Edirne'nin İlçeleri

KEŞAN Seydiköy: Keşan ilçesine bağlı tarihi bir köydür. Köy adını Bolayır'da mezarı ve türbesi bulunan Gazi Süleyman Paşa'nın Komutanlarından olan mezarı ve türbesi köyde olan Seyit Ah

GÜNDEM 28.10.2015 13:55:00 0
Edirne

Köyün gelenek ve görenekleri:köy yerli bir köy olup, eski gelenek ve göreneklerine bağlıdır.Değişen insan yaşam biçimi ile birlikte eski geleneklerde tam anlamıyla olmasada günümüze kadar taşınmıştır. Mantı, akıtma,süt böreği gibi yöresel hamur işleri meşhurdur.Özellikle akıtma vazgeçilmez bir yemeğimizdir.Hıdırellez her yıl kutlananır. Hıdırellez sofralarının vazgeçilmez yemekleri süt böreği, oğlak haşlama (taze soğan ve taze nane ile)ve peynir helvasıdır. Edirne’ye 125 km, Keşan’a 13 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Kışları soğuk ve yağışlı olup yazları sıcak bir iklimi vardır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Sebze ekimi halkın başlıca geçim kaynağıdır ve İstanbul dahil olmak üzere civar il ve ilçelere sebze sevkiyatı yapılmaktadır. Fakat son yıllarda tohum, mazot, gübre ve işçilik fiyatlarının çok yuklarılara çıkması ve eskiden alınan verimin alınamamasından dolayı sebzeciliktenden elde edilen gelir oldukça düşmüştür. Bu sebeplerden dolayı Seydiköy ve civar köyler (Kadıköy, Mahmutköy, Şükrüköy)çeltik tarımına eğilmişlerdir. Fakat 2012 kış aylarında Keşan kaymakamlığı tarafından gönderilen yazılarda köyde artık çeltik yetiştirilmesine izin verilmeyeceği bildirilmiştir. Keşan Kaymakamlığının böyle bir karar almasındaki sebep sebze yetiştiriciliği azaldığından Keşan ve çevre halkının artık ucuza sebze alamaması olarak açıklansa da Seydiköy ve civar köylerdeki halka göre Kadıköy baraj suyunun hatrı sayılır zengin ve binlerce dönüm çeltik eken büyük üreticilere bırakılmak istenmesidir.

 Siğilli:Keşan ilçesine en çok çeltik ve bamya yetiştiren köyüdür. Köyün başlıca geçim kaynağı bamyadır. ve  bunun yanında çeltik (pirinç) üretimi yapılmaktadır. Hayvancılıkta (koyun yetiştiriciliği)çok miktarda faaldir. Ayrıca Siğilli köyü Keşan ilçesine en yakın köy olduğu için, Keşan halkının da diyalog içerisinde olduğu başlıca bir köydür. köyün başlıca yemekleri, kuru fasulye, pilav(çeltik) bamya, tarhana, kuskus vs. Edirne’ye 115 km, Keşan’a   5 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisinde bulunmaktadır. Köyün ekonomisi bamyacılığa dayanır.

Şükrüköy: Keşan ilçesi’nin tarihi eski olan köylerindendir. Köyün yaşlı çınarı üstat Kara Hocaya göre bir grup asker savaştan sonra hangi savaş olduğuda bilinmemektedir.Köyün topraklarına gelmiş ve çok şükür nidasında bulunmuşlar ve böylece köyün adı Şükrüköy olmuş. Diğer yaygın söylentide Şükraniye isminin değişmeye uğramasıyla olduğu yönündedir. Köy halkı cok anlayışlıdır. Köye girişte hemen 3 köyü tarih eden bir tabela bulunmaktadır. Ve köyde seracılık ilk baslarda gelişmemişken simdi cok hızlı bir şekilde gelişmektedir. Köyde yeni olusmus bir gül serası bulunmaktadır. Ve dısarıya gül satısı yapılmaktadır. Köyde bir dere bulunmaktadır. Köyün meydanında 3 kahve bulunmaktadır.Halkın ihtiyacını sağlamak için 2 bakkal hizmet vermektedir. Cemaatimiz fazla olmasada bir cami köyde mevcuttur. Köyün tarımıda gelişmiştir genellilkle halk bahcecilikle uğrasmaktadır gelirini burdan sağlamaktadır. Ormanı ve meraları avcılığa cok elverişlidir. Avcılık gelismis olduğu icin köyümüze dısarıdan bir cok avcı gelmektedir. Köy halkı bunun üzzerine avcılıkta yapmaktadır.Birlikte gidilerek gidilen sürek domuz avları coğunluk gösterir. Ormanında bolca domuz barındırdığından dolayı avcılar sıkca ava cıkarlar. İyi yetişmiş av köpekleri bulunur ve bunlar satılığa dahi cıkartılır. Köyümüzde küçük baş hayvanda yetiştirilir. Köy izmir istanbul yolunun 2 km içindedir. ulaşım çok çok kolaydır. Edirne’ye 124 km, Keşan’a 8 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayda yaklaşık 50.000 kg süt üretimi yapılır. Ayrıca dana da yaygın olarak beslenir.Son yıllarda S.S. Kadıköy sulama koop. katkılarıyla da onlarca dönüm çeltik ekilir.

