Edirne'nin İlçeleri

Keşan'ın köyleri Danişment, Keşan ilçesine bağlı toprakları verimli olan bir köydür. Türkiye genelinde Danişment köylerinin adı Danişment beyliğinden gelmektedir.

KÜLTÜR SANAT 26.10.2015 11:55:00 0
Edirne

Osmanlıların Trakya’ya geçtiği sıralarda kurulan Bursa Karacabey, Balıkesir-Balya, Çanakkale-Biga Danışment Köylerinin oluşması gibi Keşan Danışment'inde O dönemlere yakın zamanlarda oluşmuş olması gerekir. (Lütfi Tufan Balya-Danışment) Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Edirne iline 145 km, Keşan ilçesine 35 km uzaklıktadır. Sahile bir kilometre uzaklıktadır.Avcılık için çok elverişli bir yerdir. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisinde bulunmaktadır.

 Dişbudak,Keşan ilçesine bağlı şirin bir tarım köydür. Çevre köylerin olduğu gibi dişbudak köyü de 1350’ li yıllarda Anadolu’dan getirilen türkler tarafından kurulmuştur.1920 yunan ve bulgar istilalarıda hat rolü oynamıştır. Köyün gelenek ve görenekleri trakyadan çok ege yöresine benzemektedir. Edirne’ye 125 km, Keşan’a 15 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

 Erikli,Keşan ilçesine bağlı Saros korfesinde bulunan Turizm ağırlıklı bir köydür. Köyde Bulgaristan'dan ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelmiş kişiler yaşamaktadır .Köyde kültür zenginliği çoktur. Yemekleri ve oyunları meşhurdur. Edirne’ye 140 km, Keşan’a 30 km uzaklıktadır. Denize yakındır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köye 2,5 km uzaklıktaki Erikli sahili yaz aylarında yerli turist akınına uğramaktadır.

Artan nüfus ile birlikte köylü doğal ürünlerini pazarlama imkânı bulmaktadır. Doğal manzarası, dünyada kendi kendini temizleyen 3 körfezden biri olma özelliğine sahip olan Saros Körfezi'nin en güzel sahili ve doğal tuz gölü ile, kışın yabani uçar yazın bıldırcın avcılığının yapılabildiği çok çeşitli balık familyasına sahip deniz ürünleri, otelleri, restoranları ve en önemlisi huzurlu güvenli ortamı ile ekonomiyi canlandıracak yatırımları bekliyor. Köyde, ilkokul vardır ancak kullanılmamaktadır. Taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi sahilde yaz aylarında hizmet vermektedir. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon ve internet hattı vardır. Ayrıca sahilde Erikli Jandarma Karakol Komutanlığı bulunmaktadır.

Gündüzler,Keşan ilçesinin şirin köylerinden biridir.Köyün bulunduğu alanda Osmanlı padişahı sultan 2.Abdülhamidin gündüzler çiftliği adında bir çiftlik bulunduğu ve daha sonradan burayı yabancı birinin aldığı bilinirken tarihi hakkında bir bilgi bulunmuyor.Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Edirne’ye 132 km, Keşan’a 22 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

 Karahisar, Keşan ilçesine bağlı tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir köydür. Köyün halkı oldukça çalışkan olup, her türlü konuda birbirlerine yardımcı olmaktadır.Gelen misafirlere oldukça misafirperverlikle yaklaşan bu köyde düğünler de çok güzel geçmektedir.Genellikle köyün ortasında yapılan bu düğünler sayesinde köyün insanları birbirleriyle daha samimi olmaktadır. Edirne’ye 123 km, Keşan’a 13 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etkisindedir.

