Edirne'nin İlçeleri

Keşan'ın köyleri Çamlıca'da Kültür – Turizm: (Dünden devam),11 km'si Çamlıca Belediyesi mücavir alanı sınırlarında olan Saros Körfezi ve zengin bio-çeşitliliğe sahip K

KÜLTÜR SANAT 30.10.2015 13:09:00 0
Edirne

Beldenin tarihsel geçmişinden kaynaklanan tarihsel ve kültürel değerleri de diğer bir turizm potansiyelidir. Günümüzde yalnızca deniz turizmine bağlı bir turizm hareketliliği yaşanırken gelecekte, beldenin diğer potansiyellerinin de harekete geçirildiği  takdirde Trakya bölgesinde önemli bir eko- turizm destinasyonu olarak öne çıkacağı öngörülmektedir. Belde mücavir alan sınırlarının,Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi ilan edilmesiyle, beldenin doğal ve kültürel zenginliğinin sürdürülebilir bir çerçevede korunması ve gelişmesi teminat altına alınmıştır. Belde sınırlarındaki sulak alanlar göçmen kuşların geçiş noktasında olup, pek çok kuş türünün gözlenmesine imkan sağlamakta, kuş gözlemcileri tarafından yavaş yavaş keşfedilen bölge yeni bir turizm çeşidi olan kuş gözlemciliğine de ev sahipliği yapmaktadır. Kalabalık bir leylek popülâsyonuna ev sahipliği de yapan belde aynı zamanda “Kara Leylek” türünün de bölgede tek gözlemlendiği yerdir.

Korudağ ormanlarındaki zengin yaban hayvanı çeşitliliği beldenin bir diğer turizm potansiyeli olarak kendini göstermektedir. Korudağ ormanlarının flora ve fauna zenginliği, içerisindeki tarihsel misyona sahip patikalarla birleşerek Trekking ve doğa sporları için keyifli rotalar sunmaktadır. Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği öncülüğünde 2004 yılından bu yana yıl boyunca çeşitli dönemlerde Trekking turları düzenlenerek bölgenin Trekking turizm potansiyelinin farkındalığı sağlanmış ve bu turizm çeşidinin alt yapısının oluşturulmasına yönelik Çamlıca Belediyesi ve Turizm Derneği işbirliğiyle proje çalışmaları yürütülmeye başlanmıştır. 1993-2007 yılları arasında Keşan’da yapılan Arkeolojik Sit çalışmalarında tespit edilip Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edilen 13 kültür değerinden 4 tanesi Çamlıca’da bulunmaktadır. Beldenin kuzey-batı yakasında bulunan Çamlıca Bizans Kalesi, Trakya bölgesinde günümüze en sağlam ulaşmış insit durumundaki kalelerden olup gelecekte kazı çalışmalarıyla birlikte Keşan ve Çamlıca Beldesi için yeni bir turizm değeri olacaktır. Belde merkezindeki 300 kişilik Taş Sinema restorasyon için projelendirilmiş olup içindeki tiyatro sahnesiyle birlikte sinema müzesi olarak ve aynı zamanda da sinema gösterimleri ile tekrar canlandırılarak bölge turizmine kazandırılmış. 2008-2012 yılları arasında, Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Trakolog Prof. Dr. Engin Beksaç ile yapılan araştırma çalışmalarında Trak Dönemi Güneş Tapınağı keşfedilmesiyle bölgenin tarihsel ve kültürel zenginliğine yeni bir değer eklenmiştir.

