E imzaya sayılı günler kaldı

E-Tuğra EBG A.Ş. Kurumsal Satış ve Pazarlama Yöneticisi Zeliha Arkcı, E-Devlet Kapısı'ndan verilen hizmet sayısının artmasıyla birlikte elektronik imzanın zorunlu ihtiyaç haline geldiğini söyledi. â?

GÜNDEM 10.11.2015 11:07:00 0
E imzaya sayılı günler kaldı

Arkcı, “Türkiye e-dönüşüm sürecini büyük adımlarla aşıyor. Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 1 Temmuz 2012 tarihinde e-reçete uygulamasını başlatmıştı.  Halen hekimler tarafından SGK Kurumsal Hekim Şifresi alınarak devam eden e-reçete düzenlenmesi 1 Ocak 2016 tarihinde yerini “Güvenli Elektronik İmza” uygulamasına bırakacak. 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle Türkiye’de görev yapan yaklaşık 150 bin hekim, elektronik ortamda yazacakları reçetelerini 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile yapılan düzenleme kapsamında, ıslak imzaya eşdeğer hukuki geçerliliği olan e-imza ile imzalayacaklar. Elektronik imza ile imzalanan reçeteler, başkaları tarafından izinsiz veya yanlışlıkla değiştirilemeyeceği veya kullanılamayacağı için doktor, hasta ve devlet açısından da fayda sağlayacak” açıklamasını yaptı.

Sağlık kuruluşlarının e-reçete sistemine entegrasyonunu, Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi ve Bilişim Telekomünikasyon Kurulu (BTK)’nun yayınladığı profillere uygun 8 farklı E-İmza Entegrasyon Kütüphaneleri ürünleriyle kolaylaştırdıklarını söyleyen Arkcı, daha sonra şu bilgileri verdi:“Bu ürün paketleri ile SGK(Sosyal Güvenlik Kurumu) e-reçete gönderimi, her türlü dosya formatı imzalama, elektronik imza ile login işlemleri kolaylıkla yapılabiliyor. Sağlık Bakanlığı ve bağlı sosyal güvenlik kuruluşları yıllardır e-imza uygulamasına geçilmesi için çalışmalarını sürdürüyorlar. 2016’dan itibaren bu çalışmaların sonucu olarak e-imzasız doktor kalmayacak.”
E-İMZA KULLANICI SAYISI 2.5 MİLYONU AŞACAK
Arkcı E-Devlet Kapısı üzerinden Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, UYAP,  Gelir İdaresi Başkanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü hizmetleri gibi 600’ün üzerinde e-hizmet verildiğine dikkat çekerek “bu hizmetlere erişebilmek için öncelikle e-imzaya sahip olunması gerekiyor” dedi.  Arkçı sözlerine şöyle devam etti; “İnternete erişen ve e-imza sahibi olan herkes E-Devlet Kapısı’ndan verilen hizmetlere de kolaylıkla ulaşabiliyor. Sadece kurumlar değil, bireyler de e-imzayı hayatlarına aldı. E-imza kullanıcı sayısı 2 milyona yaklaştı. 2016 yılında bu sayının 2,5 milyonu aşacağını öngörüyoruz. Türkiye e-dönüşüm sürecini hızla tamamlıyor. Biz de e-devlet uygulamalarına erişim için zorunlu olan e-imzanın üretiminde süreci hızlandırdık. ” dedi.