36 yıl sonra restore edilecek

Mimar Sinan'ın 'ustalık eserim' dediği 90 yaşındayken yaptığı ve 1575 yılında ibadete açılan Osmanlı mimarisinin en önemli yapıtlarından biri olan Edirne'deki Selimiye Cami, 36 yıl aradan sonra res

GÜNDEM 2.06.2016 19:19:00 0
36 yıl sonra restore edilecek

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Generen, Selimiye Camiinin uzun süredir onarılmadığından ve bazı bölümlerinde dökülmeler olduğunu söyleyerek, “Selimiye Camii en son 1980 yılında restore edilmiş bir yapı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2,5 yıldır sürdürdüğümüz bir çalışma var. Rölöve projelerini temin ettik. Koruma Kurulu tarafından da onaylandı. Restorasyon ve Restitüsyon onaylandıktan sonra kısa vadede restorasyon çalışmasına başlayacağız. Bizi Rölöve sevindiren hususlar var. Camiinin statik açıdan bir sorunu yok. Çeşitli yerlerde malzeme yorulmaları var. Değişmesi gereken kurşun ve alçı ya da diğer hususlar var. Selimiye Camii tepeden tırnağa gerekiyorsa yorgun çürütme dediğimiz yöntemle  taşları çıkarıp değiştiriyoruz. İklimsel nedenlerden dolayı dış cephede azda olsa değişecek taşlar var” dedi.

MAFİLDE KAYMA VAR
Selimiye Cami içinde yıllardan beri kullanılan mahfilde bir kayma söz konusu olduğuna değinen Bölge Müdürü Güneren, “Tabi yıllardan beri burası kullanılıyor. Çeşitli zamanlarda hoyrat çeşitte de kullanıyor. Edirne Müftülüğümüz ile mafilin daha az kullanılması yönünde görüşmelerimiz oldu. Çünkü öne doğru eğim oluşmuş. Bu rövele ile ortaya konuldu. Uygulamada mahfil daha sağlıklı duruma getirilecek” diye konuştu. 

MAHYA ASILACAK
Edirne’de Selimiye Cami’ne Ramazan nedeniyle Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından mahya asılmasına karar verildi. Selimiye Camiinin minarelerinin arasına, 'Merhaba Ya Şehri Ramazan' yazılacak. Toplam 250 ampulle hazırlanan mahya Ramazan ayında yakılacak.