EDİRNE'NİN İLÇELERİ

UZUNKÖPRÜ UZUNKÖPRÜ ÖNEMLİ BİR TİCARET MERKEZİDİR Uzunköprü tarihi, kültürü ve ekonomik kapasitesi ile Edirne'nin diğer ilçeleri arasında öne çıkan, nüfus ve toprak büyükl

GÜNDEM 18.11.2015 16:32:00 0
EDİRNE

Keşan’dan sonra Edirne ilinin ikinci büyük ilçesidir. Uzunköprü’de şehirleşme oranı, hizmetler sektöründeki yüksek payı, tarıma dönük sanayi işletmeleri, tarım ve hayvancılıktaki büyüklüğü ve tarihine damga vuran ve dünyada eşi benzeri olmayan köprüsü ile de göz doldurmaktadır. Osmanlı döneminde Yahudi, Hıristiyan ve Müslüman kesimlerin bir arada yaşadığı bir kent olan Uzunköprü, farklı inanç ve kültürlere yıllarca hitap etmiş köklü geçmişi ve hayatta kalmayı başaran tarihi eserleri ile kültürlerarası bir yolculuk yapmak isteyenlerin ilgisini çekecek güzellikleri de bünyesinde barındırmaktadır. Yunanistan’ın Didymoticho kentine komşudur. İlçe birçok ana ve ara arter olmak üzere kara yolunun bir arada bulunduğu, lojistik ve ticaret alanında önemli bir konumda bulunan merkezdir. Edirne il merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 70 kmdir. Keşan-Edirne arasındaki D-550, Tekirdağ ve Uzunköprü arasındaki D-555 karayolu ve diğer ara arter yollar ile diğer bölgelerle bağlantısını sağlamaktadır. Ayrıca ilçede İstanbul’dan başlayan ve Yunanistan hududuna giden önemli bir demiryolu hattı bulunmaktadır. Yunanistan sınırı ile Eskiköy Sınır Kapısı’nda birleşen hat, Uzunköprü’nün hem iç piyasada hem de dış piyasada muhtemel ticaret hacmini  güçlendirmektedir. Uzunköprü’de örgütlenme bilinci, ortak hareket etme kültürü, girişimcilik ve basın yayın özgürlü, meslek yüksek okulu, belediye ve kaymakamlık tarafından faaliyete geçirilen sosyal projeler, şehirleşme anlayışı, ilçenin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşam kalitesini arttıran ayrı ve önemli öğeler arasında yerini almaktadır. Ancak dışa göç, çevre kirliliği, sosyal ve ekonomik sıkıntılar ilçede  gündemi meşgul eden ve Uzunköprü sakinlerinin baş etmek zorunda olduğu temel problemler arasında bulunmaktadır. Uzunköprü hem insan kaynağı potansiyeli hem de sahip olduğu tarım, hayvancılık ve endüstri kapasitesi ve Trakya’nın en zengin linyit yataklarına sahip bir kent. Bu zengin ekonomiye sahip Uzunköprü sorunlarının üstesinden kolaylıkla gelebilir. Burada Uzunköprü sakinlerinin gösterecekleri irade ve istek ön plana çıktığı da görülmektedir.

 UZUNKÖPRÜ 1919 YILINDA ELEKTKRİĞE KAVUŞTU

 Edirne’de Mehmet Şeref Aykut’un çıkardığı Trakya Paşaeli gazetesinin 15 Nisan 1919 tarihli sayısında, Uzunköprü'de Elektrik; başlığı altında şu haberi görüyoruz: "Uzunköprü'nün resmi binaları, belediye ve hükümet daireleri ile bir bölüm sokakları elektrikle aydınlatılmıştır. Latif (Görece) ağanın un fabrikasındaki elektrik dinamosundan kentin bir bölümü aydınlatıldığı gibi, bazı özel binalara da elektrik verilmektedir." böylece Uzunköprü 1919 yılında elektrikle tanışmış oluyor.
 Edirne İl Halk Kütüphanesindeki, Edirne yerel basınını izlediğimizde, on dokuz yıl sonra, 28/9/1938 tarih ve 780 sayılı Edirne Postası gazetesinde şu haber var: "Uzunköprü Belediyesinin bina ve direkleri kendisine ait olmak üzere, Elektrik Fabrikasının kurulması, otuz bir bin liraya ihale edilmiştir. Fabrikaya ait aygıtlar gelmiş ve montajına başlanmıştır.’
 Ayni gazetenin 2/11/1938 tarih ve 789 numaralı sayısında da, Uzunköprü elektriğe kavuştu başlığı altında "Kasabamızın yapılmakta olan elektrik tesisatı sona ermek üzeredir. Cumhuriyet Bayramında elektrik verilmiş ve sokaklar ampuller ile aydınlatılmıştır. Elektrik ışığına kavuşan halk yollara dökülerek sevinçlerini göstermişlerdir,"
  Yine ayni gazetenin 24/12/1938 tarih 803 numaralı sayısında da "Belediye tarafından otuz küsur bin lira sarfı ile yaptırılmakta olan Elektrik tesisatının önemli bir bölümü tamamlanmış ve ışıklandırma başlamıştır. Montaj bütünü ile bitmiş, cadde ve sokak direkleri dikilmiş olup tel çekmesi de bitirilmştir.
Uzunköprü'de elektrik tesisi 1938 yılında, makinesi tekerlek üzerinde, her yere çekilebilir lokomobil tarzında, Hava Kurumu yanındaki binada kuruldu.
 12/9/1950 tarih ve 4 numaralı Yeni Edirne gazetesine göre, yer yer eskiyen sokak hatları ve direkleri değiştirilmiştir. Eski buharla çalışan lokomobil makina değiştirilerek, 180 beygir gücünde iki dizel grubu jeneratör monte edilmiştir. 1959 yılında Elektrik Fabrikası Kırkkavak yolunda günümüzdeki yerine taşındı. 1970 yılında da Türkiye Elektrik Kurumu Ambarlı santraline bağlandı.

