Ergene'nin suyu 2018'de sulamada kullanılacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Ergene'de 2018 yılı sonunda sadece arıtmayla kalmayacağız, sulama ve sanayide kullanmak için arıtılmış sular elde edeceğiz.'' dedi.

GÜNDEM 6.06.2016 18:59:00 0
Ergene

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 40 milyon TL yatırım bedelli 26 adet tesisin açılış ve temel atmasını katılmak üzere Kırklareli'ne geldi. Bakan Eroğlu, Vali Esengül Civelek’i makamında ziyaret ettikten sonra basın toplantısı düzenledi.
AK Parti hükümeti döneminde Kırklareli'de çok güzel yatırımlar yapıldığını ifade eden bakan Eroğlu, Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) hakkında bilgi verdi. Ergene Nehri'ndeki kirliliğin giderilmesi amacıyla dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Ergene Havzası Koruma Projesi'ni başlattıklarını anımsatan Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bunun için yaklaşık 4 milyar liralık yatırım yapılacağını söyledi. Ergene Nehri'nin geçmişte çok kirli olduğunu anlatan bakan Eroğlu, ''Ergene Nehri 4. sınıf su kalitesinde akmaktaydı. Üzüntü kaynağımızdı. Hayat kaynağı olacak bu nehrin böyle kirli akması fevkalade üzüyordu. Burada kimse kendi vazifesini yapmıyordu. Bizim vazifemiz olmamasına rağmen atık su arıtma inşa ediyoruz. Biz sadece kontrol edip ceza kesecektik. Ama tabi bu böyle olmuyordu. Yıldırım hızıyla çalışmaya başladık. Tekstil ve diğer ürünlerde pek çok sanayi Ergene havzasına birikmiş durumda. 2037 adet sanayi tesisi bulunuyor. Yüzde 82'si Tekirdağ'da, yüzde 10'u Kırklareli'de, yüzde 8'i Edirne'de.'' şeklinde konuştu.
 

ERGENE 4 MİLYAR TL MALİYETLE KURTARILACAK
Hızlı sanayileşme ve evsel atıklarla Ergene Nehri debisinin ciddi anlamda arttığını aktaran Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2011 yılında hazırladıkları eylem planı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.Ergene Nehri'ni önemsediklerine belirten bakan Eroğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ''Ergene Nehri 4 milyar maliyetle kurtarılacak. Planlı bir döneme geçtik ve artık herkes istediği yere organize sanayi bölgesi kuramıyor. Sürekli izleme cihazı kurduk. Ben makamımdan Ergene'yi takip edebiliyorum. Deşarj sistemleri düzenlendi, taşkın uyarı sistemi kuruldu, yeraltı suyu kullanımı kontrol altına aldık. Kanun çıkarttık sanayi ölçüm sistemi takmak zorunda kaldı. Ayrıca baraj ve göletleri sulama sistemlerini tamamlamaya başladık. Yaklaşık 13 tane arıtma tesisi yaptık. Bunların hiçbiri yoktu. 10 tanesini tamamladık. Söz verdiğimiz süre üzerine kendi vecibemizi bu sene sonuna kadar bitireceğiz. Ergene'de 2018 yılı sonunda sadece arıtmayla kalmayacağız, sulama ve sanayide kullanmak için arıtılmış sular elde edeceğiz.''

ONLİNE İZLEME
Ergene'ye kurulan online izleme sistemi kurulumunun önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Eroğlu, ''Ergene Nehri'ne kurulan online izleme sisteminin çok faydası oldu. Herhangi bir yerde gece vakti ya da cumartesi, pazar bir deşarj olduğu zaman tespit ediyoruz. Bunlara çok büyün cezalar vereceğiz.'' ifadelerini kullandı.

FİDAN DAĞITILDI
Basın toplantısının ardından bakan Eroğlu, Vilayet Meydanı'nda düzenlenen "DSİ Tesisleri Toplu Temel Atma ve Açılış Merasimi" yapıldı. Açılışın ardından Bakan Eroğlu ve Kırklareli Valisi Esengül Civelek birlikte vatandaşa 4 bin 400 adet fidan dağıtıldı.