Bunları buradan def edeceğiz

Trakya Platformu, Kırklareli'nin Demirköy İlçesi'ne bağlı İğneada Beldesi'ne yapılması planlanan Nükleer Santral ile Tekirağ'ın Marmaraereğlisi'ne yapılacağı öne sürülen Kömürlü Termik S

GÜNDEM 27.10.2015 08:58:00 0
Bunları buradan def edeceğiz

Trakya Platformu,Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan’ın önderliğinde Yeniçiftlik Ek Hizmet Binası’nda  toplandı. Toplantıya Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan'ın yanı sıra yardımcısı İrfan Tütün, Marmaraereğlisi Belediye Başkanlığı Hukuk Müşaviri Avukat Seyhan Çetin, Tekirdağ Baro Başkanı Huriye Altay Erol, Avukat Gülşen Tufan, TMMOB İnşaat Mühendisi Nihat Çolak, Gökhan Tanrıöver, Cemal Polat, Yılmaz Eren, Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doçent Doktor Ahmet Yaraş, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Profesörü Muzaffer Eskiocak, Profesör Doktor Faruk Yorulmaz ile çok sayıda akademisyen, siyasi ve sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı.

Burada, İğneada'ya kurulması planlanan Nükleer Santral ve Marmaraereğlisi'nde Kömürlü Termik Santral kurulma planları ve plan notları ile çevreyle ilgili konular görüşüldü. İğneada ve Marmaraereğlisi’nde yapılması düşünülen termik santrale neden karşı olduklarını, doğaya, çevreye ne kadar zarar vereceği konularına dikkat çekildi.
EYLEM PLANI OLUŞTURDUK
Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, toplantının Marmaraereğlisi ve İğneada da  kurulmak istenen santrallerin kurulumuna tepki vermek için  olduğunu belirterek, "Verimli bir çalışma oldu. Gündem konuları için bir eylem planı oluşturduk."dedi.

BİZE SORMADILAR
Uyan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada bize sormadan, büyükşehir belediyesine sormadan plan onaylanıyor.  Diğer planlar yargıya taşınmışken plan onaylanması tuhafımıza gitti. Bu planları kim yaptıysa araştırmasını yapacağız. Kesinlikle ve kesinlikle dava açacağız. Hukuksuzluğu yargıya taşıyacağız.Biz bölgemizde böyle bir yatırım istemiyoruz. Yaptığımız bilimsel araştırmaya göre kurulacak kömür santralleri 40 kilometre çapında bir alanı etkileyecek. Silivri’den Kumbağ’a kadar alanı kapsıyor. 80 kilometre çapında 2 milyon insan yaşıyor. Bizim bölgemiz tarım bölgesi. Tarım arazilerini koruyacağız diye televizyonlara reklam verenler bugün 2 milyon 220 bin dönüm tarım arazisinin ortasına kömür santrali kuruyor. Bu santrallerin bacasından çıkacak partiküller bizim arazimize düşecek. Ayçiçek ve buğdayla birlikte bunlar soframıza gelecek. Bölgede 7 belediyenin 7 içme suyu göleti bulunuyor. Hayvanlarımız bu göletlerden sulanıyor. Bu bir çevre bir katlımadır. Bu insan katliamına dönüşecek. 750 Kw’lık bir santral 2 milyon ton kömür yakıyor. Bunun yüzde 25’i toz ve cüruftur. Buda 500 bin ton yapar. 25 bin kamyon yapar. Bunu nereye depolayacaklar”
PİS KOKUAR GELİYOR
Pis kokuların geldiğini belirten Uyan, “Burada bir şeyler dönüyor. Burada pis kokular geliyor. Her türlü yasal haklarımızı kullanacağız. Bölgemizi zehirden kurtarmak için her türlü savunmayı elimizden geldiği kadar yapacağız. Bunları buradan def edeceğiz. Termik santralleri bölgemizde istemiyoruz. Kurmak istemekte ısrar edenler varsa gitsinler doğup büyüdüğü ilçelere kursunlar.  Platformumuzla bu konunun takipçisi olacağız. Termik santrallerin kurulmaması için imza kampanyaları başlattık. Yazlıkları olanlar buraya gelip imza atıyorlar. Bölgemizde tek bir kişi dahi  bu santrallerini kurulmasını istemiyor. Hepimiz bu santrallere karşıyız. Ben siyasilere sesleniyorum. Buraya kesimlikle kurulmasının önüne geçilmeli. Çevre ve Şehircilik Bakanları ivedilikle bu planları durdurmalı. Çevre katliamı olur. Trakya’yı gözden çıkaranlara kesinlikle ve kesinlikle onlara yedirmeyeceğiz” dedi. 
CİDDİ TEHDİT
Marmaraereğlisi Belediyesi Hukuk Müşaviri Avukat Seyhan Çetin ise şunları söyledi: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca daha önce yapılan 1/100.000’lik çevre düzeni planında kömürlü termik santrale izin verilen maddeler hakkında Danıştay 6. Dairesi 2013/7835 sayılı kararla yürütmeyi durdurma verdi. Bakanlıklar planlama yaparken bölgede araştırma yaparak,araştırma raporlarına göre planlama yapması gerekmektedir. Yaptığımız incelemede 14 Ekim 2015 tarihli askıya çıkan planlarda görmekteyiz ki; plan lejantlarında bir tarafında enerji üretimi gelişirken, diğer tarafta da doğal gaz depolama alanı onaylanmıştır. Öyle ki bir tarafımız 100 binlerce m3 benzin, mazot depolama alanı olarak belirlenmiş ve bu alanların yanına yanıcı parlayıcı madde temelli kömürlü termik santraller planlanmıştır.  Bu planların bölgede ciddi şekilde tehdit olacağı aşikârdır."dedi.