Öğrenciler 'Stres' attı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Türkiye Eğitim Danışmanı Süleyman Beledioğlu, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi 12'nci sınıf öğrencilerine LYS öncesi "Sınav Stresi İle Başa

GÜNDEM 17.12.2015 16:52:00 0
Öğrenciler

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencilerinin yoğun katılımı ile iki farklı gruba hitap eden TRT Avaz Eğitim Direktörü ve 'Bonus Hoca’ lakaplı Süleyman Beledioğlu “Hayatta en önemli şey başarıdır. Başarıya giden yolda ise aile çok önemlidir. Ailesini seven tüm ülkeyi sever. Ben de bu sunumu yapmaktan çok mutluyum çünkü geleceğimiz olan sizleri sınava hazırlıyorum” dedi.
YGS’NİN SORU YAPISI İLE LYS’NİN SORU YAPISI ÇOK FARKLI
Sınav stresi ve sınav başarısını arttırmaya yönelik konular hakkında öğrencileri bilgilendiren Beledioğlu, “YGS’nin soru yapısı ile LYS’nin soru yapısı ve soru stilleri farklıdır. YGS bilgi yetenek testidir. LYS’de ise ders bilgisi soruları bulunmaktadır. LYS hafıza sınavıdır. YGS’de ise daha çok ana unsura eklenen bilgiler sorulur. Buna dikkat edilmelidir. YGS soruları dikkat dağıtıcı sorulardır. Bu sorular herkese yabancı gelir” diye konuştu.

 


TEKRAR ÇOK ÖNEMLİ
YGS’nin, LYS’nin göstergesi olmadığına dikkat çeken Beledioğlu, “Bu yıl YGS’de 6 Türkiye 1’incisi çıkacağı konuşuluyor. İddia ediyorum ki bu 6 kişi LYS’de dereceye giremeyecek. Çünkü iki sınav birbirinden çok farklı” dedi. Beledioğlu, “Soruları yanıtlarken aklımıza başka şeyler geliyorsa bunun iki sebebi vardır; bilgilerimiz düzensizdir veya yeterince isteyerek tekrar yapmamışızdır. Bilgileri hatırlamakta sistematik aralıklı tekrar önemlidir. Bu tekrar stresi kontrol altına almamıza yardım eder” ifadelerini kullandı.
GERÇEK SINAVDA BÖYLE BİR ŞEY YOK
Beledioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Öğrenme üzerinde ortamında etkisi vardır. Müzik dinleyerek veya bir şeyler içerek soru çözülmemelidir. Çünkü gerçek sınavda böyle bir şey yoktur. Bilgiyi öğrendiğimiz koşullarla sınav koşulları ne kadar benzer ise başarı o kadar artar. Hedeflerinizin ve hayallerinizin peşinden koşun o zaman daha başarılı olacaksınız.” Seminer, Süleyman Beledioğlu’nun eğlenceli uygulaması olan öğrencilere ellerini kaldırtıp sınavı kazanacaklarına dair yüksek sesle söz verdirmesi ile son buldu.
Haber / Ahmet KARDEŞ