Tarihi çeşmede define aradılar

Edirne'de 1587 yılında Hasan Çelebi tarafından yaptıran 428 yıllık tarihi tescilli sebilde, henüz kimliği tespit edilemeyen kişilerce kepçeyle define arandı. Sabah sebil çevresindeki toprakları görenlerin ihba

GÜNDEM 19.11.2015 15:38:00 0
Tarihi çeşmede define aradılar

Edirne'de, Yıldırım Mahallesi, Yıldırım Camisi'nin karşısına 1587 yılında Hasan Çelebi tarafında yaptıran tarihi sebilde, önceki gece kimliği belirsiz kişilerce kepçe yardımıyla define arandı.Sabah namazına giden cami cemaati sebil çevresinde çıkarılan toprakları ve taşları görünce polis haber verdi. İhbar üzerine gelen polis ekipleri ve Edirne vakıflar Bölge Müdürlüğü görevlileri, tarihi sebil ve çevresinde inceleme yaptı.

Yaklaşık 2.5 metre derinliğe kadar kepçe yardımıyla define arandığı belirlenen tarihi eserin, kitabesi ve çevresindeki tarihi taşların zarar görüldüğü tespit edildi. Sebil olarak kullanılmaması rağmen tarihi tescili nedeniyle koruma altına olan eserde define arayan şüphelilerin yakalanması için polisin başlattığı soruşturma sürüyor. 

HASAN ÇELEBİ SEBİLİ

Edirne Yıldırım Camisi'nin kıble yönünde bulunan sebil 1587'de Hasan Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Sebilin 1587 tarihli mermer kitabesi altı kartuş içerisine alınmış sülüs yazı ile yazılmıştır.