Trakya'da şehitler gözyaşlarıyla anıldı

Kapaklı, Çerkezköy ve Trakya'da, 18 Mart Şehitleri Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 101'inci yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi. Törenlere katılan şehit yakınları gözyaşlarınÄ?

GÜNDEM 19.03.2016 00:26:00 0
Trakya

Kapaklı'da tören, Belediye Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni ile başladı. Törene Kaymakam Mehmet Ali Gürbüz, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ferhat Kaanoğlu, Belediye Başkan vekili Sami İkizler, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Ali Barın, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan,siyasi ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından protokol üyeleri anıta çelenk sundu.

 

 

 

 

 

 

 

 


RAHMETLE ANIYORUZ
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ferhat Kaanoğlu yaptı. Kaanoğlu, "Şahadet mertebesine ulaşan aziz şehitleri, rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Bugünün şehitler günü olarak anılmasını sağlayan Çanakkale Zaferi, milletimizin sahip olduğu yüksek ruh halinin sayısız örnekleriyle doludur. Çanakkale'yi Çanakkale yapan, bitmek tükenmek bilmeyen düşman mermilerinin sesi değil, yaralı düşman askerini sırtına alarak onu düşman mevzisine kadar götürüp işgalci askerlere insanlık dersi veren kahraman Mehmetçiktir. Cepheye gönderdiği oğluna ‘ya şehit ol, ya gazi’ diyen Türk analarıdır” dedi.

 


ŞİİRLER OKUDULAR
Tören, Karaağaç Atatürk Ortaokulu’nda devam etti. Burada Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan  İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant ,“Çanakkale anlatılmaz yaşanır. Asil milletimiz 7 düvele karşı can siperane bir şekilde çarpıştı ve 253 bin şehit verdik” dedi. Yapılan konuşmanın ardından Karaağaç Atatürk Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı Çanakkale Geçilmez adlı tiyatro oyunu sahnelendi. öğrencilerin o günleri anlatan gösterisi izleyenleri duygulandırdı. Muhammet Enes Ezer’in Çanakkale Şiiri’ni okumasının ardından program, Çanakkale Oratoryosu ve Öğretmenler Korosu performanslarının ardından sona erdi.

 


ŞEHİTLİĞİ ZİYARET ETTİLER
Karaağaç Atatürk Ortaokulu'ndaki törenin ardından  Kaymakam Mehmet Ali Gürbüz, Çerkezköy 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Yılmaz Yıldırım ve Merkez Komutanı Piyade Binbaşı Fuat Dönmez ve şehit aileleri şehitliği ziyaret etti. Protokol üyeleri ve şehit aileleri, Şehit Piyade Er Kadir Dadaş, daha sonra da Şehit Piyade Er Emrah Çalkın’ın kabrine karanfil bırakıp dualar ettiler.

 


BİNLER YÜRÜDÜ
Çerkezköy Belediyesi tarafından 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 101. Yılı nedeniyle 'Şehitleri Anma Yürüyüşü' düzenlendi,
Belediye önünden başlayan yürüyüşe, Belediye Başkanı Vahap Akay, eşi Güliz Akay, Belediye Başkan Yardımcısı İmdat Özgör, Muharip Gaziler Derneği 
Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, gaziler, şehit aileleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Yürüyüşe katılanlar, Atatürk Caddesi, Altıyol Kavşağı ve Atatürk Viyadüğü güzergahını kullanarak yürüyerek Çerkezköy Şehitliği'nde geldi.

 


DUALAR OKUNDU, KARANFİLLER BIRAKILDI
Buradaki törene Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, 3. Zırhlı Tugay Komutanı

Tuğgeneral Yılmaz Yıldırım, Belediye Başkanı Vahap Akay ile daire müdürleri, siyasi ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Protokol üyelerinin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasının ardından Saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı 3.Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda görevli Teğmen Muhammet Gedik yaptı. Gedik, “Tarih öyle bir aynadır ki insan ona baktıkça geçmişin derinliklerine sürüklenmekten kendini alamaz. Millet hayatı için bu hakikat aynasının önemi büyüktür.Milletler tarihlerinden ders ve güç alarak ayakta kalırlar. Yada yaptıklarıyla tarih olur.Sadece isimlerini yaşatırlar.Tarih bir yandan acıları,üzüntüleri gözler önüne sererken diğer yandan da kahramanlıklara ışık tutar.İşte Türk tarihi böyledir.Türk milletinin mazisi,adeta bir kahramanlıklar dizisi ve abideleşiş şahsiyetlerin mekanı gibidir.”dedi.
 

 

ŞEHİT ANNESİ GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Ardından protokol üyeleri ve törene katılanlar şehitlerin kabirlerine karanfil bıraktı ve ardından dualar okundu. Buradaki törende Şehit Dinçer Ersoy'un annesi Nilüfer Hatun Ersoy  gözyaşlarını tutamadı. Ersoy'u Belediye Başkanı Vahap Akay teselli etmeye çalıştı. Ardından tören İlçe Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonu’nda devam etti.Burada öğrenciler şiirler okudu ve Çanakkale Destanı oyununu sahneledi. Oyun izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı.
TRAKYA'DAKİ TÖRENLER
Edirne'deki törenler Çanakkale Şehitliği'nden sonra Türkiye'nin ikinci büyük şehitliği olan Edirne Asker Hastanesi Şehitliği'nde düzenlendi. Anma törenine Edirne Vali vekili Beyazıt Tanç, AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan,  54'ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Savran, Edirne Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, rütbeli askerler, şehit yakınları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Askerler tarafından yapılan saygı atışı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, şehitler için dua okudu. Edirne Vali Vekili Beyazıt Tanç ve beraberindekiler daha sonra ellerindeki karanfilleri şehitlerin isimlerinin yazılı olduğu taşlara bıraktı.

 

 

ŞEHİTLİĞE KARANFİL BIRAKTILAR
Tekirdağ'daki törenler ise Murat Caddesi'nde bulunan Şehitler Abidesi'nde düzenlendi. Buradaki törende Tekirdağ Vali Vekili Ahmet Büyükçelik, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Halil Erkek ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak tarafından Abideye çelenk konuldu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Vali vekili Ahmet Büyükçelik Şehitlik şeref defterini imzaladı.Vali vekili Büyükçelik ve beraberindekiler daha sonra şehit mezarlarını gezerek karanfil bıraktı.

Kırklareli şehitliğindeki tören saygı durumu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı. Buradaki programa Kırklareli Valisi Esengül Civelek, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, 55'nci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak,Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ve vatandaşlar katıldı. Konuşmaların ardından Vali Esengül Civelek, şehitlikteki şeref defterini imzaladı. Ardından Vali Civelek ve beraberindekiler şehit mezarlarına karanfil bıraktı.

Haber / Ahmet KARDEŞ