UZUNKÖPRÜ GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ

 Uzunkoprü’de Gümrük Müdürlüğü 1953 yılında Gümrük Başmemurluğu olarak faaliyete başlamıştır. 11.05.1988 tarihinden itibaren Gümrük Müdürlüğü olarak faaliyetine devam etmektedir. Gümrük Müdürlüğü sınırdan yaklaşık 10 km içerde olan Uzunköprü Tren İstasyonu'nda bulunmaktadır. Uzunköprü Türkiye'nin Yunanistan'a tren bağlantısı olan tek Gümrük Kapısıdır. Yunanistan tarafında Python Gümrük Kapısı bulunmaktadır. Uzunköprü Gümrük Müdürlüğü, Uzunköprü İlçe Merkezine 8 km mesafedeki Tren İstasyonunda TCDD'ye ait binada faaliyet göstermektedir. Yolcuların pasaport ve gümrük işlemleri bu binada yapılmaktadır. Gümrük sahasında bir adet gümrüksüz satış mağazası (Free-Shop) bulunmaktadır.

Uzunköprü Edirne ilinin nüfus yönünden ve okonomik gelişmişliği yönünden ikinci büyük   ilçesidir. Halkın çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla geçinir, tahıllar, endüstri bitkileri, sebze, meyve, büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ilçe genelinde çok gelişmiştir. Özellikle çeltik üretimide oldukça gelişmiş ve bölgede önemli bir yere sahiptir. Uzunköprüde genellikle baldo pirinç üretimi yapılmaktadır. Verimli toprakları üreticilerin yüzünü güldürmektedir .İlçede ayrıca yüksek kalorili linyit kömürü çıkarılır. Endüstrisi, daha çok tarıma dayalı olarak gelişmiştir. Çeşitli besin maddeleri üretilir. Küçük sanayi sitesi vardır. Ulaşım ve haberleşme durumda oldukça iyidir.  Trakya topraklarının en verimli bölgesi olan Ergene havzasında yer alan Uzunköprü ekonomisi tarıma ve tarımsal sanayiye dayalıdır. Hem yer altı hem de yerüstü su kaynakları bakımından oldukça zengin olan ilçe Ergene ve Meriç nehirlerinin taşıdığı alüvyonların meydana getirdiği verimli geniş topraklara sahiptir. Topraklarının % 80’inde tarım yapılan ilçede en çok buğday, pirinç, ayçiçeği ve şeker pancarı yetiştirilmekte ve Uzunköprü’deki fabrikalarda işlenmektedir. Bununla birlikte son yıllarda seracılığın artmasıyla birlikte sebze yetiştiriciliği, bağcılık ve bahçecilik de gelişme göstermeye başlamıştır. Uzunköprü’de tarım kadar olmasa da hayvancılık da önemli bir yer tutmaktadır. En çok küçükbaş hayvan yetiştirilen ilçeden çevre illere canlı hayvan ve et ihraç edilmektedir. Bunun yanı sıra mandıracılık da gelişmiş, süt ve süt ürünleri özellikle de peynir yapımında oldukça ileri bir düzeye gelinmiştir. Son yıllarda ilçede yurtdışına ihraç etmek üzere domuz yetiştirilmeye de başlanmıştır. Denize kıyısı bulunmayan Uzunköprü’de balıkçılık daha çok sulama amaçlı kullanılan ve sayısı 17’yi bulan baraj ve göllerden yapılmakta ve çoğunlukla bireysel düzeyde kalmaktadır. Ayrıca artan kirlilik Ergene ve Meriç nehirlerini balıkçılık bakımından oldukça kullanışsız hale getirmektedir. Bu yüzden de ilçede balıkçılık gelişme gösterememiş, çevre il ve ilçelerden balık ithal edilmek zorunda kalınmıştır.

UZUNKÖPRÜ' NÜN NELERİ MEŞHUR

 

Gıda ve İçecek Ürünleri:Beyaz Peyniri,Baldo Pirinci,Ayçiçek yağı,Peynir tatlısı,Yeniköyün Şarabı,Kırkavak Köyünün Kavunu,Tarhanası,Ramazan Pidesi,Baklavası,Lokması,Köftesi
Oğlak Eti,Böreği,İşkembe Çorbası,Yağlı Kurabiyesi.


Sosyal Faaliyetleri :Güme Avcılığı (Ördek),Balık Avcılığı,Dallığı,Evlenme ve Sünnet Düğünleri,Hıdırellezi ve Atbabası,Resmi Bayramlarda Fener Alayları birinci sırada yer alan sosyal faaliyetler olarak göze çarpıyor.

 Hazırlayan/Seyit SÜREN