Palyatif Merkezi hizmete girdi

Tekirdağ Devlet Hastanesinde bünyesinde bulunan 15 yataklı Palyatif Bakım Merkezi hizmete girdi. 15 yataklı merkezimiz kurularak hizmete başladı.

GÜNDEM 19.02.2016 13:56:00 0
Palyatif Merkezi hizmete girdi

Tekirdağ Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Mustafa Dönmez, Tekirdağ Devlet Hastanesi Başhekimi Atakan Eren ile Başhekim Yardımcısı Dr. Ender Çubukçu, Palyatif Bakım Merkezini gezerek hastalarla sohbet etti.

PALYATİF NE DEMEK?
Palyatif bakım, hastadan bilgi alıp fiziksel bir muayene yaptıktan sonra rahatsızlık veren belirtilerin nerden kaynaklandığını araştırmadan ya da bu belirtilere sebep olan şeyi tedavi etmeden, sadece belirtilerin azaltılmasını ya da yok edilmesini ifade eder. Mesela, bir palyatif bakım ekibi nefes darlığı ve nefes alırken acı duyma gibi belirtileri, ister akciğer kanserinden kaynaklanıyor olsun, ister zatürre, anjin ya da başka bir hastalıktan, aynı şekilde ele alıp rahatsızlığı gidermeye çalışır. Hastaya ne rahatsızlık duyduğunu sorup fiziksel muayenesini yapmak hemen her durumda belirtilerin giderilmesine yetecek kadar bilgi sağlar, ayrıca akciğer filmi çekilmesine ya da başka testler yapılmasına gerek duyulmaz. Çünkü, hasta bu hastalığı için tedavi görmekteyse, palyatif bakımından beklenen tek şey sıkıntı veren belirtilerin ortadan kaldırılmasıdır; eğer söz konusu hasta için bu belirtilere sebep olan hastalığın tedavisinin artık mümkün olmadığı biliniyorsa, palyatif bakım ekibinden beklenen tek şey yine aynı şekilde belirtilerin ortadan kaldırılmasıdır. Eğer bir testin sonuçları tedavi biçimini etkilemeyecekse, o test yapılmamalıdır; bu tıpta çok iyi bilinen bir ilkedir.