Havası en kirli ilçeye doğalgaz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ölçümlerine göre, Türkiye'de en kirli havasına sahip Edirne'nin Keşan İlçesi'nde, doğalgaz dağıtım şebekesinin temeli düzenlenen törenle at?

GÜNDEM 16.06.2016 17:55:00 0
Havası en kirli ilçeye doğalgaz

Şebeke inşaatının başladığı Aşağı Zaferiye Mahallesi Akar Sokak’ta gerçekleştirilen törene, CHP Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Özcan, GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan ile vatandaşlar katıldı. 

Törende ilk olarak konuşan Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, şehirde kış aylarında ciddi bir hava kirliliği yaşandığını belirterek, “Son 3-4 yıldır Keşan’da ciddi hava kirliliğine sahip oluyor. Biz gerek kaymakamlık ve valilik kanalıyla, gerek belediyeyle, bu güne kadar çok ciddi çalışmalarımız oldu. Yeri geldi, ‘bir şey yapılmıyor’ dendi, yeri geldi eleştirildik. Ama bu devlet işleri kolay olmuyor. 2005 yılında Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’na (EPDK) başvurumuz oldu. O dönemin şartlarında yatırıma değer bulunmadık. 2006’da kanalizasyon altyapısını yaparken yeniden talebimiz oldu. Teknik olarak mümkün olmadığı belirtildi. Ama son 4 yıldır 2 sabit ölçüm istasyonuyla Keşan’ın hava kalitesi ölçümüne başlandığında rakam olarak hava ne kadar kirli, bunlar elimize geçti” dedi. 
Mehmet Özcan, konuşmasının devamında iktidar ve muhalefetiyle Keşan’a doğalgaz getirilmesi için çalışıldığını söyledi.
GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan ise bölgedeki doğalgaz yatırımlarıyla ilgili bilgi verdi. Protokol konuşmalarının ardından dua edilip kurban kesildikten sonra doğalgaz dağıtım şebekesinin sembolik olarak temeli atıldı. 

TÜRKİYE’NİN EN KİRLİ HAVASINA SAHİP
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın geçen Aralık-Nisan ayı ölçümlerine göre, Türkiye’de en kirli havaya sahip yerleşim bölgesi Edirne’nin Keşan İlçesi. Keşan’da son yıllarda alınan önlemlere rağmen hava kirliliğinin önüne geçilemedi. Yakıt olarak linyit kömürünün kullanıldığı ilçede yaşayanlar, yoğun kükürt gazı nedeniyle özellikle akşam saatlerinde nefes almakta bile güçlük çekiyor. İlçede hava kirliliği nedeniyle solunum yetmezliğine bağlı hastalıklarda artış gözlenirken, Aralık ayında hava kirliliği kritik noktanın 7 katına kadar yükselmişti.