"Durakların engellilere uygun olmasını istiyoruz"

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya yolcu duraklarının engelli vatandaşların inip binmesine uygun yapılmasını istediklerini ve bu konuda Tekirdağ Büyükşehir Beledi

GÜNDEM 25.01.2016 14:28:00 0

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, basın toplantısı düzenleyerek, otobüs duraklarından şikayetçi oldu. Çetinkaya, durakların engellilere uygun yapılmadığından dert yanarak, “İlçemizde şehir içi çalışan minibüslerde engelliler olarak çok sıkıntı yaşıyoruz. Oysa bu araçlarda engelli rampaları olduğu halde engelli vatandaşlarımız araçlara binemiyor.Bazı şoförler de engellileri almıyor. Bu da genellikle bazı  araç sahiplerinin araçlarını kendileri kullanmıyor ve yevmiyeli ya da aylıklı şoför tutuyor. Durum onlardan kaynaklanıyor.Engelli vatandaşın araca binip inmesi için aracın rampasını onlara açmak kapamak zor geliyor.Ayrıca yolcu duraklarının engelli vatandaşlarımızın araca inip binmelerini engellemeyecek şekilde de yapılması lazım.”dedi.

ULAŞIM KONUSUNDAKİ BEKLENTİLERİMİZİ UKOME’YE BİLDİRDİK

Başkan Hayrettin Çetinkaya, şöyle devam etti: “UKOME’ye ait park ve durak yerlerinin zeminin mavi boyanması ve boyanan bu yerlere de engelliye ait olduğunu belirterek resimlenmeli. Biz bu konuda gerekiyorsa UKOME’ye taleplerimizi bir rapor halinde ilettik. Bu gün ülkemizde birçok il ve ilçelerde yolcu durakları ve park yerlerinin engelliler için ayrılmış olduğunu belirten levhalar var. Neden burada da olmasın. Bize Tekirdağ’ımızda bunların yapılmasını istiyoruz ve engellilerin engelsiz bir yaşam sürmesini sağlamak istiyoruz.”diye konuştu.

OTO PARKLARDA DA ENGELLİ PARK YERLERİ YAPILMALI

Başkan Çetinkaya engellileri içinde otoparklarda engellilerin park edeceği yerlerin mutlaka bulunması gerektiğini de belirterek, “İlimiz geneline baktığımızda engelli vatandaşlarımız için otoparklarda ayrılan yerlerin çok az olduğunu ve bazı yerlerde ise hiç olmadığını görüyoruz. Biz diyoruz ki otoparklarda da yeterli engelli aracın park edeceği yerler ayrılsın ve buralara da başka araç park ettirilmesin. İnşallah UKOME bu talebimizi de yerine getirir.”dedi.

OKULLARDA DA ENGELLİ TUVALETLERİ YOK

Başkan Hayrettin Çetinkaya, Çerkezköy olmak üzere il genelinde de engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak çalışmaların acilen yapılması gerektiğini ve günümüzde bir çok okulda da engelliler için tuvaletin olmamasının da büyük sıkıntı yaşattığını belirtti. Başkan Çetinkaya, “İlçemiz okullarında yaptığımız incelemeler sonunda gördük ki engelliler için yapılmış bir tuvalet bile yok. Bu aynı zamanda il genelinde  de böyle. Yeni yapılacak okullarda ve mevcut okullarımızda da engelliler için ayrı bir tuvalet yapılmalı. Üstelik okulların bir çoğunda da engellilerin  okula girip çıkacakları engelli rampaları yok. Bunlarında yapılamasını istiyoruz. Unutulmamalıdır ki her sağlıklı insan da bir potansiyel engellidir. Engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak için ne yapılması gerekiyorsa öncelikle yapılmasını istiyoruz.Bu konuda UKOME yetkililerinin duyarlı olacağını ve taleplerimizi yerine getireceğine inanıyoruz.”dedi.

Haber/Seyit SÜREN