EDİRNE'NİN İLÇELERİ

UZUNKÖPRÜ'NÜN KÖYLERİ (Çavuşlu-Beykonağı-Bıldır-Çiftlikköy-Çobanpınarı ve Danışment köyü) Çavuşlu Edirne ilinin Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.KÃ?

KÜLTÜR SANAT 27.11.2015 14:01:00 0
EDİRNE

3 Kasım 1922`de on yedi kişi kursuna dizilmiştir. Şehitlik köy merkezindeki caminin yanında bulunmaktadır. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Edirne'nin Uzunköprü ilçesine bağlı, yaklaşık yüz haneli şirin bir köydür. Yerel halk çiftçilik, hayvancılık ve kömürcülük ile uğraşırken köye göç eden kesim ise buradaki maden ocaklarında ve mevsimlik olarak tarımda yerel halka yardım etmektedir.Edirne iline 110 km, Uzunköprü ilçesine 28 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Uzunköprü Tarım Borsası'nın Türkiye Tarım Borsası'ndaki Buğday ve Ayçiçeği bakımından büyük paya sahip olmasında Çavuşlu'nun etkisi, tarım alanlarının genellikle güneye bakmasından dolayı çok büyüktür.

Köyün ekonomisi  Madencilik Tarım ve Hayvancılığa dayalı

Köyün -bilinen- en önemli yer altı zenginliği linyit kömürdür. Maden ocaklarından çıkan kömür, paketlenerek satılmaktadır. Kömür satımı Türkiye genelinde hem fabrikalara hem de evlere yapılmaktadır.Tarımı yapılan başlıca tarım bitkileri ayçiçeği, buğday, süpürge, mısır, çekirdeklik kabaktır.Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapılan köyde hayvanlara yem olarak buğday biçimiden arta kalan samanlar (balyalanarak muhafaza edilir) ve küspe kullanılır. Hayvanlardan elde edilen süt, günlük ihtiyaçtan fazla ise civar kasabalardaki mandıra sahipleri tarafından her gün akşam üzeri köy meydanından toplanır. Kesim zamanı gelen hayvanlar da yine civar kasabalardaki mezbahalara ya da kurbanlık olarak ihtiyacı olan kişilere satılır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı var fakat ebe yoktur.. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Beykonağı

Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.Eski adı Hataplı dır. muhacirdir ama nerden geldiği konusunda rivayet muhtelif bilgiler bulunmaktadır. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Edirne iline 81 km, Uzunköprü ilçesine 14 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 Bıldır

 Edirne ilinin Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.Edirne iline 85 km, Uzunköprü ilçesine 18 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Çiftlikköy

 Edirne ilinin Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür. Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.Edirne iline 74 km, Uzunköprü ilçesine 6 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.ADSL mevcuttur hemen her genç evde internet ortamı vardır.yani kısacası köy uzunköprüye çok yakın olduğundan yaşantılarında da bir fark yoktur.köy halkı her gün uzunköprüye istedikleri saatte gidebilmektedir.

Çobanpınarı

 Edirne ilinin Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.Çobanpınar köyü 1957 yılında gerçekleşen sel baskınından sonra; yerleşim birimlerinde oturulamaz hale geldikten sonra, Adnan MENDERES tarafından bulunduğu yerden taşınıp şu an olduğu yere getirilmiştir.Köyde ki genç nüfus eğitimleri dolayısıyla şehir dışında yerleşim göstermektedirler. Bu yüzden Köyün nüfusu artmamaktadır.Fakat gerçekleştirilen düğün vb. etkinliklerde bütün köy insanları bir araya gelmektedir.Oyunları ve eğlenceli geleneklerini gerçekleştirmektedrler.Eğlenceli ve sevecen kişilik yapısına sahiptirler.Köy üzüm bağları ile ünlüdür. Edirne iline 92 km, Uzunköprü ilçesine 25 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köy ekonomisine özellikle kadınların etkisi büyüktür yeri geldiğinde traktörün başına geçip tarla sürmektedirler.

 Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Köyün kanalizasyon şebekesi mevcuttur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evide yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yolun bir bölümü asfat bir bölümü stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Danışment

Edirne ili Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür. Köy Pomak köyü olup ,aslen köye yerleşenler Bulgaristan / Burgaz ilinden göçerek gelmişlerdir. Danişment Edirne iline 90 km, Uzunköprü ilçesine 23 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

 Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi vardır . PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Hazırlayan/Seyit SÜREN