Çamlıca Kültür ve Sanat Evi’nde yer alan Grabuna Etnografya Müzesi her yıl birçok yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Beldede 2004 yılından bu yana kutlanan Bocuk Gecesi Şöleni Ocak ayının ilk hafta sonunda kutlanmakta ve her geçen yıl etkinliğe katılanların sayısı artmaktadır. Yapılan tanıtım çalışmalarıyla Çamlıca Bocuk Gecesi Şöleni’nin ünü bölge dışına da çıkmış ve İstanbul’da da pek çok prestijli dergide, görülmesi gereken etkinlik olarak tavsiye edilmiştir. Bocuk Gecesi Şöleninin katlayarak artan katılım oranı dikkate alındığında gelecekte Çamlıca ve Keşan’ın tanıtımında, Saros’un yanında ikinci önemli değer olarak öne çıkacağını ortaya koymaktadır.  Ekonomi – Ticaret – Sanayi :Beldede tarımsal ekonomisine dayalı ticaret mevcut olup hayvancılık sektörü ikinci önemli ticari kaynağıdır. Keşan İlçesinde Çeltik üretiminin en yoğun yapıldığı yer Çamlıca olup, pirinç stratejik ürün değeri olarak beldede en önemli ticari değere sahip tarımsal üründür. Sulanabilir arazi varlığına bağlı olarak yonca yetiştiriciliği ve ticareti de 2000 yılından bu yana artış göstermiş ve göstermektedir.Ayni zamanda  Çamlıca’da sebze, meyve ve pirinçten sonra ticareti yapılan en önemli ürün olarak öne çıkmıştır. Beldede önemli bir ticari potansiyele sahip diğer önemli tarımsal ürün Kabak çekirdeği,Türkiye’nin pek çok noktasından tüccarların tercih ettiği bir üründür, Keşan’da sebze ve meyve üretimi ve ticaretinin en yüksek ticari  potansiyele sahip olduğu yer olan Çamlıca’da yetiştirilen sebzelerin %90 oranı İstanbul pazarına ihraç edilmektedir. Bununla birlikte bölgede yetişen diğer ürünler olan buğday ve ayçiçeği gibi ürünlerin de ticareti yapılmaktadır. Beldede tarımsal ürünlerin işlenmesine yönelik fabrika ve sanayi işletmeleri bulunmayıp gelecekle ilgili yapılan planlama çalışmalarında, özellikle bilinçli üreticilerin artmasına bağlı olarak markalaşmanın başlamış olması ile birlikte yaş sebze ve meyve ürünleri işleme üzerine işletmeciliğinin beldede gelişme göstermektedir. Beldede sanayi sektörü Keşan’ın yakın oluşundan dolayı oluşamamış olmasına rağmen tarım aletleri üretimi olarak “Karakaşlar” işletmesi Çamlıca’da tarım aletleri üretimi yapmakta ve üretilen tarımsal makineler, yurt içi ve yurt dışı pazarlara ihraç edilmektedir. Beldede arıcılık da yüksek oranda yapılmakta ve özellikle “Çam” ve “Karaçalı Balı” üretimi yapılmakta olup karaçalı balının Edirne’de üretildiği 2 önemli noktadan birisidir. Arıcılığın Çamlıca ve Keşan’da gelişme göstermesine bağlı olarak beldede yapılan arı sandığı imalatı artış göstermiş, bu alanda üretim ise 2010 yılı sonrası dönemde ise Trakya bölgesinde tek adres haline gelerek Türkiye’nin pek çok noktasına ihracatı yapılmaya başlanmıştır.

Kentsel Gelişim • Çamlıca Belde Merkezi: Çamlıca’nın imar planları İller Bankası Genel Müdürlüğünce yapılmış ve 1976 yılında onanmıştır. Konut anlamında yeni yapılaşma çok olmayıp daha çok eski taş evlerde ikamet edilmektedir. Belde merkezinde 885 konut bulunmaktadır. Dışarıya verilen  beyin göçünün etkisiyle beldede düşen nüfusa bağlı olarak konut sorunu yaşanmamakla birlikte, beyin göçünün geri sağlanması amacıyla ve gelen yeni yaşam alanı talepleri değerlendirmeye alınarak, belediye tarafından yeni yaşam alanı oluşturulmak çalışmaları Çamlıca’nın Saros Körfezi yolu üzerinde bulunan Bağlık Mevkii’nde 17 dekarlık alana TOKİ projesi hazırlanılmış ve Ekim 2011 tarihinde, Toplu Konut İdaresi Finansman Daire Başkanlığı’na teslim edilmiş ve TOKİ tarafından çalışmalar yapılmakltadır. Beldede yazlık ve kışlık düğün salonu mevut olup, hizmet kalitesinin arttırılmasına yönelik olarak, yazlık olan düğün salonu teras katının üzerinin çelik çatı (Uzay Çatı) ile kapatılması amacıyla proje hazırlanarak Ekim 2011 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilmiştir.

Sahiller: Saroz Körfezi kıyısı olan Gökçetepe ve Sazlıdere sahillerinde 8500 dönüm mücavir alanı olup 1/1000’lik 44 paftadan oluşan uygulama imar planları mevcut ve bu bölgelerin imar planları da 1999 yılında tamamlanmıştır. Çamlıca Belediyesi mücavir alanında bulunan Saroz Körfezi Gökçetepe ve Sazlıdere Sahillerinde Yazlık II. Konut olarak toplam 2010 konut bulunmaktadır. Mevcut konutların 40 adedi sitedir. 1372 konuta da inşaat ruhsatı verilmiştir. İnşaatı biten 10 sitede toplam 400 konutun atık su arıtma tesisi çalışır durumdadır. Geriye kalan 370 konutun atık suları da sızdırmasız fosseptiklerde toplanmaktadır. Ancak her iki sahil kesiminde de müşterek kanalizasyon ve arıtma sistemlerinin kurulması gerçekleştirildiğinde atık su yönetimi kesin olarak sağlanmış olacaktır. Bu konuda da  belediye İller Bankası ile görüşmelere yaparak proje için gerekli çalışmalar yapım İller bankasına sunmuş. Sazlıdere ve Gökçetepe Sahilleri 8.000 dekar civarında olup hali hazır alımları yapılmış, 1/5.000’ lik Nazım İmar Planları çizilmiş 1/1.000 lik uygulama imar planları yapılmış ve 27.12.1999 tarihinde onanmıştır. Alt yapı çalışmalarının yapılabilmesi için bu yerlerin uygulama görmesi gerekmekte ve uygulama görebilmesi için belediye bütçesi yetersizdir.

