Cam atığı toplamada birinci oldu

Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı'yla (ÇEVKO) çalışan 158 belediyeden biri olan Edirne Belediyesi, nüfusa göre cam atığı toplamada birinci oldu. ÇEVKO Yönetim Kurulu BaşkanÄ?

GÜNDEM 1.04.2016 00:19:00 0
Cam atığı toplamada birinci oldu

Edirne Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen törene Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Başkan Yardımcısı Çiğdem Gegeoğlu, ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, ÇEVKO Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla, Anadolu Cam Kalite, Çevre ve Teknik Standartlar Müdürü Ercan Kahraman, Cam Kırığı Genel Koordinatörü Serkan Şenay katıldı.
192 CAM KUMBARASI
Edirne Belediyesi, ÇEVKO, Anadolu Cam ve Cam Kırığı ile 2014 yılında imzalanan protokol kapsamında Edirne geneline 192 adet cam kumbarası konulduğunu ifade eden Başkan Gürkan, “Aylık ortalama 200 ton civarında atık cam toplanıyor. Lokanta, kahvehane, kafe, bar gibi iç mekanlara cam atığı için kovalar koyuldu. Ağustos 2014 yılında başladığımız bu projeyle 2014 yılında 532 bin 030 kilogram, 2015 yılında 12 ay boyunca 2 milyon 177 bin 820 kilogram, 2016 yılının ilk iki ayında ise 438 bin 580 kilogram cam atığı toplandı. Bu başarıda en büyük pay çevreye duyarlı Edirne Halkı’nındır” ifadelerine yer verdi.
EKONOMİYE GERİ KAZANDIRMAK
Bütün çabalarının ambalaj atıklarını ekonomiye geri kazandırmak adına olduğuna dikkat çeken ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, söz konusu çalışmalarında belediyelerle yönetmeliklere uygun bir şekilde gerçekleştirdiklerini söyledi. Edirne Belediyesi’ne teşekkür eden ÇEVKO Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla, “Nüfus başına en fazla cam topladığımız il Edirne’dir. Burada Edirne Belediyesi’nin gösterdiği ilgiden de çok mutluyuz. Edirne’de sadece cam için buradayız ama inanıyoruz ki Serhat Şehrinin geçmişine layık bir şekilde ambalaj atıklarını ekonomiye kazandıracağız” diye konuştu.
Anadolu Cam Kalite, Çevre ve Teknik Standartlar Müdürü Ercan Kahraman ise projeye 2014 yılında başladıklarını dile getirerek, “Şişe camın sürdürülebilirlik projesidir bu. 158 belediye ile birlikte çalışıyoruz. Bu proje kapsamında cam ambalaj atıkları konusunda öğrencileri bilinçlendirdik. Türkiye genelinde 12 bin 500 cam kumbarası dağıtıldı. 4 yıldır bunu sürdürüyoruz. 2014 yılında Edirne’nin cam ambalaj konusunda başvurduğunu duyunca çok heyecanlandım. Uyuyan bir potansiyel olduğunu düşünüyordum. Geri dönüşüm bilinci verildiğinde en çabuk tetiklenecek topluluğun Trakyalılar olduğunu biliyorum. Bunun sürdürülebilir olması için aynı desteği vermeye devam edeceğiz. Avrupa cam ambalaj üretiminin yüzde 90’nı cam ambalaj atığıyla çeviriyor. 4 yıl içinde 40 kilometrelik kum plajı kurtarmış durumdayız” dedi.