Suluca (belde merkezi): Keşan ilçesine bağlı  belde merkezidir. Belde halkı daha önce su anki Suluca köyünün 2 km güneydoğusunda kalan eski suluca mevkiinde yasıyormus.

Su anki Suluca mevkiinde su bulunduğu için(Büyükçeşme:Atatürk yılı 1881) köylü yavaş yavaş bu bölgeye taşınmaya başlamış. Burada su olduğu için, köyün adı SULUCA kalmış. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Edirne’ye 137, Keşan’a 27 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisinde bulunuyor. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Türkmen: Keşan ilçesine bağlı genellikle Türkmenlerin çoğunlukta olduğu bir köydür. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri Türkmen ve Trakya kültürünün alaşımıdır. Edirn’ye 127 km, Keşan’a 17 km uzaklıktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca köyde çeltik üreticiliği yapılıp 1 adet süt işleme tesisi (AKSAL Süt Ürünleri A.Ş.) bulunmaktadır.

 YAYLA :Yayla Köyü Keşan’ın sahil köylerinden biridir. Sahili Saros Körfezinin büyük yerleşimlerinden biridir. Otel bulunmaz ancak pansiyonlar ve haftalık- aylık olarak kiralanan bir çok müstakil evler mevcuttur. Her ne kadar uzun kumsalları, pek işe yaramayan ve yeni yapılan balıkçı barınağından dolayı oldukça büyük zarar görse de hala güzel ve temizdirler.Yayla sahiline ulaşım Enez yolu ile sağlanır. Enez yoluna girildikten 25 km. sonra sola dönülerek 8 km sonra Yayla köyüne varılır. Yayla köyünden 3 km sonra ise Yayla sahil yerleşimine ulaşılır.

Yeniceçiftlik: Keşan ilçesine bağlı Bosna –Hersek göçmenlerinin çoğunlukta olduğu bir köydür şimdiki Bosna-Hersek Cumhuriyetine dayanan kökleri ile zorunlu göçe maruz kalan (boşnak) balkan göçmenleri köyün yerleşim bölgesinde yer alan Hasan (Yenice) Bey'in çiftliğine gelerek yerleşmişler. Toprak Reformunun ardından bey'in arazileri çalışanlara dağıtılmış ve bugün varolan köy teşekkül etmiştir. Göç aldığı kadar oldukça göç veren bir köydür de Yeniceçiftlik. Adını da Hasan Yenice isimli Beyin çiftliğinden esinlenerek Yeniceçiftlik olarak tescillemişlerdir. Köyün en güzel yemeği Boşnak böreğidir; ve en güzel münira yapar. Boşnak yemekleri ile ilgili daha çok ayrıntıya ihtiyaç duyarsanız; Köyün kültürel gelişimine katkıda bulunan köy öğretmenleri: Neriman ve Mustafa Keskin. Köyün gördüğü en aydın imam: Yılmaz hoca.Ve simdiki hoca Mustafa Emengen dir. Edirne’ye 117 km, Keşan’a 7 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Yerlisu: Keşan ilçesine bağlı bir köydür. Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında da bilgi yoktur.Ancak Keşan yöresine ait yemekler genellikle ağırlıktadır. Köye, öğrenciler yılda bir kez kamp yapmak için gelirler. Edirne’ye 127, Keşan’a 17 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi hayvancılık ve orman işçiliğine dayalıdır.

