Saat 09.05'de Trakya'da hayat durdu

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 77. yıldönümünde tüm yurtta olduğu gibi, Trakya'da anma töreni düzenlendi.

GÜNDEM 10.11.2015 17:18:00 0
Saat 09.05

Edirne’deki törenler saat 08.40'ta Atatürk Anıtında başladı. Törene Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, 54'ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, Edirne CHP Milletvekili Erdin Bircan, AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, siyasi parti temsilcileri ile öğrenciler katıldı. Protokoldeki isimlerin anıta çelenk bırakması ardından saatler 09.05’i gösterdiğinde kalabalık Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk için 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşuna trafikteki araçlar ve yaya olarak caddeden geçenler de katıldı. Saygı duruşu ile birlikte anıtta bulunan tüm bayraklar yarıya indirildi. Belediye hoparlöründen kente Atatürk’ün kendi ses kayıtlarından konuşmaları dinletildi.

BEŞİKTAŞLILARIN PANKARTINA VALİ İZİN VERDİ

Tören devam ederken Atatürk heykelinin arkasına gelen bir grup Beşiktaş taraftarı üzerinde ‘Edirne Beşiktaşlılar Birliği’ yazılı pankart açtı. Polis ekiplerince izin verilmeyen pankart kaldırıldığı sırada Edirne Valisi Dursun Şahin’in koruması gelerek pankartın açılmasına izin verildiğini söyledi. MENEMEN OLAYLARINI BU ODADAN YÖNETTİ
Anıttaki törenlerin ardından Vali Şahin ve beraberindekiler, oluşturulan yürüyüş kortejiyle Atatürk’ün Edirne ziyaretinde kaldığı odayı ziyaret etti. Edirne Belediye Başkanlığı’nın hizmet binasında bulunan Atatürk odası protokol üyelerinin ziyareti ve kaldığı yatağına çiçekler bırakmasının ardından vatandaşların ziyaretine açıldı. Atatürk’ün Edirne’ye gelişinde kaldığı odadan Menemen olaylarına müdahale ederek 3 gün kaldıktan sonra kentten ayrıldığı anlatıldı. Törenler daha sonra Halk Eğitim Merkezinde Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan sunum ve oratoryo ile tamamlandı.
TEKİRDAĞ’DAKİ ANMA TÖRENLERİ
Tekirdağ’daki 10 Kasım Atatürk’ü anma törenleri valilik bahçesindeki Atatürk anıtında başladı. Buradaki törene Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, 8’nci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Halil Erkek, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tekirdağ Valiliği önünde bulunan Atatürk anıtına çelenk sunulmasının ardından saatler 09.05’i gösterdiğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

ÇORLU’DAKİ TÖREN
Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde Atatürk’ü anma törenleri saat 08.45 de Atatürk Meydanı'ndaki anıta yapıldı. Törene katılan Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, 5'nci Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Alpaslan Erdoğan, Belediye Başkanı CHP’li Ünal Baysan, Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Saatler 09.05'i gösterdiğinde sirenler çalarak 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Tören alanını karşıdan gören bir binaya CHP Gençlik kolları tarafından üzerinde ‘Vatanın ve Milletini satan, dinden, imandan, bahsedemez’ yazdığı dev pankart açıldı. Anıttaki törenin ardından Çorlu Belediyesi Memduh Şevket Esendal Sahnesinde, Çorlu Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Atatürk ile ilgili oratoryo gösterisi sundu.
HAYRABOLU'DA ANMA
Hayrabolu’da İlk tören hükümet binası önündeki Atatürk Anıtında yapıldı. Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığının çelenklerin konulmasından sonra Atatürk’ün ölüm saati olan saat 09.05 geçe iki dakikalık saygı duruşunda bulunulurken, araçlar korna ve sirenlerini çaldılar. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunarak göndere Türk Bayrağı çekildi.
Ardından anma töreni Sadi Kıyak Öğretmenevi konferans salonunda devam etti. Burada İhsan Korkmaz Endüstri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan anma programında, Atatürk'ün Hayatı ve Kişiliği, inkılaplarını konu edinen sunumlar yapılarak, şiirler okundu.
SARAY'DAKİ TÖREN
Saray'da Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende protokol üyeleri Atatürk Anıtı7na çelenk sundu. saatler 09.05'i gösterince 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.
Ardından anma programı Saray Belediyesi Kültür Merkezi'nde devam etti.

KIRKLARELİ’NDEKİ ANMA TÖRENLERİ
Kırklareli’ndeki Atatürk’ü anma törenleri, Vilayet Meydanı’ndaki anıta çelenklerin konulmasıyla başladı. Saatler 09.05’i gösterdiğinde Kırklareli Valisi Esengül Cilevek, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak, Kırklareli Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Siyam Kesimoğlu ve çok sayıda kişi 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Törenler, Kırklareli Üniversitesi Rektörlük konferans salonunda Yahya Kemal Beyatlı mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırlamış olduğu Atatürk oratoryosuyla tamamlandı.