8 darbeci asker Yunanistan'da mahkemeye sevk edildi

Yunanistan'a helikopterle kaçan darbeci 8 asker, 'ülkeye kaçak girmek ve iki ülke arasındaki dostluğu tehlikeyle düşürmek' suçlaması ile sorgulanmak üzere Dedeağaç Savcılığı'

GÜNDEM 17.07.2016 12:40:00 0
8 darbeci asker Yunanistan

Yunanistan’ın Dedeağaç Havalimanı'na dün saat 11.50’de askeri helikopterle indikten sonra rütbelerini çıkarak Türkiye’de can güvenliği olmadıkları gerekçesi ile iltica talebinde bulunan 8 darbeci subay, geceyi Fere Polis Merkezi’nde geçirdi. Dedeağaç Adliyesine bugün saat 12.00’de sevk edilmesi beklenen darbeci subaylar, Yunan polisi tarafından sabah saat 09.00’de geniş güvenlik önlemleri altında getirildi. Elleri kelepçeli olarak ikişerli gruplar halinde ring aracından indirilen ve elleri ile yüzlerini kapatan darbeci subaylar, adliyenin giriş katındaki boş duruşma salonuna alındı. Dedeağaç adliyesine gelen Yunanlı Avukat İliya Marinaki duruşma salonunda bekleyen askerlerle görüştü. 
8 askerin sorgulamasına yapacak savcının adliyeye gelmesi beklenirken, Avukat Marinaki müvekkilleri darbeci subaylara Yunanistan’ın meşhur Frape kahvesi ikram etti. Yunanlı çok sayıda gazeteci ve televizyon muhabirinde Dedeağaç Adliye binası önünde bekleyişi sürüyor. 
Dedeağaç Savcısı bugün darbeci subayları ülkeye kaçak girmek, iki ülke arasındaki dostluğu tehlikeye düşürmek suçlamasından sorgulayacak ve ardından suçüstü mahkemesine sevk edecek. Ancak Avukat Marinaki savcıdan ve mahkemeden ek süre talebinde bulunacağını açıkladı.Kaçak darbeci subayların Türkiye'de can güvenlikleri olmadığı gerekçesi ile yaptıkları talep ise daha sonra ele alınacak. Bugün sadece ülkeye kaçak girme suçlaması ile sorgulanacaklar.

 

BİZ BİRŞEY BİLMİYORDUK
Helikopter ile Yunanistan'a kaçan askerler ifadelerinde, "Biz birşey bilmiyorduk; komutanlarımızın emirlerine itaat ettik" dediler.Darbe girişimi sonrası helikopterle dün sabah Yunanistan'a kaçan sekiz Türk askeri, rütbelerini sökerek siyasi sığınma talebinde bulunmuştu. Yunan polisi tarafından güz altına alınan askerler bu sabah saat 9.30’da savunmalarını üstlenen kadın avukat Vasiliki Marinaki eşliğinde savcılığa sevkedildiler.
Savcılığa sevk edilen ikisi 39, biri de 35 yaşında üç binbaşı, ikisi 36 ve biri 34 yaşında üç yüzbaşı ve 37 ile 41 yaşlarında iki astsubay İstanbul’da, Türk Hava Kuvvetlerinde görev yaptıklarını ileri sürdüler.
Askerler polis ve savcıya verdikleri ifadelerinde, “Biz bir şey bilmiyorduk, komutanlarımızın emirlerine itaat ettik. Biz İstanbul dışında iki helikopterle iniş yaptık, yaralı taşımakta olduğumuz bir anda bize ateş etmeye başladılar. Çatışma vardı, yaralananları, öldürülenleri görüyorduk. Bizi de öldüreceklerini sandık. En yakın havaalanı Dedeağaç Havaalanıydı. Oraya doğru hareket etmeye karar verdik” dediler.
Savcıya sevk edildikleri sırada elleriyle yüzlerini örten 8 asker, siyasi sığınma talebinde bulundu. Ülkeye resmi belgesiz giriş yapmak ve de Türkiye ile Yunanistan arasındaki dostane ilişkileri bozmak suçlamalarıyla karşıya olan askerlerin sığınma taleplerinin incelenme süresinde Feres Polis Müdürlüğü’nde tutuklu kalacakları bildirildi.
Yunanistan’a kaçan 8 Türk askerini taşıyan Black Haqk tipi helikopteri geri götürecek mürettebatı taşıyan bir Türk helikopteri dün akşam saat 22.00’de, Dedeağaç’ın Dimokritos Havaalanına iniş yaptı. Türk ekibinin yaptığı kontrolden sonra saat 23.30’da iki helikopter İstanbul’a dönmek üzere yola çıktı.