefiklerimiz olduğu düşünülebilir.

 

Haber / Mehmet AYAN