Arazi sahiplerinin kendi isteği ile bedelsiz yola terkleri kısmen de olsa yapılmış ve terki yapılan bu yerler belediyeye ait iş makineleri ile yol açma çalışmalarına gerçekleştirmiştir. Uygulama yapılan bu bölgelerde yapılaşma sırasında elektrik sorunları meydana gelmemiş ve  elektrik hatları özel yaptırıldığından dolayı bu bölgede trafo kirliliği ve elektrik hatlarında da bir süre görüntü kirliliği ortaya çıkmakmış ve daha sonra tamamlanarak görüntü kirliliğide ortadan kalkmış. Sazlıdere ve Gökçetepe Sahilleri mücavir alanının diğer büyük sorunu ise “su” dur. Bölgede, D.S.İ ile yapılan görüşmelerde yer altı suyunun yeterli olmadığı tespit edilmiştir. Bunun üzerine komşu il sınırlarının içersinde yapılmakta olan ( Çanakkale’de) Çokal Barajı’nın tamamlanması ile birlikte bu barajın su işletmesini sağlayacak olan su birliği ile yapılan şifahi  ve yazılı görüşmelerde Sazlıdere ve Gökçetepe Sahilleri için bu barajdan su temini konusunda anlaşmaya varılarak su problemi çözümlenmiş.

 Bilişim: Beldenin her yerinde internet erişimi için donanımsal alt yapı vardır. Beldedeki tüm yaş grubu öğlencilerinin yaklaşık %90’ının evinde bilgisayar ve internet erişimi bulunmaktadır. Beldedeki kurumların tümünde bilgisayar ve internet bağlantısı mevcuttur. Keşan Türk Telekom Ofisi kayıtlarına göre beldede 120 ADSL / internet aboneliği ve 430 telefon vardır.

Teknik alt yapı – Ulaşım: Beldenin kanalizasyon altyapısı % 98 oranında tamamlanmış olup, atık suyu Çamlıca deresine boşaltılmaktadır.  2008 yılında BELDES Programından atıksu depolama çukuru yapılmış ve arıtması ile ilgili çalışmalar yapılmıştır.Beldenin içme ve kullanma suyu projesi 1979 yılında Köy Hizmetlerine yaptırılmış, 1999 yılında ise göçen kuyu yanına Belediyenin kendi olanaklarıyla yeniden sondaj yapılmıştır. Beldenin içme suyu halen bu sondajdan temin edilmektedir.

Açılan sondaj tarım arazisi içindedir ve çevresinde tarım yapıldığından, tarlalarda zirai mücadele de yapılmakta, ilaç ve gübre kullanılmaktadır. Gelecekte yer altı sularına kimyevi madde karışması olasılığına karşı yeni su kaynağı arama çalışmaları devam etmektedir. Keşan Belediye Meclisi ve Çamlıca Belediye Meclisince kararlar alınarak istekler olumlu karşılanmış ve içme suyunun Keşan’dan temin etmek için yapılacak projelerin İller Bankasınca yaptırılmasına dair kararlar İller Bankası’na gönderilmiştir. Keşan’da elektriğe ilk kavuşmuş olan yer Çamlıca’dır. 1974 yılında beldeye jeneratör ile elektrik verilmesine başlanarak tüm sokaklara elektrik şebekesi döşenmiştir. 1975 yılında ENH’nin getirilmesiyle sürekli elektriğe kavuşmuştur. Belde elektrik şebekesi 2006 yılında %70 oranında yer altına alınarak yenilenmiştir. Telefon hatları 1990’lı yılların sonunda yer altına alınmıştır. Beldede 3 adet mezarlık bulunmakta olup 3. Mezarlıkta gömü yeri kalmamış ve 4. Mezarlık yeri alınmıştır.Belde Keşan’a 13 km uzaklıktadır. Çanakkale- Keşan (E5) yoluna bağlantı yolu 1978 yılında asfalt kaplaması yapılmış ve daha sonraki yıllarda asfalt yol yenilenmiştir. (devamı yarın).

Hazırlayan/Seyit SÜREN