Yeşilköy: Keşan ilçesine bağlı şirin bir köydür. Eskiden Karatepe köyü olarak bilinen köyün ismi daha sonraları 1960'li yıllarda Yeşilköy olarak değiştirilmiştir. Köy halkı mübadele sırasında Yunanistan'ın Selanik ili Drama ilçesi civarlarından Edirne'nin Keşan ilçesine 20 km'de eski bir Rum köyünü yeniden düzenleyerek ve hatta bazı Rum binalarını restore ederek kullanmaya ve orada yaşamaya başlamışlardır. Köy, Edirne!ye 129, Keşan’a 22 km uzaklıktadır.Köy Yerleşimi Hızır İlyas Tepesinin Güney yamacına kurulmuş olup Ege denizi (Saros Körfezi)'in muhteşem görüntüsü ayaklarının altındadır.Saroz Körfezine 11 km uzaklıkta olan bu köy aynı zamanda orman ilede iç içedir.Saroz Körfezine yakınlığı ve orman ile iç içe olduğundan yazlıkçıların ilgi odağı olmaktadır.Nüfusu çok az olup İstanbul ve diğer gelişmiş çevre illere - Keşan'a göç etmektedir. Köyün iklimi, Trakya karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Kışları köyde kar boyu 1.5 metreye (150 cm) kadar çıkabilir, yazları sıcak ve kurak geçer... Köyün gelenek ve görenekleri hakkında bilgi yoktur. Köy halkı Atatürk'e onun ilke ve inkılaplarına bağlılığı ve düşkünlüğüyle bilinir.Köyde yapılan ve Trakya'ya özgü olarak bilinen birkaç yemek türü bulunur. Bunlar; kaçamak (mısır unuyla yapılan üzerine tereyağı ve peynir parçalarının gezdirilmesiyle mükemmel bir tat alan yemek), borani (közde biber, yoğurt ve bazı baharatlarla yapılan yemek), peynir helvası (tuzsuz peynir, irmik, yumurta, tereyağı, şeker ve suyla yapılan meşhur olan bir tatlı türü) 3000 dönüm arazide halk çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Köyde, tüm Trakya bölgesinde olduğu gibi daha yoğun olmak üzere ayçiçeği ve buğday üretimi yapılmaktadır.

 İzzetiye: Keşan ilçesinin tarihi köylerinden olan bereketli topraklara ait bir köydür. Köyün yaşlılarının anlattıklarına göre, Yunanlar, köylüyü camiye toplarlar, caminin içine iplerle bağlarlar, hepsini camiyle beraber yakmak için emir beklerler.

Tam camiyi ateşe verecekleri sırada uzaklardan dört nala gelen bir beyaz atlı görünür. Görünen atlıyı Mustafa Kemal zanneden işgalciler "Kaçın KEMAL geliyor" diye bağırmaya başlarlar. Gelen ise, köyün bir sakini olan İzzet Bey’dir. O günden itibaren köyün adı İzzetiye olmuştur. Yaşanan olay, birinci ağızdan alınmıştır. Ayrıca köyün 113 yıllık bir camisi vardır. Köyde bulunan sefa sokağı, gençliğin yoğun bulunduğu bir sokaktır. kız ve erkekler orda buluşup İlerideki Hayatında belkide evleneceği kişiyle bir araya gelirler. genelde akşam ezanına 2 saat kala başlayıp ezana kadar en yoğun geçen saattir. Her gencin gitmesini tavsiye ederiz. Ama unutmayın oranın kızları yabancı erkekleri müsait bir yere çekip köyün gençlerine dövdürdüğü rivayet edilir. Köyün kültürü, örf ve adetleri hakkında bilgi yoktur. bu köy insanları yardımlaşmayı, eğlenme kadar çalışmayı da sever. Köyün internet kullanımını bilen gençleri diğer köylerde olduğu gibi( Örneğin Suluca)güzel bir site oluşturup köyün tanıtımını her karesi ile dışa sunabilirse çok daha güzel olur. Edirne’ye 114 km, Keşan’a 2 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım ve hayvancılık ile uğraşım dışında gençler köyün dışındaki işlerle de yaşam ve geçim mücadelelerini devam ettirmektedirler.

Hazırlayan/Seyit SÜREN