Pehlivanlar yarın çayıra çıkıyor

655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali'nde görev alan Kırkpınar Davul Zurna ekibi, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ı Edirne Belediyesi önünde karşıladı. Kırkpınar Yağlı

GÜNDEM 20.07.2016 18:17:00 0
Pehlivanlar yarın çayıra çıkıyor

Edirne Belediyesi’nin organizasyonunda gerçekleştirilen ve son günlerde yaşanan olaylardan dolayı festival kısmı Belediye Meclisi kararıyla iptal edilen 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali kapsamında Edirne Belediyesi’nin önüne gelen Kırkpınar Davul Zurna ekibi bu yılda Kırkpınar geleneği bozmayarak, Başkan Gürkan’ı Kırkpınar Marşı eşliğinde karşıladı. Başkan Gürkan, kendisini karşılayan Kırkpınar Davul Zurna Ekibi’ne bahşiş vererek teşekkür etti.
Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Gürkan, 20 Temmuz’un aynı zamanda Kıbrıs Barış Hareketi’nin düzenlendiği tarih olduğuna dikkat çekti. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 20 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs Barış Harekatı düzenlediğini ifade eden Gürkan, TSK’nın Kıbrıs’ta işkence gören vatandaşların can güvenliğini de sağladığını söyledi.
15 Temmuz 2016 Cuma akşamı yaşanan kanlı darbe girişiminin ardından Kırkpınar’ın şenlik kısmının iptal edildiğini hatırlatan Gürkan, “Bu karamızı Belediye Meclisimizin oy birliği, Edirne Halkı’nın da gönül rızasıyla aldık. Kırkpınar’ın asıl çekirdeği yağlı güreşler. Türk Milleti’nin ata sporu; dünyada olimpiyatlardan sonra en eski spor organizasyonu; UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’nde 2010 yılından beri yer alan Kırkpınar Yağlı Güreşleri; hiçbir nedenle ve hiçbir gerekçe ile kesilmemiş, sürekli devam eden bir organizasyondur. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Kurtuluş Savaşı’nda, 1. Dünya Savaşı’nda, Balkan Savaşı’nda, Osmanlı – Rus Savaşı’nda da her ortamda devam etmiştir. Bizde bu gelenekten feyz alarak; bu yıl Kırkpınar’ın eğlence bölümünü yapmayacağız ama 654 yıldır devam eden bu geleneği 655. yılında da yaşatmaya devam edeceğiz. 22 Temmuz 2016 Cuma Günü Saat: 10.00’da yüzyıllardır olduğu gibi yine aynı geleneklerle Kırkpınar’ı yaşatacağız. Kırkpınar Ağamızı karşıladıktan sonra Atatürk Anıtı’na çelenk sunacağız ardından da pehlivanlar mezarlığına gidip duamızı okuyacağız. Akşamüzeri de Er Meydanı’na giderek Kırkpınar güreşlerini resmi olarak başlatacağız” diye konuştu.

 

YAĞLI GÜREŞLERİN DÖRT TEMEL UNSURU VAR
Yağlı Güreşin dört temel unsuru olduğuna değinen Gürkan, “Bunlardan biri, olmazsa olmazı pehlivanlar. Pehlivan olmadan Kırkpınar’ı yapamazsınız. İkincisi Kırkpınar Ağası. Üçüncü temel direği ise cazgırdır. ‘Yağlı Güreş’ dini bir gelenektir. Hz. Hamza’dan bu yana gelen bir gelenektir. Cazgır dualarla pehlivanları çayıra salar. Pehlivanların güreşlerinin zaman zaman hırslanmasına, zaman zamanda durağanlaşmasına yaptıkları müzik ile çaldıkları zurna ve vurdukları davul ile adeta bir çenk havası estiren davul zurnamızdır. Kırkpınar’ın geleneğinden gelen 40 davul zurna var. Edirne’de bu işi yapan vatandaşlar Kırkpınar kıyafetlerini giyerek önce Edirne Belediyesi ve ardından Edirne Valiliği’ni ziyaret ettikten sonra bütün Edirne Halkı’nı Kırkpınar Güreşleri’ne davet eder” dedi.