 Karasatı, Keşan ilçesine bağlı bir tarım  köydür. Köyün  eski adı geçmişte Kanarya olduğu bilinmektedir. Kanarya  köyü Balkan Harbi esnasında bulgarlar tarafından burada yaşayan halktan 46 kişi hunharca öldürüldükten sonra köyün ismi değişerek katliamı unutmamak için Karasatır olmuş daha sonrada değişikliğe uğrayarak günümüze Katasatı olarak gelmiştir. Altıntaş köyüne giden yolun üzerine köy çıkışına bir şehitlik anıtı yapılmıştır. Balkan savaşı sırasında Bulgarlar tarafından Köyümüze komşu köylerde oturan Rum yerliler, Karasatı'lı Türklere bir oyun ettiler, Din ve mezhep birliği sebebiyle evlerinin Ruslar tarafından aranmayacağını ileri sürdüler, komşularının silahlarını saklamak istediklerini bildirdiler. Karasatı'lılar onlara güvenip silahlarını emanet ettiler. Bu Rumlar, Bulgarlar gelmezden önce Karasatı'ya baskın şeklinde hücum ettiler. İlçe merkezine kaçamayanları öldürdüler. Şimdi köy halkı olarak anıt mezarı çobançeşme köyünden gelen yol üzerine, köy ana girişine taşımayı düşünüyoruz. Köyde tarihi kuyular tarihi çeşmeler vardır, ez son yapılan köy çeşmesi Ağustos 2011 tarihinde hizmete açılmıştır. Köy halkı geçimini çiftçilik ve hayvancılıkla gerçekleştirmektedir. Köyde bir tane kahvehane vardır. Köyün yolları 2006 yılında asfalt olmuştur. Bayramlarda köy kalabalıklaşır çünkü genç nufus büyüklerine bayramlaşmaya gelir.Dini bayramlarda köyün erkekleri şehitliğe giderek ilk burada bayramlaşır.Köydeki genç nüfus az olduğu için taşımalı eğitime geçilmiş köydeki okul faaliyetini kaybetmiştir.Çocuklar Paşayiğit İ.Ö .Okuluna servisle gidip gelmektedir. Edirne iline 127 km, Keşan ilçesine 17 km uzaklıktadır ve Trakyanın en güzel barajına sahiptir. genelde yarı kurak yarı yağışlıdır verimler insanlara göre değişir yani tarlanın bakımına göre oldukça orman manzaralıdır.Köye gelen misafirler piknik amacıyla baraja giderler.Köyde ki baraj da aynalı sazan ve göl balıkları yaşamakta olup balık tutkunları için ideal bir avlanma yeridir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

 Karlı,Keşan ilçesine bağlı  tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir köydür.Köyün adı ilk önce Karlay'dı. Önceden Yunanlar burada yaşadığından dolayı bir Yunan papazının adıydı köyün ismi olarak kullanılmıştır. Sonradan isim Karlı olarak değiştirilmiştir.Yemeklerinden biri peynir tatlısı.Edirne’e 125 km, Keşan’a 18 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Kışları yoğun kar yağışı görülür. Soğuk hava oldukça kendini hissettirir. Köyün nüfusu yıllar geçtikçe azalmaktadır. Köy göç vermektedir. Özellikle İstanbul, Çorlu, Çerkezköy gibi şehirlere yüksek bir işgücü göçü yaşanmaktadır. Köyde okur-yazar oranı yüksektir. Her yıl ortalama 1-2 öğrenci üniversiteye girmektedir. Bu nedenle köyde entelektüel bir topluluk oluşmaktadır. Bayramları köyün nüfusu 3-4 kat artmaktadır. Yaz aylarında da tatil için köye dönüş görülür.

 Kızkapan,Keşan ilçesine bağlı tarım ve hayvancılık ve sebzecilikle uğraşan bir köydür. Köyün adının bir kız kaçırma olayından geldiği ve bunun bir öyküsü olduğu rivayet edilmektedir Köyün tamamı türktür drama bölgesinden göç etmişlerdir. Edirne iline 128 km, Keşan ilçesine 18 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.çok sayıda kişi köyden göç edip işçi ve memur olarak dışarıda çalışmaktadır.

 Koruklu, Keşan ilçesine bağlı bir köydür Bu köyde eski dönemlerde üzüm korukları (bağları) çok olduğu için koruklu adını almıştırKöyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Edirne iline 145 km, Keşan ilçesine 35 km uzaklıktadır . Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

 Kozköy, Keşan ilçesine bağlı bir köydür. Köyümüzde göç meselesi vardır gençlik dışarıda ekmek peşinde olup yaşam mücadelesi vermektedir. Gelenek ve goreneklere bagli olmasi yaninda modern bir cizgi gutmektedir. Her yil ilkbaharda duzenlene "dallik" ile baharin gelisi kutlanir. Koy halki icin birlik ve beraberlikte onemli bir anlam ifade ettigi bilinir.Edirne iline 95 km, Keşan ilçesine 22 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

 Lalacık, Keşan ilçesine bağlı bir köydür. Bir rivayete göre, Paşayiğit beldesinde o dönemde Yiğit Paşa adında bir komutan ikamet etmektedir. Bu paşanın yaveri lala ise bugünkü Lalacık köyünün bulunduğu yerde ikamet ettiğinden köy ismini buradan alarak Lalacık olmuştur.1923 yılında Yunanlar ile Batı Trakya’da bulunan Türkler yer değiştirmiştir.

Bu yer değiştirme esnasında Lalacık köyündeki insanlar önce Keşan ilçesi, Büyükdoğanca köyüne yerleşmişler ancak bölge şartları beraberinde getirdikleri hayvanlarının yerleşmesine ve otlamasına uygun olmadığından bugünkü Lalacık köyüne yerleşmişlerdir. Edirne iline 126, Keşan ilçesine 16 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Diğer köylerde olduğu gibi bu köyde de bahçecilik son yıllarda ilerlemiş durumdadır.

Hazırlayan/Seyit SÜREN